Stran 11 od 15
Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 2:19 pm
Napisal/-a brbr
Zdajle sem pisala recept za pripravo kislega krušnega napitka in spotoma odkrila še tale način frementacije. Gotovo ga preizkusim, če ne še letos, pa drugo leto... Zna biti rešitev za moje preslane kisane paprike.
Postopek:
potrebujemo:
- kruh, pripravljen s kislim testom,
- čvrstejšo zelenjavo, narezano na večje kose (rdeča pesa, zelje, korenje, itd)
- začimbe (drobno naseklja ingver, cela kumina, komarček, brinove jagode, itd)
- vod o
- kisel krušni napitek
Kruh narežemo na rezine in posušimo. Večji kozarec do 3/4 napolnimo s približno enako količino krušnih rezin in zelenjave, dodamo žličko izbranih začimb. Prilijemo kisel krušni napitek (priravljen prej. Recet sem napisala v temi "Kvas"), ki naj ga bo cca 5% prostornine kozarca in zalijemo z vodo do cca 5cm pod vrhom. Kozarec dobro zapremo in ga dva dni pustimo na sobni temperaturi, nato ga damo na hladno (n e v hladilnik) za en mesec. Nato tekočino odlijemo in hranimo v stekelicah na hladniem. uživamo kot kisli krušni napitek (kvas). Skisano zelenjavo z malo tekočine nadevamo v manjše kozarčke, jih zapremo in shranimo na hladnem._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 3:50 pm
Napisal/-a lpmami
Zanimivo, Brbr! Kisli krušni nastavek - droži imam v hladilniku in jih dohranjujem. Sicer pečem ajdov kruh (brezglutenski), a bom spekla še rženega in se, upam, lotila tega kisanja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 27 Nov 2019 16:35; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 4:48 pm
Napisal/-a brbr
Jaz ga nastavim še danes. Imam en star suh košček mojega rženega kruhka. Sicer je bolj majhen, a za probo bo. Če se bo obneslo, bom potem poskusila s fermentacijo._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 5:39 pm
Napisal/-a lpmami
Zdaj seveda nimam nobene svoje zelenjave več, ki bi jo lahko kisala, a bom pač kupila na tržnici. Veliko bolj mi prija kisana zelenjava kot pa vložena v kisu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Nov 27, 2019 7:03 pm
Napisal/-a brbr
Sem razmišljala...: v navodilih nič ne piše, da mora biti ržen kruh. Tako mislim, da bi lahko poskusila tudi s tvojim ajdovim.
Kar se zelenjave tiče - napitek bo pripravljen šele čez mesec dni. Takrat pa razen korenja, ki ga imam posejanega v vreči in bo tam ostal tudi čez zimo (za svežo rabo), res ne bom imela več domače sveže zelenjave, ki bi bila primerna. Tako bom verjetno poskusila skisati en koren_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jan 06, 2020 4:10 pm
Napisal/-a brbr
Včeraj sem poskusila požirek mojega kislega krušnega napitka. Je kisel kot vrisk - priznam, da nisem padla okoli od navdušenja . Zdaj se pripravljam, da poskusno skisam en korenček.
Trenutno čitam knjigo "Zdravi možgani", David Perlmutter. Možakar fermentirano hrano dobesedno kuje v nebo. Tako je v knjigi veliko receptov za pripravo. Med drugim tudi fernetiranje rib in mesa. Gotovo bom marsikakšen recept preizkusila. Fermentirane sardine prav gotovo, saj so mi surove, vložene ribe všeč.
Kar se tiče naših letošnjih kisanih paprik in čilijev, povem, da zaloga pospešeno kopni. Veliko jih porabim pri pripravi humusa, ki je z dodatkom teh kisančkov nadvse imeniten namaz._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Jan 10, 2020 4:33 pm
Napisal/-a brbr
Z mojim probnim kisanjem korenja v krušnem napitku zaenkrat ne bo nič. Naredila sem napako - nisem prestavila vreče s korenjem v zatišno lego. Tako zdaj ni variante, da bi spulila kakšen koren, ker je vse konkretno zamrznjeno. Tako bom napitek shranila v hladilniku in poskusila kasneje (upam).
