Stran 11 od 50

Objavljeno: Pe Maj 23, 2014 6:56 am
Napisal/-a bobolino
Tudi jaz sem že včeraj pohrustala tistega iz Ivčkinih semen, svetlo rumenega, kar surovega. Lepo zori. Še eden od zelenčkov ima stroke, pa včeraj nisem v temi dobro videla na tablico. Danes sledi podroben pregled. In tudi ponoven napad na polže._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Pe Maj 23, 2014 7:44 am
Napisal/-a muha
Tudi pri meni provansalec na polno cveti. Dve sadiki rondoja, ki sta bili predvzgojeni notri v lončkih dva tedna pred provansalcem, imata cvetove šele nakazane.

Objavljeno: So Maj 24, 2014 9:30 am
Napisal/-a Ivčk
Mojih osem sort graha je šele počasi krenilo čez višino 10cm, nekatetre komaj nakazujejo plezalne vitice. Letos sem pač malo pozneje sejala, kot bi to hotela, ker vrt še ni bil pripravljen..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: So Maj 24, 2014 9:54 am
Napisal/-a bobolino
Ivčk, tvoj ta rumen je noro dober, jaz ga hrustam kar surovega, še ni prišel do lonca._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: So Maj 24, 2014 6:40 pm
Napisal/-a pika
Letos sem sejala Parsley pea, Purple podded, imata oba že polno strokov,

v dveh loncih imam dwarf grey sugar in salmon pea od ivčk, še čakam cvetje,

golden sweet pea pa sem dve leti sejala samo za semena, letos ga je pa končno dovolj in res polno cveti in plodi.

Zadnja dva sem pa sejala sweet salome in od vode sugar magnolia, sta še manjša.

Objavljeno: To Maj 27, 2014 7:08 pm
Napisal/-a Ivčk
Bobolino, tudi meni je resnično odličen surov, kuhala sem z njim samo enkrat, raje ga porabim svežega kar na vrtu, dokler je poln vitaminov in je zelo sladek.

Pika, lep izbor sort imaš! Nujno prilepi kako sličico, ko bo čas za to.
Lahko tudi odpremo teme za različne sorte graha in poslikamo vse od cvetov naprej..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Če Maj 29, 2014 1:02 am
Napisal/-a Aye-Aye
Nekaj tem o različnih grahih je že odprto, zato vas vabim, da kar lepo odpirajte naprej. klanjam se Wink

Objavljeno: Če Jul 17, 2014 12:54 pm
Napisal/-a greeny
Eno vprašanjce... včeraj sem prvič jedel sladkorni grah (baje) na obisku pri novih vrtičkarjih. Prej nisem vedel, da se da grah jesti surovega (te teme nisem spremljal). No, ko smo nabirali, sta rekla, da naj čimbolj okrogle, debele poberemo, ki so še vsi zeleni. Sorte ne vesta, zanima pa me, če se res take nabira ali še bolj mlade, tudi ploščate... Sem na hitro prebral celo temo, pa ne vem, če sem to našel...

Objavljeno: Če Jul 17, 2014 4:32 pm
Napisal/-a metuljc
Sladkorni grah (vsaj kolikor vem( jemo v stanju, ko semena še nsio kaj prida oblikovana, nekako tako kot stgročji fižol) in jemo seveda stroke, kuhane, zabeljene z drobtinicami, recimo (in še kako, seveda).
Sicer pa so mlad azrna tudi običajnega graha dobra, sladkasta. Starejša so škrobnata, kar velja tudi za sladkornega.
Nekje sem prebrala, da Italijani pobirajo grah v fazi, ko so semena še nedozorela in zato sladka, Nemci pa bolj zrelega, ko je bolj škrobnat in hranilen.
Zdaj, ne vem, ali si res jedel sladkorni grah ali le navadnega, še sladkega.

Objavljeno: Pe Jul 18, 2014 12:39 am
Napisal/-a pika
Če je res prava sorta sladkornega z velikimi zelenimi stroki, tak kot smo ga včasih imeli na vrtu, se res pobira take debele stroke, ki že imajo kar debelo zrnje in je še super za jest, sicer ga pa prelomiš, mora biti krhek in brez nitk. Takega je pravzaprav škoda prej pobirat, ko še ni zrnje oblikovano, ker potem podvoji svojo velikost in je še boljši.

Sorte kot so npr. Golden Sweet, pa je bolje prej pobrat, ker lahko ratajo malo nitkasti. Take so moje dolgoletne Embarassed izkušnje.