Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2019

Odgovori
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

pajo je napisal/a:
jan24 je napisal/a:
Ima kdo slučajno kako sadiko Roccoto Giant za odstopit? ali pa da ve kje bi jo lahko dobil?

Preveri kmetija Farčnik.

Farčnik ima robo še do nedelje. V ponedeljek začne ostanek sadik kompostirat. Zato bo treba pohitet.

Vprašaš lahko tudi v FB skupini Čudoviti svet čilija®. Je pa zaprta skupina in moraš zaprosit za članstvo.

Manjša FB skupina je še Paradižniki &Čiliji Tomato &Pepper
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Letošnja sezona je peklenska, kar se vrtnin tiče. Praktično digitalen prehod iz hladnega deževja v pasjo vročino. Posledično sadike niso še dobro ukoreninjene ali pa prilagojene razmeram (govorim za svojo situacijo). Vse kaže, da je edina sadika Bhut Jolokie dušo spustila Sad_________________go with your instinct to live as you want
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Ko sem videl svojo sliko čilijev izpred 3 let mi je šlo skoraj na jok ko sem pomislil kaj imam sedaj. Imeli bomo vsaj 1 mesec zamude na koncu v to sem prepričan pa še ne bo tako kot prejšna leta._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moje rastline so bile odločno prevelike, ko so šle na vrt. Skoraj vse so že cvetle, veliko jih je imelo že plodičke. No, plodički so se obdržali, cvetovi in popki pa so po večini odpladi. Ravno tako na paprikah, paradižnikih in enem jajčevcu, ki je tudi že cvetel ob prehodu na vrt.

Mislim, da drugo leto ne bom tako hitela s sejanjem... Če me seveda spet ne bo zanesla naša vsakoletna sejalna histerija._________________naredimo svet lepši
pajo

Jajčevce zalivam kot nor vsak dan pa mislmi, da od njih ne bo nič. Paradižnik zelo slabo. Čiliji - kar je res močnih še ne duha ne sluha o kakih cvetovih bolj blage sorte pa že imajo nekaj plodov gor._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
.

Mislim, da drugo leto ne bom tako hitela s sejanjem... Če me seveda spet ne bo zanesla naša vsakoletna sejalna histerija.

Letošnje leto ni merilo, vse kasni za par tednov. Naslednje bo lahko tako, da bo že konec aprila čisto primeren za sajenje paradižnikov na prosto. Jaz bom, kot vedno doslej, glavnino sejala okoli 10. marca potem pa bo, kakor bo vreme ukazovalo.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Brbr, mislim, da to, da so bile sadike že zelo velike, ko so šle na vrt, ni bil razlog za odpadanje cvetov in plodov, ampak hitre temperaturne spremembe iz zelo nizkih na zelo visoke temperature. Če bi imeli po dolgotrajnem mrazu kake tri tedne temperature okoli 25 stopinj, sem prepričana, da jim cvetovi po presajanju ne bi odpadali.
Tudi jaz bom še naprej sejala plodovke ob istem času, kot doslej, pa bo, kar bo.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Se strinjam. Ponavadi je vedno tako, da sadike čilija "zračim" na prostem (tudi ponoči) vsaj en teden, če ne več, preden grejo na vrt. Letos je bil pač splet okoliščin tak, da jih sredi maja ni bilo za puščat zunaj, za presajat na vrt ugodne razmere pa so bile šele v začetku junija. Tako so te krhke sadike kljub velikosti (ali pa ravno zaradi tega) doživele še večji šok, kot bi ga sicer. Zanimivo pa, da razmere očitno niso pustile posledic zimsko vzgojenim sadikam paradižnikov, čeravno so na prvi pogled laiku dajale vtis nebogljenosti oz. kilavosti (take male rastlince). Zdaj pa so pognale, da je veselje Smile_________________go with your instinct to live as you want
pajo

Ko pogledam sliko točno iz pred 1 leta nazaj... Maja nam nihče ne more več nadomestiti
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Res je.

Pajo, se mi zdi, da boš naslednje leto spet brez okoli-novoletnega premora... ali pa bo le-ta krajši.
Odgovori