Pozeba 2019

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ajej, torej se letos (po Pušenjakovi) lahko kar poslovim od upanja, da bom kakšen domač paradižnik pojedla že julija. Moji so bili več dni izpod 10 °C. A, kar jih ne krepa, jih krepi, se tolažim. Wink

Bo, kar bo, letošnja letina plodovk ne bo zgodnja. Vsa dosedanja opažanja pri meni nakazujejo, da pri sortah, ki jih gojim, od cveta do zrelega plodu traja 60 dni. Pri tem mrazu pred koncem maja ne pričakujem cvetov.

Drugo so balkončkarji, ti že cvetijo. Bom videla, kako bo s plodovi. Bodo poškodovani ali odpadli, kot napoveduje ga. Pušenjak?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ne bom trdil da zaradi mraza/hladu, ker nisem posebej opazoval tega odnosa, a že večkrat se mi je zgodilo, da so cvetovi/plodovi v prvi etaži pri nekaterih paradižnikih zakrneli in so jih potem prehiteli iz druge etaže. Nekateri potem nikoli niso zrasli. Govorim seveda o teh zgodaj sajenih, resnici na ljubo, v zelo majhen rastlinjak. Temperatura v tako majhnem rastlinjaku lahko ekstremno niha. Nekaj s tem kar omenja ga. Pušenjak, bi gotovo lahko bilo.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Po moje je 10 stopinj nočne temperature velika rezerva. Moje plodovke so bile te dni, ko je bilo ponoči okoli 6 ali 7 stopinj skozi v rastlinjaku, razen to zadnjo noč, pa imajo zgodnje sorte paradižnikov in nekatere paprike že popke. Pa čili CGN23209 tudi. Ta veliki, predsezonski paradižniki, ki jih že jemo, so bili v rastlinjaku tudi to noč, le danes zvečer bodo šli noter, pa ni videti, da bi jim kaj škodovalo.
mfranc

muha je napisal/a:
Ajej, torej se letos (po Pušenjakovi) lahko kar poslovim od upanja, da bom kakšen domač paradižnik pojedla že julija. Moji so bili več dni izpod 10 °C. A, kar jih ne krepa, jih krepi, se tolažim. Wink

No, pa imam izgovor, če balkončkarji ne bodo delali Cool . Tudi so bili, kot vsi moji paradižniki, vse te dneve in noči zunaj. Pospravil sem jih notri včeraj zvečer.
Very Happy_________________mfranc
mfranc

mfranc

Plus opozorilo na težave višje matematike, ki se pojavljajo v agronomiji Cool .

Ga. Pušenjak navaja, da se uporabi Protifert LMW (1l/ha) = 1ml/10 m2
V delo in dom navajajo (pred pozebo uporabimo 1 ml/m2; oz 0,1-odstotno raztopino, tj. 1 ml na 1 l vode) kar je 10x večja koncentracija.

V navodilih za uporabo LMW piše: Posebne aplikacije

stresne situacije zaradi zmrzali, visokih temperatur, suše, moče in toče ali uporabe nepravilnega ali previsokega odmerka sredstva za varstvo rastlin, ki je povzročil fitotoksičnost, tretiramo najkasneje v roku 24-48 ur od dogodka. Tretiramo 1-2 krat v 7 dnevnem intervalu v odmerku 400-500 ml/100 L vode, ali 250-300 ml/100 L vode v primeru trajnih nasadov, okrasnih in cvetočih rastlin;

Pa si izberite po svojem okusu ..._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

muha je napisal/a:
Ajej, torej se letos (po Pušenjakovi) lahko kar poslovim od upanja, da bom kakšen domač paradižnik pojedla že julija. Wink

Eh, če bi bilo normalno vreme, bi sadike paradižnikov s cvetnimi nastavki lepo posadili že konec aprila ( vsaj v rastlinjake ) in bi prve plodove imeli že v drugi polovici junija.

Pozno sajenje --> prvi plodovi šele avgusta, takrat ko začne klestiti plesen ...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

AB: mogoče pa ne bo tako hudo. Pozno zorenje, to že, a morda bodo zato laže prestali čas prve plesni, ker še ne bodo obremenjeni s plodovi. Po mojih izkušnjah jih najbolj prizadene, ko se pričnejo plodovi debeliti in zoreti. Če pride še napovedano sušno poletje ... (???)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Sušno in toplo poletje je blagoslov za plodovke. Sicer je treba zalivat, ampak to mene ne moti.
Jaz bolje kontroliram optimalno količino vode kot nebo ...
Odgovori