Vinska trta - Vitis

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Regent je lahko lepo sladek (če ostane nekje do srede septembra ali še malo - tedne dolgo bo videti zrel, ampak šele po nekaj tednih tega tudi zares bo, vsaj pri meni), bo pa vedno zelo izražena peška, ker so drobne jagode, in to zna koga motiti. Rondo je še hujši. Nero pa dosti boljši.Nazadnje urejal/a crtj 14 Avg 2015 07:16; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Kaj menite, koliko časa lahko močno zbit grozd ostane v navadnem hladilniku, ne da bi veliko izgubil pri okusu in kvaliteti?

Moje ženske so na morju in pridejo čez en teden, pa so se veselile, kakšna bo končno ta bela brezpečkata sorta.

Vendar se mi zdi en teden že kar cifra, zato vprašam. Pobrati pa bo po moje le treba, kar je zrelo, najkasneje jutri ali morda še v nedeljo, ker je potem napovedan 3 dni soliden dež.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Saj zaradi dežja kakšne konkretne izbire na žalost nimaš, tako, da ga oberi pač najkasneje, kolikor bodo pač dopuščale okoliščine.

Glede shranjevanja hrane v hladilniku pa igra določeno vlogo tudi posameznikova senzitivnost na okus, oz. nasploh na kvaliteto hrane. (če smatramo svežino kot eno izmed postavk, ki opredeljujejo kvaliteto hrane) Ali po domače povedano, odvisno je kakšna hrana prevladuje na jedilniku posameznika. (predpripravljena, shranjena tako in drugače - nabrano iz vrta in takoj na krožnik)
Jaz osebno kar opazim, če je neka stvar nekaj dni v hladilniku. Saj v mnogih primerih si ne moreš pomagati, je pa to vseeno zanimivo opazovati, ... in nato o tem naprej razmišljati.

O samih vrednostih ali obnašanju okusa konkretno z nekimi številkami ali drugimi oprijemljivejšimi parametri pa ti ne znam odgovoriti.

Vseeno mislim, da en teden (+/-) ne bo nekaj usodnega.
Razen, če bodo hladilnik obletavali "škorci". To pa bi lahko bilo usodno. Laughing
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Dobro, potem bo za moje dunajc+krompir punce to brzkone OK Smile

Ja, hisni skorci bi lahko bili problem... Se pes rad krade grozdje (pa menda ni dobro zanj).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Naloži v gajbico, ali pladenj. Na dno, povrhu in po potrebi še vmes daj papirnate brisače, da bodo popile morebitno iztekanje soka iz prizadetih jagod in obenem uravnavale vlago v hladilniku. Če imaš poleg tega hladilnik na 5 °C ali manj bodo grozdi par dni lepo zdržali.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ekola - nero in millennium. Trte so še mlade, nekaj pa le je. V teh super razmerah tudi okus super.

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Cedim sline. Embarassed
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ja letos je okus res izjemen._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Šel sem nabrat jagode bezga, pa je vse že ali pobrano ali posušeno. Verjetmo zamujam za 10-14 dni. Na koncu sem obral samo našega na dvorišču, ki ga hiša skriva pred popoldanskim soncem.

Kakšno zvezo ima to s trto?

No, potem sem obral trto regent in naredil sok skupaj z bezgom. Diši lepo. Upajmo, da bo za kaj Smile

To gre skozi parni sokovnik, kar hkrati pospravi problem, da bi bezeg deloval kot odvajalo.

Kar ostane v košari, pa se gre potem še namakat v slivovko.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kdaj kaj obirate grozdje? Kmalu bo kajne?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Odgovori