Stran 11 od 27

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 3:46 pm
Napisal/-a lpmami
Če bom lahko dobila kaj svežih, za v ponev, bom zelo hvaležna Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 4:01 pm
Napisal/-a mil
pske se ne reže- previdno ga primi in izpuli iz rastline.

Če jih skuhaš, narediš solato kot iz mladega stročjega fižola.

Pa krasna kremna juha - pski na koščke, krompir.. skuhaš in zmiksaš, dodaš kislo smetano, mmmm..., Lp Mil

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 4:38 pm
Napisal/-a brbr
Figula: kar dobro opazuj rastlinice. Se zna zgodit, da bodo tudi tvoje pognale cvetlo steblo, ki ga vsekakor odstrani.

lpmami: velja

O cvetenju bom pravočasno poročala. Potem se bomo pa zmenili okoli predaje.

Mil: bom probala pulit, a se bojim, da ne bo šlo, ker so steblca močna in bom potegnila celo rastlino Embarassed Tole s solato in juho bom vsekakor probala. Hvala za namig. Mi jih po navadi uporabljamo pri pripravi jedi namesto običajnega česna, pa v namazih, tudi štruklji s pski je odličen..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 8:50 pm
Napisal/-a figula
hvala brbr, grem kar takoj pogledat, pa še tista 2 šopka iz Kodeljevega .... Smile

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 9:12 pm
Napisal/-a lpmami
Brbr, hvala vnaprej!
Pri meni se pa s česnom nekaj dogaja Confused Anka, posajena pozno jeseni, je do pred približno dvema tednoma delala krasno, velike, krepke, zdrave rastline. Potrem je začela malo rumeneti, in sicer najbolj spodnji listi najprej. Včeraj sem izpulila tistega najbolj prizadetega, ki so se mu sušili trije pari listov. Na prerezu je takle:



Tole so razrezani ostanki:




Na zunanji strani glavice in tudi znotraj je videti sivo-belkasto plesen, tudi vonj je rahlo po plesni.
Žalostno Sad Lahko še kako rešim ta nasad?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 11:00 pm
Napisal/-a brbr
Lpmami: to je tista gniloba o kateri sem govorila. Lahko probaš zaliti s presličnim čajem, vendar mislim, da ne bo dosti pomagalo. Najbolje narediš, da obolele rastline čimprej izpuliš, očistiš obolele dele, zdrave pa porabiš. Ravno danes sem za probo posušila na drobno narezane česnove liste. Izgledajo odlično. Lahko narezane tudi zmrzneš in porabiš čez leto za kuhanje. Ravno tako jaz na drobno narežem steblca in jih zmrznem. Lahko pa jih shraniš v oljčnem olju._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Jun 06, 2015 12:12 am
Napisal/-a lpmami
Ajej, pa tako sem se veselila svoje prve Anke ever Crying or Very sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: So Jun 06, 2015 2:37 pm
Napisal/-a brbr
A so vse rastline bolne?
Mogoče bi probala zaliti s sodinim pripravkom (?), ki mu dodaš še druge naravne fungicide (preslica, hren, žajbelj,...). Problem je ta, ker mora tekočina doseči in dobro omočiti predel korenin. Tako je potrebno pošteno zaliti. Posledično se potrebuje precejšno količino pripravka. Če rastlin ni veliko, bi bilo za poizkusit. Sicer ne vem, kako to vpliva na česen (za listno škropivo ni problema, ne vem pa, kako je z vsrkavanjem prek korenin)
Vsekakor navijam zate in za tvojo Anko
Smile_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Jun 06, 2015 3:08 pm
Napisal/-a lpmami
Brbr, vse naštete sestavine imam pri roki (preslica posušena od lani, lahko jo tudi natrgam). A mi lahko, prosim, na kratko opišeš, kako naj pripravim? Rastlin je na tej gredi kakšnih 20 (drugo je drug česen, sajen spomladi, na drugih gredah)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: So Jun 06, 2015 3:32 pm
Napisal/-a babaco
Lpmami, na KIS opozarjajo, da je na Gorenjskem prišlo do okužb česna z belo gnilobo čebulnic Sclerotium cepivorum. Če imaš to okužbo je treba česen uničiti.