Se bom pa danes lotila fermetiranja nekaj sardin._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jan 14, 2020 10:22 am
Napisal/-a brbr
Danes sem poskusila prva dva koščka fermentiranih sardin. Prvi grižljaj se mi ni zdel preveč okusen, a potem mi je bil vsak grižljaj bolj všeč. Ker je danes prvi dan, ko naj bi bile pripravljene, mislim, da bodo z dnevi (naj bi jih pojedla v enem mesecu) še pridobile na okusu (se bodo sestavine še bolj povezale). Takele ribice mi zelo teknejo.
Mislim, da bom pri naslednji pripravi dodala malo več limone in mogoče manj medu - še vedno se mi zdijo nekoliko presladke, čeprav so dosti manj sladke kot tiste, ki jih zdaj prodajajo. Včasih jih niso toliko sladkali...
Pa še sličica kozarca, dokler je še poln
_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Feb 22, 2020 6:01 pm
Napisal/-a sončece
Brbr, nam lahko zaupaš recept za fermentiranje sardin?_________________Smeh je sončni žarek duše.
Objavljeno: So Feb 22, 2020 9:01 pm
Napisal/-a brbr
Recept iz omenjene knjige gre takole:
vse sestavine naj bi bile čimbolj naravne/čiste
1. Najprej je potrebno pripraviti začinjeno slanico:
- 4 jugurtove lončke destilirane vode
- 3 jedilne žlice fino mlete čiste morske soli (ali 1/4 žlice grobo mlete čiste morske soli)
- 2 jedilni žlici medu
- 2 lovorova lista
- 1/4 čajne žličke poprovih zrn
- 1/4 čajne žličke pimentovih jagod
- 1/4 čajne žličke brinovih jagod
- 1/4 čajne žličke koriandrovih semen
- 1/4 čajne žličke gorčičnih semen
- po želji posušen čili
Vodo in sol zmešamo v kozici, dodamo med in vse ostale sestavine. Postavimo na zmeren ogenj, da začne počasi vreti. Potem odstavimo in ohladimo.
2. Priprava sardin:
- 700g filetov sardin
- približno 4 lončki začinjene slanice
- 1 jogurtov lonček destilirane vode
- 2 jogurtova lončka surovega kisa (jaz sem uporabila domač jabolčni kis)
- 1/4 jogurtovega lončka surovega medu
- 3 lovorjevi listi
- 3 nageljnove žbice
- 1 čebula, narezana na tenke rezine
- limona sorte Meyer, narezana na tenke rezine ( jaz sem uporabila mojo limono, katere sorte ne vem)
Fileje naložimo v plitko posodo, zalijemo z začinjeno slanico, da so povsem prekriti s tekočino. Posodo pokrijemo (lahko s PVC folijo) in postavimo v hladilnik za 24ur.
V kozico zlijemo destilirano vodo, kis in med. Na zmernem ognju naj rahlo vre 5 minut. Potem naj se tekočina ohladi.
Fileje vzamemo iz hladilnika, slanico odlijemo in fileje preložimo v čist/steriliziran kozarec za vlaganje. Med fileje vložimo lovorove liste, rezine čebule, limone in nageljnove žbice. Vse zalijemo z ohlajeno kisovo mešanico. Ribe morajo biti povsem prekrite s tekočino (jaz sem na vrh položila mrežico za vlaganje). V kozarcu naj bi bilo še 3-5cm prostora (pri meni ga ni bilo, a ni bilo nič narobe). Kozarec zapremo in pustimo na sobni temperaturi 24ur, potem ga prestavimo v hladilnik, kjer naj počaka še en dan. Nato so sardine pripravljene za uživanje. Pokrite lahko v hladilniku hranimo do enega meseca.
Jaz sem jih pripravljala dvakrat. Prvič sem jih pripravila samo 6, drugič pa 500g. Začinjene slanice iz prve runde nisem vse porabila - se jo lahko hrani v hladilniku. Tako sem jo uporabila tudi za drugo pripravo.
Po mojih skromnih izkušnjah so tako pripravljene sadrine najboljše v prvem tednu, kasneje so pri meni postale malo bolj mehke, kar mi ni bilo všeč.
Ko bom sardine pripravljala naslednjič, jih bom pripravila manjšo količino (ene 250g), tako, da bodo za en teden, recimo._________________naredimo svet lepši