Crtj
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
@Juglans, zelo dobro razumem, koliko časa, energije, ... ti vzame selitev. Pri meni je šlo brez kakšnih posebnih zapletov, pa še vedno lahko rečem, da sem sredi selitve.
Hotela sem te čisto preprosto povabiti, da se kaj več oglašaj, saj imaš veliko zanimivega v svojem vrtnarjenju._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Hotela sem te čisto preprosto povabiti, da se kaj več oglašaj, saj imaš veliko zanimivega v svojem vrtnarjenju._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
-
crtj je napisal/a: |
.... Opazili boste, da je sestavina GMO soja. Praktično vsi proizvodi s sojo za perutnino so GMO, razen če je izrecno rečeno, da ne in potem stane krat 2-3. Nisem vesel tega, zaenkrat pa še nimam pametnega obvoza..... |
Jaz sem se tudi čudil, ko sem enkrat bral sestavine od krmne mešanice za perutnino. Me je kar streslo, ko je vsebovalo GMO koruzo in GMO sojo. Pa se spomnim, ko je ministrica rekla, da našem tržišču ni nič GMO...Eh...se pa sprašujem, s čim vse hranijo "ta veliki", vsi ti razni kooperanti od Perutnine Ptuj, Pivke,....
Če je prostor, najbolje posejati doma koruzo, pšenico, ječmen...kolega je celo neko staro sorto pšenice začel sejati že pred parimi leti in je zelo zadovoljen s pridelkom, veliko bolj kot z novejšimi sortami.Nazadnje urejal/a laksikon 16 Jun 2023 08:07; skupaj popravljeno 1 krat
- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
Idealno bi se želel industrijski hrani v celoti izogniti, vendar tako, da mi bo jasno, kako razumeti rezultat.
Kar praktično pomeni: rad bi prišel do tega, da začnejo nositi jajca, in grem dotlej "po standardu", da bom imel osnovo za primerjavo pri naših konkretnih racah (spremembe v frekvenci jajc, splošni kondiciji...). Pravim "pri naših konkretnih" zato, ker so kakor razumem lahko individualne razlike kar velike, še zlasti, če se ne zaneseš 100% glede čistosti pasme in torej ne gre na način "tovrstne race ponavadi nosijo toliko". (Od tanove runde rac ena postaja nekam velika in ima nenavadno puhasto glavo...)
Ne gre za to, da naj bo donos jajc maksimalno navit - tudi nobene druge dejavnosti se pri nas ne dogajajo na intenziven način. Vendar če imaš po poti A rezultat X in po poti B, karikiram, 10% od X, potem je za razmislit, od kod tako velike razlike in kakšen je domet za izboljšave, če bi vendarle želel ohraniti B.
Idealni cilj je seveda gojiti karkoli (rastline in živali) tako, da ni potrebno nič nakupov izven posesti, rezultat pa je vendarle dober. Kot vemo, je razlika med teorijo in prakso v tem, da v teoriji ni razlike, v praksi pa je. Kolikšna je ta razlika, merimo vsakič posebej.
V tem duhu so možne še neke dodatne dejavnosti v okviru rac, predvsem črički. Uporabljam pa tudi običajni pristop, da naj bo statistika moja zaveznica, torej - tako kot posadim vsako drevo v ne samo enem primerku, tudi nimamo samo toliko rac, kolikor bi jih rabili za predvideno porabo jajc, če bi vse bilo tip top (optimalna prehrana, perfektno zdravje, nič nočnih izgub...).
Kar praktično pomeni: rad bi prišel do tega, da začnejo nositi jajca, in grem dotlej "po standardu", da bom imel osnovo za primerjavo pri naših konkretnih racah (spremembe v frekvenci jajc, splošni kondiciji...). Pravim "pri naših konkretnih" zato, ker so kakor razumem lahko individualne razlike kar velike, še zlasti, če se ne zaneseš 100% glede čistosti pasme in torej ne gre na način "tovrstne race ponavadi nosijo toliko". (Od tanove runde rac ena postaja nekam velika in ima nenavadno puhasto glavo...)
Ne gre za to, da naj bo donos jajc maksimalno navit - tudi nobene druge dejavnosti se pri nas ne dogajajo na intenziven način. Vendar če imaš po poti A rezultat X in po poti B, karikiram, 10% od X, potem je za razmislit, od kod tako velike razlike in kakšen je domet za izboljšave, če bi vendarle želel ohraniti B.
Idealni cilj je seveda gojiti karkoli (rastline in živali) tako, da ni potrebno nič nakupov izven posesti, rezultat pa je vendarle dober. Kot vemo, je razlika med teorijo in prakso v tem, da v teoriji ni razlike, v praksi pa je. Kolikšna je ta razlika, merimo vsakič posebej.
V tem duhu so možne še neke dodatne dejavnosti v okviru rac, predvsem črički. Uporabljam pa tudi običajni pristop, da naj bo statistika moja zaveznica, torej - tako kot posadim vsako drevo v ne samo enem primerku, tudi nimamo samo toliko rac, kolikor bi jih rabili za predvideno porabo jajc, če bi vse bilo tip top (optimalna prehrana, perfektno zdravje, nič nočnih izgub...).
- crtj
- Site Admin
Laksikon, verjetno je na mnogih ali pa sploh vseh področjih tako, da ko gledaš od daleč, je videti kar OK, kakor pa gledaš vedno bolj od blizu in znotraj, je vedno bolj kosmato in ojoj (familiarity breeds contempt, rečejo angloti)... In moraš potem na neki točki na novo ovrednotiti, a je to to in a ima smisel.
- crtj
- Site Admin
Evo, na to temo, ravnokar našel https://www.dpae.si/
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
crtj je napisal/a: |
Evo, na to temo, ravnokar našel https://www.dpae.si/ |
Ladka s Povelj, Bahnkova