Stran 11 od 18
Objavljeno: Po Okt 03, 2022 11:29 am
Napisal/-a Melona
O, hvala. Tole je pa skupinska slika tistih, ki jih v gozdu nisem pofotkala . Zadaj star mlinček za kavo, za gobe seveda tudi.
Objavljeno: To Okt 04, 2022 9:48 am
Napisal/-a GrGr
Gob je trenutno toliko, da sem danes zjutraj, v popolnem mraku, v soju avtomobilskih žarometov videl 3 marele. Nisem jih pobral, ker so bile sinoči za večerjo z jajci, danes pa za zajtrk pečene
Objavljeno: To Okt 04, 2022 9:50 am
Napisal/-a crtj
Muha, pri nas smo marele sušili in je rezultat zelo OK. Gotovo obstajajo tudi bolj intenzivno aromatične gobe, vendar je neprimerno boljše kot kamen v hrbet.
Objavljeno: To Okt 04, 2022 10:10 am
Napisal/-a muha
Tudi mi smo jih posušili, a ker niso dale pravega "okusa po gobah" sem se raje odločila za krompirjevo juho brez gob. V isti koš sem uvrstila mrtvaške trobente, zato jih ne nabiram več. Drugo bi bilo, če bi imela še več raznovrstnih gob zraven. Zame mora biti "orenk ali nič".
Objavljeno: To Okt 04, 2022 11:28 am
Napisal/-a mfranc
muha je napisal/a: |
Tudi mi smo jih posušili, a ker niso dale pravega "okusa po gobah" sem se raje odločila za krompirjevo juho brez gob. V isti koš sem uvrstila mrtvaške trobente, zato jih ne nabiram več. Drugo bi bilo, če bi imela še več raznovrstnih gob zraven. Zame mora biti "orenk ali nič". |
Kako smo si različni , mi smo šele začeli nabirati trobente, in jih kar pogrešamo, ker jih lani ni bilo na naših terenih.
Melona, tole je pa ogromno gob ! Toliko let jih že nismo mleli - se mi pa zdi, da se rade nalezejo vlage?_________________mfranc
Objavljeno: To Okt 04, 2022 12:29 pm
Napisal/-a Melona
Mfranc, Copatkine se niso nalezle vlage, bom videla, kako bo z mojimi.
Objavljeno: To Okt 04, 2022 6:26 pm
Napisal/-a copatka
Danes sem prvič "našla" tudi tole stran Gartlca .
Melona, me veseli, da so ti prav prišle .
Mfranc, prav nič se ne nalezejo vlage . Pred kratkim sem našla en pozabljen kozarček zmletih jurčkov izpred nekaj let in so bili kot pravkar posušeni, vonj in struktura. Je pa res, da jih jaz, ko so že zmlete, za vsak slučaj še malo posušim v pečici. In shranjene jih imam v dobro zaprtih kozarcih za vlaganje. Tako imam prah iz samih jurčkov, samih lisičk in mešanih gobic . Vedno prav pridejo za začimbo. Tudi gobova juhica samo iz prahu je boljša kot tista kupljena v vrečki .
Pri nas je jurčkov in lisičk očitno konec, preselili so se v doline. Čisto v redu, sem jih letos ogromno nabrala . In tudi kar nekaj noči je šlo za čiščenje, rezanje, pakiranje, sušenje ... Še vedno pa je ogromno sirovk, cigančkov in še kakšnih, ki jih ne poznam dobro. Sirovk ne nabiram, cigančki so pa odlična gobica, super nadomestek za kupljene šampinjone, obožujem jih na picah. Zanimivo je, da je bilo pri nas običajno veliko marel, cele kolonije, letos sem pa sredi poletja našla tri, zdaj pa nikjer nobene._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: To Okt 04, 2022 9:59 pm
Napisal/-a Danilo
Posušene gobe krasno ohranijo aromo. Zamrznjene se po parih mesecih hranjenja ne morejo primerjati z njimi. Sam sem že jedel jed iz posušenih jurčkov, ki so v kozarcu (pomotoma) čakali dobri dve leti, pa so dišali prav omamno. Še starejši gobarji so večkrat pripovedovali, da so tudi po petih in celo šestih letih posušeni jurčki popolnoma užitni. V zaprtih steklenih kozarcih še nisem opazil, da bi se katera od sort nalezla vlage.
Objavljeno: Sr Okt 05, 2022 10:01 am
Napisal/-a copatka
Meni se pa zamrznjeni jurčki zdijo odlični tudi po dveh letih (če se kakšna vrečka izgubi v skrinji ). Jih pa res še isti dan očistim, zrežem, spakiram v vrečke in izsrkam zrak. Presenetljivo dobro ohranijo aromo.
Posušeni mi niso tako zelo všeč, popolnoma drug okus in vonj imajo - tudi dober, a ni kot pri svežih. Kot začimba odlično, omaka ali rižota se pa zame ne more primerjati z okusom svežih ali zamrznjenih ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Sr Okt 05, 2022 10:13 am
Napisal/-a Melona
Copatka, jih nič ne prevreš pred zamrzovanjem, ne? Mi smo jih vedno blanširali, letos sem jih prvič dala v skrinjo kar take, neprevrete.