Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
FIŽOL RIBNČAN (URBAN) nizek
-
- Kraj: Domžale
Sovražim čakat ... pa če preveč čakaš in prelagaš, je potem vse na kupu.
Zdajle so ravno fini, prosti dnevi - 6 v vrsti !
Gredica je pripravljena, prerahljana, danes lepo s soncem pregreta.
Tudi za naslednji teden niso napovedane ravno hudo visoke temperature.
Šment, kaj naj ?!
Na vrečki je označen čas setve: april/maj.
Tuhtam, kako pohitriti zadevo ?
Najbrž bom posejal, takoj postavil loke in prekril z dvojno kopreno. Vmes, če bo sonce, bom čez dajal še črn polivinil za intenzivnejše segrevanje.
Ja, sem ravno prav ubrisan, da se res lotim take kolobocije !
Zdajle so ravno fini, prosti dnevi - 6 v vrsti !
Gredica je pripravljena, prerahljana, danes lepo s soncem pregreta.
Tudi za naslednji teden niso napovedane ravno hudo visoke temperature.
Šment, kaj naj ?!
Na vrečki je označen čas setve: april/maj.
Tuhtam, kako pohitriti zadevo ?
Najbrž bom posejal, takoj postavil loke in prekril z dvojno kopreno. Vmes, če bo sonce, bom čez dajal še črn polivinil za intenzivnejše segrevanje.
Ja, sem ravno prav ubrisan, da se res lotim take kolobocije !
-
Mi imamo pa še bolj perverzno varianto - sladek šmorn in krompirjeva solata z veliiiiko čebule _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko je napisal/a: |
, bom čez dajal še črn polivinil za intenzivnejše segrevanje. |
Skoraj ne priporočam. Enkrat je tule omenil Oldi, da se zemlja pod črno folijo slabo segreva, ker premočno senči. Da je boljša prozorna. Preverila sem in ugotovila, da ima najbrž prav. Črna folija je boljša edinole za preprečevanje izsuševanja.
Kar zadeva sajenje sem dobila vtis, da se pri tebi zemlja dokaj hitro ogreje. Posadi, mogoče bo uspelo, drugega ne moreš izgubiti, kot eno vrečko semena. Z mojo ilovico vem, da ne smem prehitevati, nič ne pridobim na času. Ali prezgodnja setev slabo klije (vsako 20. seme recimo) in kilavo napreduje, ali pa sploh ne vzklije. Sadim šele po 9. maju.
-
Manj kot vrečko semena lahko izgubim ( ~ 1,5€ ).
Zanimiva tale informacija s folijo, čeprav dejansko bi znalo biti tudi res, bi moral narediti preiskus. Sumin, da lahko pomembno vlogo igra tudi debelina ( črne ) folije.
Sem imel podobno pokrit krompir: dvojna zimska koprena + prozoren polivinil. In je bilo spodaj toplo, zelo toplo.
Tudi krompir je zrasel ekspresno.
Zoprn je tale fižol; spomladi moraš čakat, ker potrebuje topla tla. Poleti, če je preveč vroče, mu pa spet ne odgovarja.
In potem je ta čas s toplotno ugodnimi pogoji pogosto prekratek.
Skratka, iščem sorto za zrnje, ki bo imela širši razpon sprejemljivih pogojev ...
Zanimiva tale informacija s folijo, čeprav dejansko bi znalo biti tudi res, bi moral narediti preiskus. Sumin, da lahko pomembno vlogo igra tudi debelina ( črne ) folije.
Sem imel podobno pokrit krompir: dvojna zimska koprena + prozoren polivinil. In je bilo spodaj toplo, zelo toplo.
Tudi krompir je zrasel ekspresno.
Zoprn je tale fižol; spomladi moraš čakat, ker potrebuje topla tla. Poleti, če je preveč vroče, mu pa spet ne odgovarja.
In potem je ta čas s toplotno ugodnimi pogoji pogosto prekratek.
Skratka, iščem sorto za zrnje, ki bo imela širši razpon sprejemljivih pogojev ...
Glede zgodnosti je tale fižol kar dobra izbira. Po mojih izkušnjah dozori med prvimi, pa čeprav je sajen v prvi polovici maja.
na 6.strani spdnjega gradiva, se lepo vidi vpliv temperature zemlje na "poskočnost" fižola.
https://www.kgzs.si/uploads/dokumenti/strokovna_gradiva/tehnoloska_navodila_za_pridelavo_fizola-splet_1.pdf_________________naredimo svet lepši
na 6.strani spdnjega gradiva, se lepo vidi vpliv temperature zemlje na "poskočnost" fižola.
https://www.kgzs.si/uploads/dokumenti/strokovna_gradiva/tehnoloska_navodila_za_pridelavo_fizola-splet_1.pdf_________________naredimo svet lepši