Stran 11 od 38

Objavljeno: Pe Okt 03, 2014 8:35 am
Napisal/-a muha
Jeseni solate, radiča in endivije nič ve ne porežem. Oberem le zunanje liste čisto do srčka, tega pa pustim, da se ponovno obraste. Sicer ne naredi več tako lepih glavic, kot so prve, vendar daje pridelek še vse tja do tazaresnega mraza. Copatka: eno majčkeno ti zavidam tole prekrasno endivijo Embarassed Wink Laughing .

Letos sem po dolgih letih spet poskusila s pozno setvijo pomladanske solate. Sejala sem Canasto. Jesenski pridelek je v primerjavi z radičem in endivijo zelo slab. Pri vsem crkljanju, kolikor ga je bila deležna, daje zelo malo od sebe. Saj ne, da ne raste, a dokaj počasi, zunanji listi pa pospešeno propadajo, tudi zaradi grizočih škodljlivcev. To je moj zadnji poskus, pri meni lega in prst očitno nista primerni za tako vzgojo. Škoda prostora zanjo.

Objavljeno: Pe Okt 03, 2014 11:11 am
Napisal/-a copatka
Veš, Muha, pri nas je tazaresni mraz lahko kaj kmalu, smo le na 800 metrih Rolling Eyes . Zato uživam nezimske solate, dokler jih lahko Very Happy . Jih imam precej in škoda, da bi jih mraz "pojedel" .

Jaz liste obrezujem le tržaškemu solatniku, nisem vedela, da lahko tudi drugim. Torej lahko tudi palla rossi obrezujem zunanje liste in pustim samo tiste, ki se zvijajo v glavice?

A pri prezimnih solatah je tudi treba obrezovati liste? Jaz si naivno predstavljam, da kadar je mraz, pač ne raste, zmrzne pa ne. Zato se mi je zdelo, da večja kot je pred zmrzaljo, več solate bo, ko jo sredi zime odrežem Confused ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: Pe Okt 03, 2014 12:32 pm
Napisal/-a brbr
Copatka, ko je dovolj minusa, vsi listi zmrznejo. Važno je samo, da listnim celicam zmrzal ne škodi in si po odtajanju opomorejo.

Pozimi grem na vrt rezat radič, zelje, ohrovt,..., že zjutraj, ker so pobrane glave zmrzneje in se morajo do kosila še lepo počasi (na sobni temperaturi) odtajat. Potem otrebim kakšen slab zunanji list, ostalo pa je odlično.

Endivje pa ponavadi pojemo do zmrzali. Res zdržijo tudi nekaj minusa, vendar ob večjem mrazu listi nepopravljivo zmrznejo (nekako posteklenijo in, ko odmrznejo so kako kuhani in hitro zgnijejo)

Imam pa letos prvič endivjo Malan za katero mi je prijateljica rekla, da jo ima na vrtu celo zimo in ne propade...

He, he, Muha - tudi jaz podaljšujem življenje solat/radičev na ta način kot ti - z obtrgavanjem zunanjih listov, se kar obnese. Nekaj sadik Canaste pa sem zadnjič posadila kar v cvetlična korita. Zdaj so na terasi (južna stran) in kar lepo rastejo._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Okt 03, 2014 1:46 pm
Napisal/-a muha
copatka, obtrgavanje zunanjih listov ni nuja za razvoj rastline, ampak za skledo solate Wink . Meni je škoda lepo glavico nepovratno odrezat, ker potem iz štora zraste cel kup micenih neuporabnih novih listkov, zato raje liste oberem skoraj do golega, potem se pa, odvisno od vremena, lepo še enkrat obraste - če ne jeseni, pa spomladi Very Happy . Ne porežem, tako kot pri tržaškem solatniku, ampak odtrgam ali odrežem vsak list posebej, tudi tiste, ki so že zviti v glavico.

To počnem zato, ker imam majhen vrtiček in ga poskušam čimbolj izkoristiti. Če bi imela viška rastlin, se s tem gotovo ne bi trudila Wink .

Objavljeno: Pe Okt 03, 2014 2:15 pm
Napisal/-a copatka
Hvala obema za odgovore! Smile_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: So Jan 24, 2015 7:07 pm
Napisal/-a brbr
Zanima me, ali ima (ali pa ve, kje se dobi) kdo kaj semena stare sorte Ljubljanske ledenke - tiste, ki ima rdeče obrobljene liste. Jaz se je sicer ne spomnim (me takrat solate niso nič brigale), zdaj bi jo pa probala..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Mar 17, 2015 8:55 pm
Napisal/-a brbr
Se moram malo pohvalit Embarassed - danes smo jedli prvo letošnjo zeleno solato - lansko jesen sem v cvetlična korita posadila sadikice Canaste, Vegorke in Zimske rjavke. V topli gredi na terasi so vse odlično prezimile in do danes zrastle do te mere, da sem jim lahko potrgala zunaje liste...

Priznam, da tako zgodaj še nikoli nismo jedli dmače zelene solate. Ravno v tem obdobju leta je pri nas največje pomanjkanje domače zelenjave - lanska ja pojedena, letošnje pa še ni. No, letos pa je malce bolje - tale današnja skleda solate se je prav prilegla (po vseh radičih, endivjah, zeljih, ki smo jih jedli celo zimo)._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Mar 28, 2015 4:50 pm
Napisal/-a Melona
Motovilca iz tople grede je le še za eno skledo in sem šla iskat po vrtu, če se še kje kaj užitnega kaže. Hrastov list se ni izneveril, vsako pomlad lepo odžene iz korenin, ki jih jeseni pustim v zemlji.


Objavljeno: To Apr 21, 2015 1:38 pm
Napisal/-a copatka
To sta moji dve sorti prezimne solate. Mi lahko kdo določi sorto, lepo prosim?
Če se prav spomnim, mi je branjevka na trgu za eno rekla, da je posavka, za drugo pa ne vem več Rolling Eyes .



_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: To Apr 21, 2015 3:48 pm
Napisal/-a muha
Ta druga bi znala biti zimska rjavka.