Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2019

Odgovori
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Pusti jih, ob sajenju na stalno mesto pa samo, če bi zelo prerasle kozarec, Wink raje jih daj v pollitrske bodo imele več prostora, do maja je še daleč.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ob pikiranju odtrgam samo glavno koreninico, če je občutno daljša od ostalih in tanka. Skrajšam jo toliko, da je le malenkost daljša od stranskih. Kasneje jih nič več ne krajšam. Ne pikiram po najnovejših navodilih, ki pravijo, da je dovolj, da se klična lista postavita vodoravno. Še vedno delam po starem, to je, ko se razvijeta prva dva prava lista. Takrat je koreninic že več.

Platar ti dobro svetuje. Če boš pikiral v 3 dl kozarčke, jih boš moral do saditve na končno mesto vsaj še enkrat presajati. Kadar pomlad zamuja, so celo pollitrski radi premajhni.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

brbr je napisal/a:
12.2. sem v lonček posejala 5 semen paradižnika. Lonček sem zaprla in posatvila na teraso pod plastični pokrov. Prvi dve semeni sta vzklili 1.3., nato še ostali trije (100%). Lonček zdaj čez noč zaprem v PVC vrečko. Če se obeta mraz, pa čezenj poveznem vrečko iz mehurčkaste plastike (ali kako se že reče). Do zdaj so rastlinice uspešno prestale zimske prebliske in danes izgledajo takole:

Odlično izgledajo, samo glede na slikco bi predlagal, da počasi razmišljaš o pikiranju v 1/2 l lončke; nikar ne skopari s količino substrata (trenutno je le-tega bolj malo). Lupinico skušaj previdno odstraniti s pinceto (to se ponavadi zgodi, kadar je seme prerahlo/premalo prekrito s substratom in se je rastlina ne more otresti). Lončke nato kar pusti tam, kjer so - tudi pokrivanje deluje super - kot nekakšna mini topla greda - zadržuje vlago + vzdržuje klimo.

P.S.: Svojčas smo otroci komaj čakali, da so mati domov prinesli kak paket, v katerem se je znašla tudi zgoraj omenjena zaščitna blazinica z mehurčki - oh, kako je pokalo! Wink_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

O, Žlehtnoba, si me spomnil!

Že blizu štiridesetih (nekateri bomo vedno otroci) grem v službi mimo skladiščnika, ki se je pripravil, da bo potacal te mehurčke. Taki veliki so bili. Nisem mogla mimo, sva si dala duška in je pokalo kot na bojnem polju in pasalo do neba! In po kakšni minutni kanonadi predahneva in ujameva dvajset nasmejanih pogledov. V sosednjem prostoru s stekleno steno so slušatelji poslušali predavanje. V tla bi se vdrla Embarassed Embarassed Embarassed! Sva se jim med odmorom za kavo opravičila z rogljički.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona: bravo, prav je tako! Dokler si v srcu otrok si mlad po duši.

Izgleda torej, da je letos zimsko sejanje paradižnikov uspelo tudi v Ljubljani. Ni čudno pri toliko sončnih dneh. Naj iz njih zrastejo krepke in zdrave rastline!
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Žlehtnoba, hvala za izčrpna navodila. Muha, tabi pa za dobre želje._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz letos že kar take majhne dajem ven na sonce, da se čimprej utrdijo in aklimatizirajo :

.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Prav lepo je gledati slikce.

Moji so že tudi kar korenjaki. Moja najboljša sorta pa je SHUNTUKSKIJ velikan. Velik, debel, roden, sočen in niti ne kaj prida bolan. Ivčk mi je oskrbela s semenom in zdaj brez tega več ne gre.

Irena
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Irena, kaj pa je to zaena sorta? Google ga noče prepoznati .... Rolling Eyes_________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Sejal sem v prvem tednu marca v šotne lončke in zemljo Valentin, ki je bila pri roki. Stanje je katastrofalno :( Ven je prišla kakšna četrtina, pa še ti so videti klavrni. Seme je z vseh koncev, tako da je težko to razlog. Poskusimo znova z drugo zemljo.
Odgovori