Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dipsacus fullonum (sy. D. sylvestris) - divja ščetica

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Hvala Dajmar. Najprej se moram pozanimati, če sploh raste na primorskem in kakšno rastišče ji sede. V roku enega tedna sem 2x dobila klopa. Moram kupiti tinkturo od divje ščetice in olje neem. Obvezno!

Aha hvala muha. Bom pozorna na liste. Se pravi spodaj na listnih žilah ima bodeče trne.

Mravlja, hvala za ponudbo, a zaenkrat je ne želim imeti na vrtu.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

OPIS

Citiram:
Raste v predelih, kjer je veliko sončne svetlobe. Običajno jo najdemo ob zapuščenih poljih, cestnih jarkih in travnikih.

Danes sem se z mamo pogovarjala o klopih in sem ji omenila divjo ščetico in sem ji pokazala kakšna je na videz in je rekla, da jo je tukaj že videla, a se ne spomni kje, kar pomeni, da raste tudi na obali. Bom šla zdaj v kratkem pogledati po travnikih, zapuščenih poljih, jarkih itn. Upam, da jo bom najdla. V preteklosti sem jo že iskala, a je nisem najdla.
Life is like a game ... play it ...

Slika
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hojla. Iščeš jo lahko ob vodotokih, kanalih (tako, kot je napisal Dajmar), lahko pa tudi kje ob cesti, kakem starem gradbišču...
Povsod, kjer sem jo videl, so bila slabša tla z določenim delom peska, proda.

Doma sem jo posadil v še neurejeni del brežine s precej šodra in ji paše. Lepo raste, se razmnožuje - a le v delu neurejene brežine. V trati poleg nje se ne zaseje, kaže, da ji travnata podlaga ne odgovarja, lahko pa se seli na vrt (odkrita/zastrta površina). Dokler je majhna se jo odstrani precej laže, kot regratovo korenino, rabiš pa rokavice. Potem ne odžene več.
Odgovori