Kobulasta oljčica - Elaeagnus umbellata
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Tole pa je izobilje, Črtj !
Pri kuhanju marmelade, kjer nočem, da se mi v začetku prime, vode pa tudi ne maram dolivati, si pomagam tako, da prejšnji večer slive, na primer, razpeškam in dosujem nekaj sladkorja, premešam in dam na hladno. Čez noč spusti sok in ni treba nič dolivati. Tako je džem ali marmelada dosti prej gosta._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pri kuhanju marmelade, kjer nočem, da se mi v začetku prime, vode pa tudi ne maram dolivati, si pomagam tako, da prejšnji večer slive, na primer, razpeškam in dosujem nekaj sladkorja, premešam in dam na hladno. Čez noč spusti sok in ni treba nič dolivati. Tako je džem ali marmelada dosti prej gosta._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
Zdravo.
Bog ne daj da jih najdejo ptiči.
Men so cel grm v enmu dnevu totalno sesuli, v nulo!
So pa bili dovolj zrele za obiranje kakšen teden prej že. Ampak sem čakal do konca, no ja, čakal sem predolgo.
Samo še ovitki so tu in tam viseli na peclju in dreki vsepovsod.![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
crtj, tole je pa polno!!!![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Še kakšno leto, dve, pa bova lahko obirala tako, da bova kar cele veje odrezala, jih narezala na manjše kose z grozdi in hop v zmrzovalnik za čez noč.
Meni že zdaj ni žal celih vej za konkretno število potakjencev, itak noro hitro raste.![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Me zanima če bodo šli z lahkoto dol, pri rakitovcu deluje.
Pa še trpkost malo zgubi in je več sladkorja zaradi zmrzovanja.
Bog ne daj da jih najdejo ptiči.
Men so cel grm v enmu dnevu totalno sesuli, v nulo!
So pa bili dovolj zrele za obiranje kakšen teden prej že. Ampak sem čakal do konca, no ja, čakal sem predolgo.
Samo še ovitki so tu in tam viseli na peclju in dreki vsepovsod.
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
crtj, tole je pa polno!!!
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Še kakšno leto, dve, pa bova lahko obirala tako, da bova kar cele veje odrezala, jih narezala na manjše kose z grozdi in hop v zmrzovalnik za čez noč.
Meni že zdaj ni žal celih vej za konkretno število potakjencev, itak noro hitro raste.
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Me zanima če bodo šli z lahkoto dol, pri rakitovcu deluje.
Pa še trpkost malo zgubi in je več sladkorja zaradi zmrzovanja.
-
Tudi mene izredno preseneča, da je niso opazili ptiči. Upam, da ti (crtj) takšno stanje traja dolgo, ker pri nas je sedaj situacija okoli vsega jagodičevja pač takšna, da za obiranje potrebuješ rastlino in mrežo v kompletu. Ravno premišljujem kako se te enačbe lotiti pri goji.
Drugače pa zelo lep pogled, kar ne morem verjeti. Super je.
Letos je zufova sadika pri meni kar precej cvetela, a je ravno v tistih dneh deževalo, tako da dalj od tega nisem prišel. Računam, da bo naslednje leto že korak dalje.
Aha, in še to. Crtj tvoje sadikice so nato preživele, čeprav so spomladi nekam zelo štrajkale in sem jih že odpisal. Tako, da bo tudi tu pozitiven razplet.
Drugače pa zelo lep pogled, kar ne morem verjeti. Super je.
Letos je zufova sadika pri meni kar precej cvetela, a je ravno v tistih dneh deževalo, tako da dalj od tega nisem prišel. Računam, da bo naslednje leto že korak dalje.
Aha, in še to. Crtj tvoje sadikice so nato preživele, čeprav so spomladi nekam zelo štrajkale in sem jih že odpisal. Tako, da bo tudi tu pozitiven razplet.
- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
Ptiči se lotijo sčasoma, ko se odločijo, da saj ta novost pa je zanimiva.
Prvih par let je bil mir. Letos so 3 grme pobrali hitro, par zlagoma, 3+ so ostali.
Sok je v skrinji.
Sok je... zanimiv. Pa ne mislim to "ojoj fuj kaj si mi to dal zaenega vraga" in potem si vljuden in rečeš, da je "zanimivo", temveč dejansko je zanimivo. Ima neke svoje note, ki jih pri drugem sadju ni. Ne bo ga težko porabiti. Tudi test, ali je primerno za ljudi, je že opravljen, seveda ne na mojih dunajc-in-krompir puncah![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Potaknjenci bodo na voljo vsako leto, ker se tako lepo prime, da bi bilo bedasto ne pripraviti jih.
Prvih par let je bil mir. Letos so 3 grme pobrali hitro, par zlagoma, 3+ so ostali.
Sok je v skrinji.
Sok je... zanimiv. Pa ne mislim to "ojoj fuj kaj si mi to dal zaenega vraga" in potem si vljuden in rečeš, da je "zanimivo", temveč dejansko je zanimivo. Ima neke svoje note, ki jih pri drugem sadju ni. Ne bo ga težko porabiti. Tudi test, ali je primerno za ljudi, je že opravljen, seveda ne na mojih dunajc-in-krompir puncah
Potaknjenci bodo na voljo vsako leto, ker se tako lepo prime, da bi bilo bedasto ne pripraviti jih.
- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
Že če se ti eden posreči, bo nekaj deset kil gor... Zdaj pa a to dosežeš statistično (tako, da jih imaš dovolj mnogo in ptiči kakšnega izpustijo) ali pa s priročnimi sredstv (grmi so primerne velikosti za prekrivanje)i, je prepuščeno za vajo bralcu ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Oljčica na večji parceli tkoaltko prav pride primarno kot podpora drugim rastlinam - vetrobran, senčenje, dušik. Zato je zasadiš precej. To, da povrhu naredi še enostavno uporabne dobre sadeže, je brezplačni bonus povrh tega.
Oljčica na večji parceli tkoaltko prav pride primarno kot podpora drugim rastlinam - vetrobran, senčenje, dušik. Zato je zasadiš precej. To, da povrhu naredi še enostavno uporabne dobre sadeže, je brezplačni bonus povrh tega.