Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Saj ne vem, kateri je cvetel - zna bit, da Catania. Cime pri meni pospešeno rumenijo. Tako izgleda, da ja krompir naredil, kar je mislil. Saj pravijo, da zgodnje sorte dozorijo v 75 dneh od sajenja. Moja je že krepko čez...

Si pa ne obetam kakšnega obilnega pridelka, ker so liste temeljito obdelali polži (zanimivo, ničesar drugega se za zdaj še niso lotili, čeprav sem, recimo, v neposredni bližini sejala kumarice. Niti ene niso pojedli..)_________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Junglas, sem si mislila, da je zbolela. Evil or Very Mad
Pa nisem bila kaj dosti blizu in takrat, ko je treba. Njiva novina, nič bolezni od prej. Krompir semenski, kupljen. Prav jezna sem kot Evil or Very Mad

Sem poškropila s koprivo zadnjič, sem mislila, da bo kaj pomagalo in s sodo vmes._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:

Si pa ne obetam kakšnega obilnega pridelka, ker so liste temeljito obdelali polži (zanimivo, ničesar drugega se za zdaj še niso lotili, čeprav sem, recimo, v neposredni bližini sejala kumarice. Niti ene niso pojedli..)

Še ena sveža novica, sicer osebno nepreverjena : pri izkopavanju krompirja je treba biti pozoren, ker se menda veliko polžev najde tudi v zemlji. Da jim grejo gomolji v slast sem preverila sama doma, na krompirju v zasipnici. Preko zime so se ga lotili tudi tisti mali, sivkasti in ga pošteno prevrtali.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Če te kaj potolaži je tudi pri meni krompir presenetljivo bolan. Ker semena ne kupujem me to malce skrbi, saj bi želel pri "samooskrbi" vztrajati. No, bo kakor bo.
Škropil sem ga z rumenim kristalom, vendar ne tri krat, kot bi moral.
Sedaj sem si izdelal še nekakšno homeopatsko potenco in škropil s to rečjo. Me zanima kaj bo, ker občasno rad eksperimentiram (čaram).
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

jaz bom svoj pridelek pregledala v petek, ko bomo začeli izkopavati krompir. Med njim je tudi Adora.

A je kdo že probal sorto Marabel? Je res tako sladko dobra?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Marabel je pri meni nadomestilo za Adoro, kadar te ni več na voljo. Za moj okus je Adora še vedno boljša. Če bi ocenjevala s številko, bi imela Adora 5, Marabel pa + 4.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Junglas, to pa meni ni v tolažbo - da imaš tudi ti bolan krompir. Nisem te sorte. Na srečo drugi nimajo v mojem kraju na Dolenjskem te težave, tako da upam, da bo na njivi, kjer imam ozimni krompir, le-ta ostal zdrav. Je pa zelo daleč stran od moje njive.

je pa zanimivo, da je sosedi v Žireh plesen popolnoma uničila krompir na vrtičku. Ves in to v parih dnevih. Škoda, človek se trudi in skoraj nič pridelka na koncu. lani je plesen pri nas uničila vsem krompir.

Sama sem kupila semenski krompir z oznako E, kar pomeni, da ga lahko sadim 3 leta zapored, hrošči ga ne marajo. Zelo sem v dvomih, če ga naj naslednje leto sadim. Adoro sem izbrala ravno zaradi zgodnosti in skladiščnih lastnosti. Preventivno bom morala naslednje leto škropiti cimo proti boleznim s čaji oz. če se bo tvoj eksperiment posrečil in deloval, bom kar pri tebi kupila homeopatski pripavek. dogovorjena? Embarassed_________________Lp, Živa
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
.... Preventivno bom morala naslednje leto škropiti cimo proti boleznim s čaji oz. če se bo tvoj eksperiment posrečil in deloval, bom kar pri tebi kupila homeopatski pripavek. dogovorjena?

He he, sliši se dobro, le počakati bova morala, da se izkaže kaj bo storil oni "če". Bo obstal ali izginil. Laughing
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

No, ni bil ves moj kifeljčar bujen, kot sem pisala. En grmiček je bil ves čas manjši, zdaj je začel malo rumeneti, kot bi hiral. Sem "strokovno" ugotovila, da je mogoče bolan in da je najbolje, da ga izkopljem.
Ni bil bolan, samo bolj švohoten. Dal je samo tole, pa to dobro Smile

Dokaz: nisem (ne kmet ne) neumna heheh_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Glede na dež, ki je skozi vso pomald po malem padal, pa sonce vmes, pa vlažno, pa......se ni čuditi, da so se pojavile bolezni.
Odgovori