Dokler je bilo kmečko prebivalstvo v večini, so se lahko ravnali po soncu in zanemarili uro, razen, ko je bilo treba k maši ali po (zelo redkih) uradnih opravkih. Dandanes nam zunanji svet diktira tempo, tudi nam upokojencem. Tisto "nekaj okroglega na steni" je hočeš-nočeš alfa in omega našega časa. Le redki so, ki se temu lahko uspešno uprejo. Bolj taki, ki živijo sami, čim si v družini, se je treba že prilagajati urnikom drugih.
Tako, da ja, tudi meni poletni čas bolj ustreza. Bom se pa prilagodila, karkoli bodo sprejeli.
Meni je po eni strani žal, da ni nobenih zapisov izpred menjavanja zimskega/poletnega časa, ker me resnično firbec matra, kako so funkcionirali. Kakšen "žur" je moral bit, ko se je npr. konec junija dan začel delat že ob pol štirih zjutraj***!!! Seveda je vse živo oživelo eno uro prej: ptice pevke so čivkale, srake so se drle, petelini so delali kraval... Pomoje je imel v tistih časih šele pravi pomen rek "hoditi s kurami spat". Jasno, če je sedaj konec junija tema ob pol desetih zvečer, je bila takrat ob pol devetih... Jbg, če se že gremo "jaz" komunikacijo, se vežem na sramotilni steber: sem ZA poletni čas. Ves čas
***upoštevaje naslednje vrednosti:
- poletni čas "zaostaja" 1h za zimskim časom (oziroma drugače: premaknjen je za 1h naprej); - ob najdaljšem dnevu v drugi polovici junija je vzhod Sonca ob 5:10; - ker se "civilni" mrak začne pol ure pred vzhodom, to v današnjih časih pomeni, da se začne daniti ob cca 4:40. Včasih je bilo to seveda eno uro prej._________________go with your instinct to live as you want
Če dam odpoved in odprem s.p., da lahko časovno delam, kot bi želel (ali bi bilo potrebno), bi mi bil taki ali onaki čas nekaj nepomembnega. Ker pa v tem sodobnem suženjstvu temu ni tako, naj bo čas poletni. Pa vsi, ki vam to ni všeč, uporabite višje zgoraj zapisano filozofijo.
A itak pri tem verjetno ne bomo imeli veliko besede..... (Ali pa bomo šli na referendum, katerega rezultata se potem država / vlada ne bo držala, kar itak ne bi bilo prvič.)
Pa vsi, ki vam to ni všeč, uporabite višje zgoraj zapisano filozofijo. A itak pri tem verjetno ne bomo imeli veliko besede..... (Ali pa bomo šli na referendum, katerega rezultata se potem država / vlada ne bo držala, kar itak ne bi bilo prvič.)
Za prvi navedeni stavek bi ponovila že zapisano: Se lahko dogovorimo, da vsak piše izključno zase, se pravi, da uporablja 'jaz komunikacijo'? Ne rabimo nasvetov ali krcanja. Velja za zagovornike enega in drugega časa. Z zadnjim delom se strinjam, zato ne vidim smisla v dokazovanju, kaj je bolj prav, raje povem, kaj meni bolj ustreza. Bolj se nagibam k zimskemu času, mi je pa jasno, da se bo treba prilagoditi v eni ali drugi polovici leta na zame osebno manj ugoden čas._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Meni je po eni strani žal, da ni nobenih zapisov izpred menjavanja zimskega/poletnega časa, ker me resnično firbec matra, kako so funkcionirali.
Žlehtnoba, v Sloveniji smo kazalce ur na poletni čas prvič premaknili marca 1983. Takrat oziroma predtem so bile službe od 6-14 ali pa od 7-15. Zato je bilo takrat kljub stalnemu zimskemu času po službi tudi pozimi še nekaj dnevne svetlobe, svetla jutra poleti pa niso bila tako neizkoriščena, kot bi bila zdaj, ker se je takrat vse začelo odvijati bolj zgodaj. Zato če nam zdaj uvedejo zimski čas, bo zaradi drugačnega delovnega časa, začetka odprtja trgovin itd. čisto drugače, kot je bilo takrat. Edino, kar sem enkrat prebrala kot argument, da bi premikanje ure ostalo, je, da bi se ob uvedbi stalnega poletnega časa lahko zgodilo, da bi delodajalci spet premaknili delovni čas na kasnejšo uro, da bi bili delavci v službi ves tisti čas, ko so v najboljši formi.
Žlehtnoba, v Sloveniji smo kazalce ur na poletni čas prvič premaknili marca 1983. Takrat oziroma predtem so bile službe od 6-14 ali pa od 7-15. Zato je bilo takrat kljub stalnemu zimskemu času po službi tudi pozimi še nekaj dnevne svetlobe, svetla jutra poleti pa niso bila tako neizkoriščena, kot bi bila zdaj, ker se je takrat vse začelo odvijati bolj zgodaj. Zato če nam zdaj uvedejo zimski čas, bo zaradi drugačnega delovnega časa, začetka odprtja trgovin itd. čisto drugače, kot je bilo takrat. Edino, kar sem enkrat prebrala kot argument, da bi premikanje ure ostalo, je, da bi se ob uvedbi stalnega poletnega časa lahko zgodilo, da bi delodajalci spet premaknili delovni čas na kasnejšo uro, da bi bili delavci v službi ves tisti čas, ko so v najboljši formi.
Aha, hvala. Se mi zdi, da bi ob uvedbi stalnega pol. časa za takratne razmere tudi sedaj popoldne ostalo nekaj svetlobe (noč v drugi pol. decembra namesto tričetrt na sedemnajsto ob stalnem pol. času petnajst do šestih). No ja, vse, kar tu razpredam, je zgolj moja "mantra" in tudi ne bom pred parlamentom s transparentom v roki životaril, če uvedejo stalni zimski čas _________________go with your instinct to live as you want
...argument, da bi premikanje ure ostalo, je, da bi se ob uvedbi stalnega poletnega časa lahko zgodilo, da bi delodajalci spet premaknili delovni čas na kasnejšo uro, da bi bili delavci v službi ves tisti čas, ko so v najboljši formi.
To je po mojem mnenju celo zelo verjetno. Kaj bi tako pravzaprav pridobili? Več časa za vrt spet ne, saj na odločitve delodajalcev nimamo kaj dosti vpliva._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje