Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas

Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 634
Pridružen: So Avg 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

mil je napisal/a:
Pozdrav

Draga Brbr, tudi pri meni je tako, kot droben korenček. Ne znam razložiti, kaj to pomeni in kaj lehko drugo leto spremenim, da bo normanen pridelek

Lepo bodimo, Mil
Pri meni je bil pridelek nikakav par let zapored, zato se pa ne sekiram ker da letos nisem posadil in sem vso energijo in prostor investiral v yacon._________________Iščem zanimive sadne vrste...
živa
Prispevkov: 2511
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Pri meni letos obstali dve sadiki, ostalo požrl voluhar. Čeprav vsepovsod piše, da ni zahteven, je zelo, tako po vodi kot po najboljšem humusu oz. rahli obilno pognojeni zemlji. Prve letos pri meni ni bilo nič, zato se ne jezim nad pridelkom. je pa zelooo sladek, meni dober le kot popestritev pečenega krompirja. Hitro je pečen in tudi kuhan napram navadnemu krompirju. Ja, res je treba paziti, da se poganjki ne ukoreninjajo. lahko se jih tudi skrajša, eni naredijo leseno ograjico, kar visi dol, porežejo. sama gledam, da nimam več dela, kot je potrebno za pridelavo, ker ga je že tako preveč, zato ga samo občasno dvignem nad zastirko, da ne dela korenin._________________Lp, Živa
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, koliko časa pa si ga pustila na toplem, da je postal sladek?_________________naredimo svet lepši
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Moj sladki krompir je pa predebel. Komaj nekaj je drobnih, vse ostalo je debelo. Take tanke in dolge sem imela pred dvemi leti yakon in to tistega, ki je bil v gredo posajen.Tisti iz lonca je bil debel.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
živa
Prispevkov: 2511
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ko sem ga pobrala, je bil par tednov v neogrevanem zasteklenem prostoru pod balkonom, kjer je zaradi sonca popoldne vroče. Potem sem ga dala v garažo, ki je neogrevana. še sedaj ga je nekaj lanskega.

cinija, nihče se ne pritožuje nad debelim pridelkom
Wink_________________Lp, Živa
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Povem, da smo moj vele pridelek kar nekajkrat jedli. Ker je tako tenek, ga nič ne lupim, samo dobro oščetkam. Je dobrega okusa. Še malo ga je ostalo. Je še čisto čvrst in zdrav. Opazila pa sem, da je začel odganjati - tako poganjke, kot koreninice. Zato sem danes v vodo posavila nekaj gomoljčkov. Se bojim, da odločno prezgodaj, pa tudi, da iz tako zanikrnih gomoljčkov ne bo kakšnih poštenih poganjkov.

IMG-20220206-080550

Ostalo bo šlo pa čimprej v lonec._________________naredimo svet lepši
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Brbr, kako si ga skladiščila?
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Elstar, kot sem že povedala, je bil pridelek zelo skromen, zato s shranjevanjem (prostorsko) ni bilo problema. Hranim ga zaprtega v plastični škatli,, namenjeni za shranjevanje sladic, pri temperaturi cca 19st.

IMG-20220207-092707 IMG-20220207-092807_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5450
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

V Merkurju je trenutno precej te robe v obliki sadik v lončkih, če komu prav pride. Kultivarji Erato razni, Murasaki, Beauregard.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5450
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Hej, koliko se ta reč razrašča? Je možno računati, da se bo kot recimo krompir v glavnem držala lokacije ali misli divjat naokoli?
Odgovori