Dajmar, srečo imaš, da ti semena dela, so sila redka. Vsekakor jih poskusi na vsak način obdržati čimdlje na rastlini. Kar boš posejal (in recimo, da ti bo uspelo), bodo popolnoma nove sorte!
Težka bo, cvetov je veliko,sem pa samo na tem opazil nekaj (4) semenu podobnih zrnc. Potem kam in kdaj posejati. Bom dal kar v kuverto in ti poslal.
Ne, ne, nikar meni pošiljat! Nimam kam z njimi, časa pa sploh ne, pošlji pa kakemu interesentu, če jih sam ne boš sejal. Bi bil sila zanimiv projekt...
Na internetu bi se kaj našlo pod 'sowing Yacon seeds'..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Jaz bi predlagala, da jih vzame juglans, ko bo prišel naokoli.
Kaj praviš, juglans? Mi ti povsem zaupamo, da boš kar najbolje poskrbel za njih .
Res je bolj malo zapisanega o semenih. Sem našla le to, da je menda treba imeti veliko srečo, da semena niso "prazna" in da klijejo. (upam, da bodo kosi ostali na kakiju, da jih ne bo zamikal še yacon .... )
Oho, vidim, da tu poteka cela debata. Saj, ... se mi je tekom dneva nekaj kolcalo.
Moji jakoni letos niti niso uspeli zacveteti v polni meri, kaj šele, da bi kaj dozorevalo. .... me pa rahlo bega (dajmar) kako to, da so ti zacveteli tako zgodaj. Če izhajam iz rastlinskega bioritma, ki je vezan na zunanje dejavnike, potem je jakon rastlina kratkega dne. To se pravi, da zacveti šele, ko se dan ravno prav skrajša, takrat (sedaj) pa so pri nas praviloma že nizke temperature. No, morda obstajajo še kakšne druge ovire za cvetenje, a pri opazovanju mojih nebi mogel reči, da bi vsaj slutil za kaj drugega, razen svetlobnega faktorja.
Torej dajmar, kaj si počel z njimi?
Semena? Lahko poizkusim, še sploh zaradi omemb ivčk, ki pa me hkrati tudi te puščajo v "nejasnem".
Ivčk je napisal/a:
Dajmar, srečo imaš, da ti semena dela, so sila redka. Vsekakor jih poskusi na vsak način obdržati čimdlje na rastlini. Kar boš posejal (in recimo, da ti bo uspelo), bodo popolnoma nove sorte!
Kako lahko nastane nova sorta, če se cvetje opraši največ s cvetnim prahom sosednje, a gensko identične rastline - klona? Dvomim, da so bile mišljene mutacije. Ali obstaja še kakšna razlaga, dejstva, .... posebnosti?