Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2017

Odgovori
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

Tonček je napisal/a:
Bom še jaz prikazal moje paprike. So malo preveč pretegnjene ker sem jih zgleda imel preveč na toplem. Mogoče jim manjka dušika ker so bolj blede.

Zelo lepe sadike, se jih človek kar ne more nagledati Very Happy

Kaj pa naredite s takimi rastlinami do trenutka, ko grejo na vrt? Do začetka sezone je vsaj še kakšen mesec, te pa so že precej velike. Nič ne kaže, da bo lepo vreme in visoke temperature za ta čas pojenjale... Rastlinjak?
Venusta

Odgovor Napisal/-a Venusta »

Res lepe sadike...takšne imam jaz pred presajanjem v rastlinjak Shocked
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Tonček, to je pa že bahanje. Zelo lepe so in meni ne zgleda, da bi jim manjkalo barve. Temnejše ratajo zunaj, ko se utrdijo. Malo jih bo sonce pa malo vetra pa kakšna bolj hladna urica pa bo. palec gor
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Od paprik imam letos 2 sorti. Lana (vijolična) in majhno oranžno, od katere ne poznam imena. Izgleda pa zelo podobna sorti hamik oz tisti mali oranžni papriki, ki se včasih prodaja v Hoferju in Lidlu.

Gojil pa jih bom v luncu, saj na vrtu mi paprika ne uspeva najbolje. Doma mi govorijo, da se bo zaradi tega oprašila s čiliji in bo vse pekoče, samo mislim, da je slednje le mit.

Tukaj so slike paprike zraven čilijev:
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

htf_lover je napisal/a:

Gojil pa jih bom v luncu, saj na vrtu mi paprika ne uspeva najbolje. Doma mi govorijo, da se bo zaradi tega oprašila s čiliji in bo vse pekoče, samo mislim, da je slednje le mit.

Seveda se lahko skrižajo, ni pa nujno. Lahko en sam plod, ali več. Odvisno tudi od sorte čilijev, se mi zdi. Pri skrižanih so lahko pekoča že semena, manj verjetno da tudi meso. Ampak, ko smo enkrat v stiku s pekočimi semeni, se nam zdi potem vse pekoče.

Poročaj potem jeseni!
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

A ni tako, da tudi če bodo skrižala, tega jeseni še ne bo občutit Wink. Če bi drugo leto sejal skrižana semena, bi bilo lahko kakšno presenečenje.
Če boš shranjeval svoja semena, bi bilo dobro cvetove izolirat.
htf_lover

figula je napisal/a:
A ni tako, da tudi če bodo skrižala, tega jeseni še ne bo občutit Wink. Če bi drugo leto sejal skrižana semena, bi bilo lahko kakšno presenečenje.
Če boš shranjeval svoja semena, bi bilo dobro cvetove izolirat.

Podatki na internetu govorijo, da če se skriža so podovi normalni, so pa potem semena hibridna in potomci pekoči. Medtem ko pa slovenski podatki govorijo drugo zgodbo. No bom videl. Je pa res, da marsikateri mit obstaja. Isto je pri bučah na štarjeskem, marsikateri kmet verjame, da bodo semena od oljnih buč dobila lupino, če bodo v bližini cukiniji. Kot zgleda mislijo, da so vse vrste zelenjave iste kot koruza, ko se ta skriža...

Cvetove pa bom izoliral, sem lani isto naredil s čiliji. Sem si naredil vrečkice iz mreže proti mrčesu, tako da žuželke niso zraven prišle.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

htf_lover je napisal/a:
Je pa res, da marsikateri mit obstaja. Isto je pri bučah na štarjeskem, marsikateri kmet verjame, da bodo semena od oljnih buč dobila lupino, če bodo v bližini cukiniji. Kot zgleda mislijo, da so vse vrste zelenjave iste kot koruza, ko se ta skriža...

Pravzaprav ni razloga, da ne bi imeli prav. Obe sorti sodita v isto vrsto, Cucurbita pepo in se torej brez težav križata med seboj.
htf_lover

metuljc je napisal/a:
htf_lover je napisal/a:
Je pa res, da marsikateri mit obstaja. Isto je pri bučah na štarjeskem, marsikateri kmet verjame, da bodo semena od oljnih buč dobila lupino, če bodo v bližini cukiniji. Kot zgleda mislijo, da so vse vrste zelenjave iste kot koruza, ko se ta skriža...

Pravzaprav ni razloga, da ne bi imeli prav. Obe sorti sodita v isto vrsto, Cucurbita pepo in se torej brez težav križata med seboj.

Križata se lahko in potomci imajo lupino, ker je to dominantna lastnost. Vendar se še to pojavi šele naslednje leto, če poseješ skrižano seme. Sama oploditev med različnimi sortami ne bo spremenila razvoja semen in bodo imela gola semena. Zaradi tega ni dobro pobirati semen za setev od buč, če so rastle v bližini sorte, s katerimi se lahko križajo.
Čeprav pa moram priznati, da imajo križanci med cukiniji in oljnimi bučami odlične plodove, ki so posebej dobri za polnjenje. Tudi zelo veliki so in rastline so zelo rodne.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kmetje bržda sejejo seme golic, ki jih pridelajo sami, bi rekla. Če je tako, potem je njihova skrb še kako upravičena.
Odgovori