Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompost na kubike

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V zemljo za rože, ki jo potem prodajajo po 3 € za 70 litrsko vrečo.

Kar zadeva kompost iz Snage pa po pravici ne vem, kaj bi rekla. Če je notri kaj vidne svinjarije, je to krivda tistih, ki jo mečejo v bio kontejnerje, ne Snage. Glede težkih kovin pa ne veš, dokler materiala ne daš v analizo. Dobro bi jih bilo vprašati, če so jo naredili in ali imajo kak dokument.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem se kar nekaj časa ukvarjala s kompostom.

Najprej sem prečitala Uredbo o predelavi bioloških odpadkov..., Ur.l. 99/2013. Tu me je zmotilo, ker je pri uporabi komposta 1.kvalitete na kmetijskih površinah (to se pravi več kot 1m3) kar precej omejitev in navodil. Uporabnik mora pridobiti in hraniti deklaracijo o kvaliteti komposta in uporabi lahko največ 8t suhe snovi takega komposta na hektar v petih letih. Voditi mora tudignojilni načrt. Za fižične osebe je dovoljena količina do 1m3 (za to ni potrebno pridobiti delaracije o ustreznosti).

Potem sem klicala na regijski center, kjer izdelujejo kompost o katerem je trenutno govora. Govorila sem z eno gospo, ki je bil zelo prijazna in tudi zadovoljna, da se občani zanimamo za njihovo dejavnost.
Pogovarjali sva se dolgo in dobila sem kar izčrpno poročilo:
- najprej me je zanimalo ali je kompost primeren za zelenjavni vrt. Rekla je "da, seveda".
- ali je primeren za biološko pridelavo? "Zaenkrat še ne, ker je eden od parametrov (ni vedela na pamet, kateri) še previsok. Se pa trudijo, da bi tudi to v prihodnje uredili."

Kompost pridelan na ta način izdelujejo šele eno leto in je zdaj prvič na voljo občanom. Izdelujejo ga po eni nemški metodi. Pravi, da vsako "šaržo" testirajo v lastnem laboratoriju, ker hočejo biti vseskozi prepričani, da komost ustreza kriterijem 1,kvalitete. Štirikrat na leto pa oravijo analize zunaj hiše, v certificiranih laboratorijih. Na podlagi teh analiz pridobijo deklaracijo o ustreznosti. Pri analizah merijo vsebnost posameznih (predpisanih) elementov, odsotnost bakterij, (mogoče še kaj, pa si nisem zapomnila). Obljubila mi je, da mi bo deklaracijo poslala po mailu. Na vprašanje, ali so v kompostu ostanki strupov in ali jih pri analizah merijo, pa ni vedela odgovora Confused
Povedala je, da kompost testirajo na kalivost in rast. Pri tem sodelujejo tudi z Biotehniško fakulteto. Pravi, da je kalitev malce kasnejša, vendar rastline rast v dveh tednih nadokmadijo.
Njihov kompost v svojih substratih uporabljata tudi Agro Ruše in Cinkarna Celje.

Pri predelavi jim velik problem predstavlja plastika (komaj čaka, da bodo plastične vrečke prepovedane). Zelo se trudijo, da jo v kar največji meri odstranijo (kompost na koncu na fino presejejo), vendar se zaveda, da majhni delci gotovo ostanejo...

No, toliko, če bo komu v pomoč. Jaz sem se že odločila (saj ne vem, kaj mi je bilo) - če že domna posebej zbiram organske odpadke kupljenih dobrin in jih odlagam v zabojnik, na domači kompost pa dajem samo ostanke rastlin z domačega vrta, potem res sploh ni dileme ali vzeti komost ali ne... No, šla bom po vrečo ali dve in ga bom uporabila za ureditev groba._________________naredimo svet lepši
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kolega je bil danes tam. in je rekel da je presenečen nad kakovostjo.
In zraven dobiš tudi list kjer je opis in uporaba komposta.
Tako da jaz grem ponj.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

brbr: hvala za izčrpno raziskavo in poročilo poklon .

Po vsem, kar si napisala nakup (oz. v tem primeru brezplačna nabava) ni nič bolj tvegan, kot nakup kateregakoli substrata. Morda z izjemo tistih za profesionalno uporabo, ali pa še to ne. Vsekakor greste ponj lahko brez skrbi vsi tisti, ki ste doslej kupovali substrate Cinkarne Celje in Agro Ruše. Za enak namen.

Za čisto ekološko pridelavo itak tudi zgoraj omenjeni niso primerni, če sploh katerih od substratov, ki jih lahko dobimo v široki ponudbi.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Danes sem se odpeljala po nekaj vreč tega komposta. Je zelo suh, vse se je kadilo, ko smo ga nalagali. Je precej zdrobljen, najde se sicer kak ostanek vejice, a še v kakem kupljenem je tega več. Tu pa tam je tudi kak ostanek plastike ali plastične vrvice za privezovanje rastlin, a zelo malo. Skratka, uporabila ga bom za okrasne rastline. Vsekakor mi je bolj všeč, kot tisti iz Hoferja za okrasne rastline. Uslužbenec, ki je bil tam, je rekel, da ga je treba mešati z navadno zemljo, ker je sicer premočan in tudi v navodilih tako piše. Na listku piše, da je to 100% kompost organskega izvora, pH9,2, pa še nekaj podatkov o velikosti delcev, gostoti, dušiku, fosforju, kaliju... je gor.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz sem šel tudi včeraj ponj. Pomoje je bilo 10 avtomobilov tam, smo nalagali kot nori.

Kot je plamenka rekla, suh, fin, nekaj plastike je notri. Se vidi da je bil iz odreza narejen.
Vonj mi je malo čuden, ampak mislim da rabi še malo odležat ta kompost.

Ne bom ga uporabljal za zelenjavo, za vse ostalo bo pa prišel zelo prav._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

"Malce" sem pozen, ampak najprej hvala brbr za izčrpno poročilo. Tudi sam sem šel iskat ta "zloglasni" kompost in ga v kombinaciji z domačim uporabil kot zastirko na vrtu. Kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo, bomo pa še videli. Opažanja drugih seveda dobrodošla, bom pa tudi sam kaj napisal, če bo kakšna posebnost v zvezi z rastjo._________________go with your instinct to live as you want
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Mene pa zanima, kako lastniki podarjenega komposta ocenjujete počutje rastlin v njem. In katere rastline ste z njim odeli?
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Mene tudi, razmišljam o nakupu dveh ton za njivo. Napisi te izkusnje, prosim_________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tega, ki ga občasno ponudi Snaga, ne bi upala dajati na svojo njivo. Raje bi nabavila 2 toni starega listja (nagrabljenega pred odpadanjem novega), potresla z biogreno ali organikom in podorala že jeseni. To si predstavljam kot najboljši približek starega dobrega uležanega hlevskega gnoja. Briketiran gnoj bi po moje dovolj pospešil razgradnjo listja, da ga spomladi ne bi z vsako motiko dvignili na površino.
Odgovori