Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrtno orodje

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Že kdo uporablja ORI? Kako se obnese? Pride v poštev vseeno, čeprav imate doma že vse sorte motik, grabelj in še nihajno motiko?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Videla sem, da ga Zuf pohvali. Tudi jaz malo razmišljam o njem.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Jaz sem ORI-ja kupila lani poleti. Uporabljam ga za rahljane grede, spodrezovanje posameznih plevelov, delanje jarkov za sajenje npr. Fižola. Imam tudi nihajno motiko, kateto sem sem takoj osvojila in brez nje ne bi vec bila rada. Kaj in kako še lahko uporabljam ORI pa moram se osvojiti. Vseeno pa je moj stalni spremljevalec na vrtu._________________CARPE DIEM
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tako orodje (ORI) sem pred leti kupila pri Sepu Holzerju - enega z dolgim rezilom za globje obdelovanje in enga s krajšim rezilom za okopavanje/rahljanje.

Bez obeh si ne predstavljam obdelovanja vrta, predvsem pa njive, kjer je zemlja bolj groba. Z velikm počnem vse, od priprave tal za sajenje, izkopavanja rastlin, strganje rastlin med tlakovci, izdelave jarkov, do ravnanja površine. Ker ima pravokoten ročaj, nanj tudi pokleknem, če moram doseči kaj na drugi strani grede._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kako se pa pravokoten ročaj obnese v rokah?😶
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zelo dobro. Tudi lažje držiš orodje v prave, položaju - se ne vrti. Res, zelo domišljeno orodje, katerega izvor mora biti kar star, se mi zdi._________________naredimo svet lepši
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Govorite o ORI orodju. Tudi sam ga imam. Ampak je malo drugačno.

Bomo morali malo drugače poimenovati:
tale moj bi bil lahko ori rahljalnik
tisti, ki ga omenjate do sedaj pa morda ori motika
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Tole so 'rahljalne široke vile', angleško broadfork...
Ori je pa res firma, ki proizvaja različna orodja, zato kaka fotka omenjenega ori orodja ne bi bila odveč._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Tule se nahajajo vse informacije:

https://www.ori-tools.si/

Pa da še v hipu razrešim dilemo: sprva je bilo govora o "PLOSKOREZNI MOTIKI ORI" (animacija na zgornji povezavi), slavc pa je prilepil slikovni material produkta "ORIFORK"; po naše gre za "široke vile za zračenje tal", kot je že Ivčk tudi omenil (broad=širok, fork=vile)_________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

metuljc je napisal/a:
Kako se pa pravokoten ročaj obnese v rokah?😶

Perfektno Very Happy

V bistvu je pravokoten ročaj z zaobljenimi robovi; res lepo sede v roko. V povezavi z lahkim lipovim ročajem je orodje resnično lahkotno - je pa treba pazit oziroma se navadit, ker to orodje ni igrača! Na obeh straneh nabrušeno do fundamenta, haha - bi lahko rekel čisto v mojem imenu Twisted Evil

Priznam, bil sem skeptičen glede tega, ko piše na strani, "držite konico rezila v desno za razbijanje grud, držite konico v levo za košnjo / spodrezovanje plevela itd. V praksi to še bolje izpade kot je napisano. Konstrukcija orodja je takšna, da ko imate konico rezila obrnjeno v desno, je ob stiku s podlago glava rezila pod določenim kotom, če pa imate konico obrnjeno v levo, je rezilo pri tleh skoraj vzporedno z njimi. Mah kaj razlagam, treba je probat Cool

Res čisto navdušen, kaj šele bo, ko bo cela sezona za mano Smile_________________go with your instinct to live as you want
Odgovori