Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2013

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Meni Bishop Crown šele sedaj nastavljajo plodove, prej je vse skupaj samo rastlo v en večji grm Rolling Eyes No sej za dozoret bodo imeli še nekaj časa in upam, da tudi toplote.

@mfranc - tudi tvoj jalapeno TAM se je spravil cvetet, ampak ker je precej manjši in v loncu, mu bom verjetno lahko podaljšal sezono.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

No primeni že tretič cveti rocoto a plodov nobenega odcveti in cvetovi zginejo ali sem ga kaj kiksnila a je samo vročina kriva, ko habanero in jolokia prav lepo delata plodove. Question
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

vodenka, tudi pri meni zadnji teden/dva cvetovi pri Rocotih odpadjajo na veliko, in mi ni čisto jasno kaj jim ne paše. No saj tudi pri ostalih, vendar pri Rocotu sem to še najbolj opazil, saj je res "drevo" v polnem razcvetu.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Rocoto tudi meni še ni čisto "preštudiran", kaj ga bolj muči.

- Klima mu sigurno ni po godu; v Andih je hladneje, predvsem pa ni takih temperaturnih skokov. Sicer najdem na spletu junake, ki se hvalijo, da ga postavijo na celodnevno sonce - pa pozabijo navesti s kakšno temperaturo "opletajo" ... Cool .

- eni trdijo, da ni samooploden, vendar je dejstvo, da tudi en sam grm rodi.
Se pa res zelo težko oplodijo brez pomoči drugega Rocota, torej naj bi bila vsaj dva grma; toplo pa priporočajo 3 do 6 grmov. Eden od kompromisov je lonec z dvema rastlinama - kot minimum.

Lani sem imel tri različne sorte (4 grme), letos imam samo dva grma.

Če cvetovi odpadajo, niso bili oplojeni iz več razlogov in eni zelo od srca priporočajo celoletno pomoč s čopičem Wink .

LP_________________mfranc
TwityPity

Jaz imam enega Rojota, in enega Yellow - na balkonu, 10l lonec, jutranje sonce tam do nekje 13ure, sta cca. 2m narazen, opraševalcev še nisem zasledil, in tudi jaz se ne grem čebelice.
Za moje bi skoraj lahko rekel da je za to odpadanje cvetov krivo vreme v zadnjih 14dneh - temp. nihanja. Prej nisem opazil kakšnega masovnega odpadanja cvetov.

Na obeh je že nekaj plodov - Rojo je trenutno v prednosti, danes sem jih tudi "zacahnal" kateri bodo šli za seme - vendar se mi zdi da bo to še trajalo Smile
dmdm

Odgovor Napisal/-a dmdm »

no da še jaz malo opišem mojo letošnjo chilli avanturo. Na morju čista katastrofa zaradi parih neurij in toče, lepo mi je delal Cayenne in Habanero ki sta bila v loncih in prestavljena na varno. Peter chilli in Ancho Poblano sta lepo cvetela vendar so vsi cvetovi tudi že oplojeni odpadali :-( talo da ne bo niti za seme... Ljubljana, Anaheim, Jalapen, Hungarian Wax polni in zreli, Rocooto, Habanero, TPC, Fatali polni vendar še vsi nezreli se mi zdi da bo sredi septembra vse pisano :-) Peter in Anco tudi v Ljubljani brez enega samega ploda, oba še vedno cvetita Confused Največi iziv bo prestaviti Rocooto iz vrta v lonec namreč visok je cca 120cm prav toliko je tudi širok. Imam Jalapeno križanec ki je prav zanimiv. Kaka slikca še pride Very Happy

LP, Dejan
dmdm

habanero

habanero or

jalapeno krizanec

wax

jalapeno

anaheim

rocooto

Ni veliko človeka pa veseli ;-)

LPD
TwityPity

Včeraj zaradi firbca odtrgal še zelenega Trinidad scorpion moruga yellow. Razrezal na četrtine, pobral ven semena in poleg pice pojedel četrtino razrezano na mini koščke. Moram reči da ima prav zanimiv vonj ter okus (me spominja na Trinidad perfume, vendar ne tako izrazit), po mojih ocenah ima trenutno okoli 20000skovilov. Okus mi je zelo všeč, vendar me skrbi kaj bo s skovili ko bodo dozoreli... Rolling Eyes

Ancho poblano je kar lepo obdarjen, vendar se še noben ne barva. Sem že odtrgal ene 3 zelene plodove in poskusil, ampak je še vedno sladka paprika.
dmdm

nekaj podobnega kot Bishop Crown do popolne zrelosti je nepekoč razen seme je pekoče že pri zelenem. Prav tako je bilo pri Bolivian Rainbow vendar so pekli že malo prej, smo probavali vse barve :-)

LPD

PS: a mogoče kdo ne vidi slik 2 posta višje?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz jih lepo vidim. Sem pa včeraj zjutraj opazila, da nekaj časa dolijine nove fotografije niso bile vidne Surprised Confused . Misliš, da se je kaj takega danes ponovilo pri tebi?
Odgovori