Stran 11 od 26

Objavljeno: Če Dec 25, 2014 7:01 pm
Napisal/-a zuf
Previsoka temperatura?
Preveč tekočine?
Slab posip?

Objavljeno: Pe Dec 26, 2014 7:06 pm
Napisal/-a paprika
zuf je napisal/a:
Previsoka temperatura?
Preveč tekočine?
Slab posip?


Ne bi vedel za to sem vprašal..
Tekočino sem dnevno spuščal.

Objavljeno: Pe Dec 26, 2014 7:18 pm
Napisal/-a muha
Takole na daljavo je težko ugibat.
Je bil to tvoj prvi poskus? Če ne in ti je prej vedno v redu fermentiralo, premisli, kaj si tokrat naredil drugače. Če si vse delal enako, potem bi krivdo najbrž lahko pripisali posipu. Kaj pa posoda, dobro tesni?

Objavljeno: Pe Dec 26, 2014 8:25 pm
Napisal/-a paprika
Posoda dobro tesni obe..danes sem po dolgem času spet začel kompostirati.
Če bo ok potem je bila temperatura previsoka(je lahko??),
Se je pa dnevno nabiralo veliko tekočine.Pozimi je trajalo teden da se je kaj nabralo..
Če ne bo ,pa je posip fuč.
Sem vedno kompostiral na 2 posodi, ko je bila prva polna sem začel z novo
prejšna je fermentirala do konca.

Kako je pri vas bilo letos poleti je bilo kaj težav zaradi poletnih temperatur?

Objavljeno: Pe Dec 26, 2014 8:35 pm
Napisal/-a muha
Kaj si dajal v posodo takrat, ko se je nabralo veliko tekočine? Kajti tekočine je samo toliko, kolikor je vsebujejo odpadki, "iz lufta" ne nastane. Pri meni je je največ, ko dajem v organko paradižnike in podobne sočne sadeže. Kuhinjske odpadke (kavna in čajna usedlina in podobno) vse prej dobro odcedim. V navodilih za organko piše, da tekočin ne smemo dajati v posodo. Tudi dobra porcija zrelih nagnitih kakijev ali pomaranč recimo bi znala biti že oblematična .

Čisto lahko, da je bila količina tekočine tista, ki je drobnoživkam onemogočila pravilno fermentacijo.

Objavljeno: Pe Dec 26, 2014 8:40 pm
Napisal/-a paprika
razni olupki citrusov,banan,krompirja
zgleda da je bilo preveč tekočine verjetno ni bilo ravnovesje med suhim in mokrim pravo,bom zdaj probal bolj nadzorovat z suhim kruhom in podobnim.

Objavljeno: Pe Dec 26, 2014 9:07 pm
Napisal/-a muha
Malo se mi že jasni - veliko olupkov citrusov in banan. Je že pred časom Aye-Aye izrazila pomisleke, da bi bile velike količine takih odpadkov lahko problematične in jih svetovala čimbolj mešati z ostalimi kuhinjskimi odpadki. Če je bilo citrusov in banan več kot polovica, bi bil lahko vzrok v njih.

Objavljeno: Pe Dec 26, 2014 9:41 pm
Napisal/-a paprika
bo kar držalo....čeprov bolj vidim krivca v krompirjevih olupkih škrob itd.

Objavljeno: Po Feb 02, 2015 4:05 pm
Napisal/-a rukola
Prejšnje leto sem VSE olupke bokaširal. Letos pa sem se odločil, da večje količine citrusov le zavržem. Če je kakšen olupek od limone pomaranče ali banane, pač pustim, v glavnem pa te olupke zbiram posebej in jih odvržem.

Nekako se trudimo, da bi imeli zdrav vrt in zelenjavo pa se mi po premisleku zdi, da le zakaj bi za tistih nekaj olupkov "raskiral" da vrt okužim s kemikalijami.

Po moje količina tekočine niti ne igra vloge. Še več, če sem odlil in potem ni bilo dovolj natečene tekočine je tisto malo tekočine zasmrdelo. Tudi previsoka temperatura ne bi smela vplivati, razen če je čez 30oC. Že samo če je kanta v senci ne more doseči te temperature. Sam imam kante v baraki ali pozimi v garaži. Tudi škrop od krompirja je pač le hrana mikroorganizmom, kot ostali organski odpadki.

Kar se tiče gnitja pri bokaširanju, skoraj sigurno je kriv posip. Pa verjetno ne toliko kvaliteta kot količina. Odkar ne šparam s posipom, nimam več težav s slabim vonjem iz kant in vsi odpadki se lepo skisajo - pa imam posip narejen iz 2leti starega EM1.

Objavljeno: Po Feb 02, 2015 5:16 pm
Napisal/-a voda
heloha, o odpadkih citrusov in skorji banane razmišljam takole.

če doma v košari-skledi začne kakšna limona ali pomaranča plesneti oddaja zame izredno neprijeten vonj zaradi tega jo takoj nesem v kontejner. bananin olupek je druga reč, ta se nikakor ne fermenitira, če ga odvržeš kar tako. se zgodi neka sfrtajčkana rjava oblika. torej našteti oddajajo neke "encime" kateri verjetno tudi v zbiralnih enotah ob drugem niso vzpodbujajoči za predelavo. če pomislim, so v osnovi ti plodovi neke vrste uničevalci virusov. torej, tudi tako lahko delujejo na mikro živalce in podoben živelj v naših zbiralnikih. to je neka moja logistika katere se držim. lpvoda

PS: mimogrede:
če želite za dalj časa shraniti citruse je dovolj, če jih naložite v veliko steklenko. zdržijo tudi čez mesec dni, pravzaprav se sploh ne pokvarijo, ampak posušijo. poleg tega taka velikanska steklenka je izredno dekorativna._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)