Poročilo o stanju planeta

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

crtj: oh, ti tako lepo jasno in glasno in praktično opišeš vse zmote, pomote in stranpoti predpisov, da jih prav z užitkom berem. poklon palec gor . Si kdaj pomislil, da bi pisal vodiče po zakonodaji tipa "za telebane", po vzoru navodil za laike na računalnikih? Tržna niša! Prodajali bi se kot vroče žemlice. Wink Laughing
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, po moje bi za začetek mogli vsi, v prvi vrsti pa proizvajalci, razmisliti, kateri izdelki bi se brez problemov prodajali brez kakršnekoli embalaže.

Kot drugo bi nato lahko premislili, pri katerih v plastiko embaliranih izdelkih bi zlahka in brez posebnih logističnih zapletov plastiko zamenjali s papirjem/kartonom.

Že s tema dvema korakoma bi lahko naredili ogromno.

Marsikaj bi se najbrž dalo tudi prihraniti ( energije, barv ... ) z bolj skromnim potiskom vrečk, oziroma embalirnih sredstev.
Vendar je tu tudi "haklc", kajti lepa, privlačna embalaže se (trenutno še) tudi bolje prodaja.
Bi potrošniki kupili "neprivlačen" bel škrnicelj s skromnim, majhnim, črnim napisom, kaj je notri ?!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Andrej Banko je napisal/a:

Bi potrošniki kupili "neprivlačen" bel škrnicelj s skromnim, majhnim, črnim napisom, kaj je notri ?!

Biii! Very Happy

Drugače si pa lepo napisal, kaj bi se dalo brez težav narediti. Ker pa je vsa proizvodnja in trgovina vsevprek povezana, bi bilo obenem s prepovedmi treba poskrbeti tudi za preživljanje tistih, ki doslej živijo od zaslužka v industriji plastike in jim najti drug neproblematičen vir.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, ti in jaz ter še nekaj podobnih čudakov. Sem imel v mislih povprečne potrošnike ... Razz

Če bi vsi podobno trošili kot jaz, bi vsaj polovica trenutnega gospodarstva hitro propadla.
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Zato pa je zelo dobra rašitev pridobivanje sinteznega plina z uplinjanjem odpadkov in posledično npr. pridobivanje metanola.

Običajno na sintezni plin delujejo motorji (malce prirejeni), ki poganjajo generator in tako dobimo električno energijo.

Na takem razvojnem projektu namreč sodelujem ;)
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Ma ne vem no, meni se zdi isto sranje, drugo pakovanje. Ko odpadek preneha biti odpadek in postane gorivo, tudi ukrepi, ki stremijo k zmanjševanju odpadkov izgubijo na moči. da premislim
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Če se ti samo zdi, še ne veš ;)

Stvari moraš malo poznati, da lahko kaj meniš.

Treba je kaj konkretnega narediti. Kvazi filozofov je toliko, da bi jih lahko z vilami nakladal.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Tudi pri pridobivanju komposta odpadek preneha biti odpadek. Pa vlačimo listje iz gmajne, kje so šele ukrepi, ki stremijo k zmanjševanju odpadkov...

Je pa res, da je zelo pomemben postopek, ker pri piroliznem postopku gum recimo (gume spreminjajo nazaj v nafto) lahko nastane precej stranskih produktov, ki mi niso najbolj všeč. Plus ogromno energije se porabi in toplote se sprosti, ki jo je treba seveda pravilno porabiti -- kar spet ni samo po sebi umevno (tudi pri izdelavi komposta se sprosti kar nekaj toplote recimo, energijo pa prispevajo mikroorganizmi)

David, lahko malo več poveš o tej kogeneraciji?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

aladin je napisal/a:
Plus ogromno energije se porabi in toplote se sprosti, ki jo je treba seveda pravilno porabiti -- kar spet ni samo po sebi umevno (tudi pri izdelavi komposta se sprosti kar nekaj toplote recimo, energijo pa prispevajo mikroorganizmi)

Pravzaprav energija izhaja iz snovi, ki jih mikrobi razgrajujejo, toplotne izgube njihove presnove pač.
Odgovori

Vrni se na “Čvek”