Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2016
brbr je napisal/a: |
Bicikel, takole od daleč se zdi, da se tvojemu česnu odlično godi. Bravo. Ne vem, kaj bi bil naraven nadomestek za preslico... (bom pogledala v kakšno knjigo). kar se rje tiče pa "Enciklopediji vrtnarjenja" piše, da so vzrok glive, najpogosteje vrste Puccinia in Melampsora. Za preprečevanje napada pa svetujejo: zboljšana zračnost med rastlinami - večji razmak pri saditvi, preprečevanje prebujne rasti... ko je napad že tu: odstranjevanje prizadetih delov, in celih rastlin in škropljenje s fungicide, ki vsebujejo prpikonazol ali mankozeb (se ne spoznam, ampak so zagotovo snovi, ki jih pri našem načinu pridelave hrane ne uporabljamo). Jaz z rjo do zdaj nisem imela večjih problemov. S preslico sem škropila šele takrat, ko se je rja pojavila. Rje nisem preglala, mogoče samo zaustavila, da se ni preveč razširila. Letos sem pa rekla, da bom preventivno škropila, a še nisem. Bom po takoj po tem dežju. |
Pri Natur-F - izvlečku iz njivske preslice je omenjena gljiva Puccinia bolj proti koncu seznama: http://spletni2.furs.gov.si/FFS/FFSCD/CD/FFS/515.htm
Torej bi utegnilo držati, da njivska preslica pomaga. Tiste druge, ki jo omenjaš nisem uspel najti.
brbr je napisal/a: |
Ko se že menimo: kako se vam držijo "skladiščniki" ? Mi smo za domačo rabo obdržali same majhne, neugledne in lani prepozno pobrane glavice. Saj veste - kovačeva kobila . Česen je še uporaben, vendar mnogo manj sočen kot , če bi bil pobran pravočasno. Na to se moramo spomniti, ko bo čas spravila in bomo cincali, ali je že zrel, ali bi ga še malo pustili, da bi se mogoče odebelil še za kakšen mikron |
Sem malo pregledal ostanke in je kar veliko glavic mehkih. Nisem se pa posebej ukvarjal s skladiščenjem, saj je ostankov (= manjših glavic in strokov) toliko, da bomo v vsakem primeru "preživeli" do naslednje runde.
Brbr, ja hvala za ponudbo. Se bova zmenila preko ZS. Tukaj pa, če še nismo kje napisali, bi bilo fajn objaviti kako narediš škropivo iz preslice. Ali pa kakšno primerno povezavo.
Kakšne so tvoje izkušnje skozi zadnja leta - vpliv škropljenja s preslico na pojav rje? Vsaj pri meni, se je rja pojavila v začetku junija vsako leto odkar gojim malo več česna. Zaradi rje propadajo listi in rastlina ne dozori kot je treba. Do sedaj sem pojav blažil s kombinacijo sode in Neem tonika, ampak to le malo ovira napredovanje bolezni, jo pa ne ustavlja. Verjetno je preslica tudi bolj preventiva kot kurativa?
Kakšne so tvoje izkušnje skozi zadnja leta - vpliv škropljenja s preslico na pojav rje? Vsaj pri meni, se je rja pojavila v začetku junija vsako leto odkar gojim malo več česna. Zaradi rje propadajo listi in rastlina ne dozori kot je treba. Do sedaj sem pojav blažil s kombinacijo sode in Neem tonika, ampak to le malo ovira napredovanje bolezni, jo pa ne ustavlja. Verjetno je preslica tudi bolj preventiva kot kurativa?
Za pripravo preslice bom odprala novo temo, ker je preslica uporabna tudi za druge rastline, ne samo za česen.
Danes sem šla v Kalijo vprašat, zakaj rumenijo listni vršički česna. "Lekarnarica" je rekla, da to zagotovo ni pomanjkanje dušika, temveč mikrohranil. Dala mi je eno ekološko dovoljeno listno škropivo z obilico raznih elementov. Zdaj imam vrečko, a še ne vem, ali jo bom uporabila ali ne... Če jo bom, potem moj letošnji pridelek ne bo biodinamično pridelan ampak samo ekološko _________________naredimo svet lepši
Danes sem šla v Kalijo vprašat, zakaj rumenijo listni vršički česna. "Lekarnarica" je rekla, da to zagotovo ni pomanjkanje dušika, temveč mikrohranil. Dala mi je eno ekološko dovoljeno listno škropivo z obilico raznih elementov. Zdaj imam vrečko, a še ne vem, ali jo bom uporabila ali ne... Če jo bom, potem moj letošnji pridelek ne bo biodinamično pridelan ampak samo ekološko _________________naredimo svet lepši
Figula: havla za hrabrenje. Ampak saj veš princip je princip. Če se že grem nekaj, je to treba izpeljat do konca. Verjetno bom drug teden naprej izdatno poškropila z gabezovo brozgo in upala, da bo česen zadovoljen.
Bicikel: tale prašek so mi dali zaradi rumenenja listnih vršičkov, ne zaradi rje._________________naredimo svet lepši
Bicikel: tale prašek so mi dali zaradi rumenenja listnih vršičkov, ne zaradi rje._________________naredimo svet lepši