Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Peka rženega kruha z drožmi

Odgovori
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

cinija1: čudovito izgleda! Lahko malo več napišeš o kvasni vodi?
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav
O kvasni vodi je veliko informacij na spletu. Meni so najbolj pomagali napotki od Jožeta Senegačnika. Ima svojo spletno stran in tudi na Fb .. peka z naravnim kvasom... kjer veliko piše o drožih in kvasni vodi. Lepo bodimo
Mil
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

No, takole iz prakse: kruh brez gnetenja je točno to. Zmešaš, pustiš NAJMANJ 12 ur (priporočilo kolegice, sem šel tudi po netu gledat za negneten kruh in takisto omenjajo cel krog na urni številčnici, dasiravno ni nič narobe, če gre urni kazalec še dlje) in spečeš. To je to. Sem po desetih urah poizkusil z vmesnim oblikovanjem hleba, pa je vse skupaj čez 8 ur ponovno vzhajalo... Ponovno oblikovanje hleba in končno pečenje ni dalo rezultatov, ki bi jih pričakoval. Kruh enostavno ni bil tako rahel (in narasel) kot pri običajnem postopku (zmešaš-pustiš-spečeš). Tako. Iz tega sem se naučil, da je bolje pustiti stvarem, da tečejo po "naravni" poti Smile_________________go with your instinct to live as you want
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bravo vsi kruhopeki! Samo, da bo moka in voda in (v mojem primeru, elektrika), pa kruha ne bomo stradali...

Lpmami, sploh ne dvomim, da je bil dober in tudi lep. Ne verjamem da je kaj slabši od mojega.

Cinija 1, zelo lep kruhek, res.

Je zadnjič rekel predstavnik Mlinotesta, da pri njih ni in ne bo težav s peko kruha. Imajo pa zdaj hudo konkurenco v domačih pekih.

Žlehtnoba, upam, da se nisi preveč jezil name, ker sem ti svetovala vmesno oblikovanje..._________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba

Jasno, vsi lonci so bili v zraku!

Neeee, sej ne, mal se hecam. Pač, šlo je za eksperiment z rezultatom, ki ni bil pričakovan, kruh je bil pa vseeno jedljiv Smile

(Saj zdaj bo na vrsti tudi npr. lončkek z vodo pa da vidim, če bo skorja kaj mehkejša)._________________go with your instinct to live as you want
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Nekaj ugotovitev pri mojem kruhu.

Ker se zelo težko držim receptur, sem ugotovila, da sem dala premalo tekočine in posledično je kruh bolj trd, bolj suh. Tisti dan, ko sem ga spekla je bil tako dober, da ne pomnim kdaj sem nazadnje pojedla od enkrat toliko kruha.

Drugi dan je bil bolj suh. Danes sem jedla za zajtrk kruh, ki sem ga dala v hladilnik.

Imam pa še en komad te štručke, ki sem jo dala v zamrzovalnik, pa bom videla kakšen bo.

V glavnem sem prišla do zaključka, da mora testo biti bolj mehko in po spanju v hladilniku vso noč (12 ur), ko ga vzamem ven in oblikujem, bo naslednjič moral vzhajati saj še 10 ur. Tako upam, da bo tudi bolj rahel.

Kvasa imam v zamrzovalniku za 12 pek po 1kg moke, vendar me je okus tega kruha prepričal.

Lepo bodimo vsi, ostanimo zdravi in doma.

Vsem vam, ki pa skrbite, da nam življenje kljub vsemj teče dokaj normalno,
velika HVALA

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Super ste s kruhom!
Žlehtnoba, tudi jaz bom poskusila brez gnetenja, ampak z drožmi. Moje droži sem v četrtek zvečer nahranila, dala v hladilnik, kjer imam od 1 - 3 stopinje največ, v nedeljo zvečer jih je bilo še 1x več._________________Lp, Živa
Žlehtnoba

Lonček z vodo se obnese, prav tako tri ureznine takoj, ko dam testo v segret pekač. Kruh se manj ali skoraj nič ne razpoči, skorja je mehkejša... (močno upam, da ne gre zgolj za placebo učinek, hehehh)_________________go with your instinct to live as you want
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Seveda ne. Vodna para prepreči, da bi se skorja prehitro zapekla, ureznine pa tudi pomagajo k lažejmu sproščanju plinov. Ureznine so nekako načrtovana razpoka - veš, da bo kruh počil in mu pač nakažeš, kje naj to stori.

Včeraj sem si ogledala video Mojce Dolinarjeve o peki z drožmi. V bistvu kruh pripravlja po istem receptu kot jaz, le, da ga še malo bolj gnete. Sem probala pri zadnji peki in se mi zdi zelo v redu. Testo se v končnih fazah dosti lepše/lažje oblikuje - je bolj voljno in manj lepljivo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, prav zanimivo, kako je ves čas manj lepljivo.
Prvič sem ga dala v košarice na pomokane kuhinjske krpe, zdaj pa na nepomokane, in se ni čisto nič prijel.

Takle je današnji (poleg tistega prvoaprilskega):

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori