Stran 11 od 29

Objavljeno: Sr Nov 23, 2016 12:10 pm
Napisal/-a mravlja
brbr je napisal/a:
...

Moj kis (jabolčni), ki je najprej prestal alkoholno vrenje, je zdaj dva meseca v steklenih kozarcih, prekritih s tkanino. Pustila ga bom še en mesec in potem pretočila. Je pa kar kisel, bister pa tako, tako... Opažam pa nekaj zanimivega: kis, ki ga hranim v kurilnici ima debel klobuk. Kis, ki ga hranim na hladilniku pa zelo tenkega. Sem razmišljala, da mu mogoče škodi bližina elektrike Confused

Melona je napisal/a:
Brbr, mogoče ga tudi tresljaji hladilnika motijo.
...


... razlika v temperaturi ?

Objavljeno: Sr Nov 23, 2016 1:07 pm
Napisal/-a cinija1
Brbr to se mi pa zdi kar kunštno. Zjutraj sem malo odvila tisti pokrov, tako da ni tako močno zaprto.

Razmišljam, da bi natočila ta kis v eno steklenico s širokim grlom in ga za probo pustila 3-4 mesece, pretočila . Pustila bi ga eno leto, pa da vidimo kaj bo in kako bo.
Hvala za vsa pojasnila.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: Sr Nov 23, 2016 1:16 pm
Napisal/-a brbr
Jaz imam zoreči kis v velikh kozarcih (2.5L 4.5L za vlaganje). Ja tudi meni se zdi kar zakompicirano glede na poročila drugih, ki si s pripravo kisa ne dajo kaj dosti opravka. Vendar se meni, ko sem ga dvakrat delala na standarden način, ni naredil. Ta od lani pa je kisel in tudi zelo dobrega okusa. Zato tudi letos delam po tem receptu.

Zakaj se na hladilniku drugače obnaša, ne vem. Možni so vsi vzroki, ki jih navajate. Ko bom kis pretakala, bom verjetno obe različici zmešala skupaj in upala, da bo zmagala dobra linija..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Nov 23, 2016 2:05 pm
Napisal/-a metuljc
Eden precej verjetnih raszlogov je, da se tekočina v kisu na hladilniku ne umiri, ker se spodaj vsaj malo segreva in vsebina kroži ter preprečuje drobnim delcem, da bi se usedli na dno. (razmislek naravoslovke po duši)

Objavljeno: Sr Nov 23, 2016 2:31 pm
Napisal/-a pep
Prejšnji teden sem odlil kis po "mojem" starem receptu iz rum lonca, uporabil sem kanadke, za moj ukus je super, dobrega ukusa ne premočen.

Objavljeno: Sr Nov 23, 2016 10:24 pm
Napisal/-a brbr
Ja, Metuljc, nekaj mu na hladilniku ne paše. Čudno pa je, da je bil lani tudi na hladilniku in je bilo vse v redu.... No, če dobro razmislim, nibilo čisto v redu, ker je klobuk kar nekajkrat potonil.

Pep, kako ga pa ti pripravljaš?

Kravzlj, daj spomni se, kje si prečital to o zdravilnosti klobuka... Jaz nisem o tem še ničesar zasledila._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Nov 24, 2016 10:12 am
Napisal/-a Kravzlj
Nisem nič prečital. Ena gospa mi je povedala. Ki se kar precej spozna na zelišča in še veliko več._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Objavljeno: Če Nov 24, 2016 11:25 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Joj, še ena zadeva, ki jo bo treba delat, ko bodo domača jabolka ...
Ti šment !

Je že morda kdo kaj poskušal, oziroma testiral, iz katerih jabolk nastane najboljši kis ? Ali je čisto vseeno ?

Objavljeno: Pe Nov 25, 2016 1:30 am
Napisal/-a cinija1
Nič, ja ti šment. Zakaj pa imaš tako veliko parcelo, da lahko imaš posajene jablane? Boš pač moral delati kis, pa morda še marsikaj drugega. Jaz grem v hribe k znancem in tam naberem jabolka za kis, ki jim rečejo Lesnike. heheh
Pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: Pe Nov 25, 2016 8:31 am
Napisal/-a metuljc
O, ti šment, AB, zdaj pa boš moral še lesniko posaditi. Laughing