Stare, že pozabljene in narečne besede, izrazi
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Uh, štrumpantlni . Namesto njih sem nosila pas za nogavice. (je to hrnodel?? Ne poznam te besede) Groza. Ko je bilo najmanj treba, se je kak od trakcev odpel ali odtrgal.
Pa moške ajštržle (hozentregerji), teh tudi skoraj ni več videti. A sploh niso bile napačne, marsikakemu pivskemu trebuščku bi se prilegle veliko bolj, kot pas.
Pa moške ajštržle (hozentregerji), teh tudi skoraj ni več videti. A sploh niso bile napačne, marsikakemu pivskemu trebuščku bi se prilegle veliko bolj, kot pas.
- Lpmami
- Kontakt:
- Lpmami
- Kontakt:
- Melona
- Kraj: Litija
Hrnodel je lasnica, pri MarijiV hernandl. Stara mama je uporabljala take na dva "zoba", niso nič spenjali, le vtaknila jih je v figo, ki si jo je naredila na zatilju.
Muha, pas, se spomnim, da ga je nosila tudi moja mama. Ampak, veš, kaj mi ni jasno. Kam so se zataknili tisti trakci? So imele najlonke na vrhu kakšne luknje, da so se vanje vpeli?
Kaj pa šerakelj? Pri nas ga še uporabljamo. Na šporhetu so bili pa rinki. Jih je stara mama odmikala, da je v kakšni večjji kastroli kaj prej skuhala. Druga stara mama ni imela kastrol, ampak rajngle.
Zraven šporheta je bila kišta za drva. Na njej je rada sedela. Na kolm ni kurila. V pečici so bili zloženi pratfoni in pleh. Na sprednji strani šporheta je bila kromirana štajnsca. Včasih je nanjo obesila šeflo. Ali pa cediv, druga stara mama pa cedivjek.
Na desni strani je bil v šporhetu vgrajen kotu, kjer je bila vedno vroča voda. Iz nje je zajemala s kakšno šalco. Ob robu je vsak dan počasi vrela pisker mleka, da se je na njem naredil debel kovter smetane. Mazali smo jo na šnite kruha.
V flaše je tekočine nalivala s pomočjo trahtarja. Kakšen šnopc je skrivala v kostnu. Pod povštrom pa malisnce za nas, vnuke. No, fajn je blo .
Muha, pas, se spomnim, da ga je nosila tudi moja mama. Ampak, veš, kaj mi ni jasno. Kam so se zataknili tisti trakci? So imele najlonke na vrhu kakšne luknje, da so se vanje vpeli?
Kaj pa šerakelj? Pri nas ga še uporabljamo. Na šporhetu so bili pa rinki. Jih je stara mama odmikala, da je v kakšni večjji kastroli kaj prej skuhala. Druga stara mama ni imela kastrol, ampak rajngle.
Zraven šporheta je bila kišta za drva. Na njej je rada sedela. Na kolm ni kurila. V pečici so bili zloženi pratfoni in pleh. Na sprednji strani šporheta je bila kromirana štajnsca. Včasih je nanjo obesila šeflo. Ali pa cediv, druga stara mama pa cedivjek.
Na desni strani je bil v šporhetu vgrajen kotu, kjer je bila vedno vroča voda. Iz nje je zajemala s kakšno šalco. Ob robu je vsak dan počasi vrela pisker mleka, da se je na njem naredil debel kovter smetane. Mazali smo jo na šnite kruha.
V flaše je tekočine nalivala s pomočjo trahtarja. Kakšen šnopc je skrivala v kostnu. Pod povštrom pa malisnce za nas, vnuke. No, fajn je blo .
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Melona je napisal/a: |
Hrnodel je lasnica, pri MarijiV hernandl. Stara mama je uporabljala take na dva "zoba", niso nič spenjali, le vtaknila jih je v figo, ki si jo je naredila na zatilju. . |
Poznam. V obliki črke U, a ne? Figo so dobro skup držali.
Melona je napisal/a: |
Muha, pas, se spomnim, da ga je nosila tudi moja mama. Ampak, veš, kaj mi ni jasno. Kam so se zataknili tisti trakci? So imele najlonke na vrhu kakšne luknje, da so se vanje vpeli?. |
Da ne opisujem preveč, evo slikca. Samo, da so imeli le po 2 trakca za eno nogavico, elastična, da se je dalo sklanjati. Pri doma pletenih zimskih volnenih smo pa na nogavice prišili po 2 gumba in čez samo zanko potegnili. Je bilo veselo, če se je, ko je bila ženska "med ljudmi", en trakec odtrgal, ali odpel, buhvari, če sta se kar oba.
-
- Kraj: Domžale
muha je napisal/a: |
Da ne opisujem preveč, evo slikca. |
Naj se scvre v peklu tisti, ki si je potem žabe izmislil !
- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
Čuj AB, en kup stvari je, ki jih ti ne maraš...
Evo ena zate
https://www.youtube.com/watch?v=sohqoTRFBfENazadnje urejal/a crtj 06 Avg 2018 21:21; skupaj popravljeno 1 krat