Krompir - Solanum tuberosum L.
-
Dašabina, glede primernosti debeline sadilnega krompirja je po mojih izkušnjah (in izkušnjah tudi drugih) takšna, da naprimer z deset kilogramov drobnega (npr. 28/35 mm), posadiš bistveno večjo površino, kot z debelejšim (35/55 mm ali celo večjim).
Pomemben podatek za semenski krompir je tudi, katere množitve je. Vse to vpliva na ceno semenskega materiala, kakor tudi na kakavost pridelka.
Pomemben podatek za semenski krompir je tudi, katere množitve je. Vse to vpliva na ceno semenskega materiala, kakor tudi na kakavost pridelka.
-
Elstar, mi je v zadrugi zato predlagal, da potem vzavem magari eno vrečo več, ravno iz razloga, ki si ga napisal. Bolj debel sadilni material naj bi dal večji pridelek in bolj odporen naj bi bil na te vremenske šoke...tako me je podučil...
Množitev pomeni te izraze kot so elita in podobno? ne poznam toliko..._________________sonček je in .....
Množitev pomeni te izraze kot so elita in podobno? ne poznam toliko..._________________sonček je in .....
-
Elstar, hvala za tole študijo. Zelo zanimiva...
Glede izbire sorte pri meni glavno vlogo igra sposobnost skladiščenja. In tu Romano zmaga. No, prečitala sem, da ima tudi Rudolf, ki nadomešča Romano, dolgo dormanco. Mogoče naslednje leto poskusim z njim.
Glede kalibraže sadilnega materiala je moja izkušnja sledeča: po navadi sadim večji krompir. Eno leto pa sem po pomoti kupila drobnejšega. Pridelek je bil občutno slabši (mislim, da kar za polovico). Sajen je bil na vrtu. Tako vremenske okoliščine niso pretirano vplivale na pridelek._________________naredimo svet lepši
Glede izbire sorte pri meni glavno vlogo igra sposobnost skladiščenja. In tu Romano zmaga. No, prečitala sem, da ima tudi Rudolf, ki nadomešča Romano, dolgo dormanco. Mogoče naslednje leto poskusim z njim.
Glede kalibraže sadilnega materiala je moja izkušnja sledeča: po navadi sadim večji krompir. Eno leto pa sem po pomoti kupila drobnejšega. Pridelek je bil občutno slabši (mislim, da kar za polovico). Sajen je bil na vrtu. Tako vremenske okoliščine niso pretirano vplivale na pridelek._________________naredimo svet lepši
-
- Kraj: Žiri-NM
To z mrzlo zemljo pri krompirju ne drži. Kmet iz sosednje vasi ga posadi celo njivo, ko ostali še sanjamo ne, da bi dali kaj v zemljo. Pokrije z ogromno kopreno, lep za slikanje. Mogoče je konec februarja zemlja že segreta na 8 stopinj. Ne spomnim se, vem pa, da ga drugo leto sadim, ko bom imela pogoja. Ta sta: spomladi prefrezana zemlja po jesenskem oranju in primerno suha zemlja.
meni se je vedno Adora odlično obnesla, vendar sem jo morala po veliko letih zamenjati. Izbrala sem drugo najbolj zgodnjo sorto za skladiščenje, Alouette. Po pobranem krompirju sejem repo in kolerabo.
Adora mi je izredno dober krompir. Eni ne morejo prehvaliti Maris Bard. Letos sem ga jedla, pa ni dobrega okusa.
S kopreno sem imela letos pokrite pol grede zgodnjega Arowa, ki mi je prezimil, čeprav ni za ozimnico. in to v garaži nad zemljo. Pokrivanje s kopreno se pozna samo pri zgodnji kalitvi oz. prej pride ven cima, potem pa nič več.
Rudolf naj bi bil odporen na vremenske ekstreme. Sem ga enkrat samkrat imela, pa na sušo ni odporen. Normalno._________________Lp, Živa
meni se je vedno Adora odlično obnesla, vendar sem jo morala po veliko letih zamenjati. Izbrala sem drugo najbolj zgodnjo sorto za skladiščenje, Alouette. Po pobranem krompirju sejem repo in kolerabo.
Adora mi je izredno dober krompir. Eni ne morejo prehvaliti Maris Bard. Letos sem ga jedla, pa ni dobrega okusa.
S kopreno sem imela letos pokrite pol grede zgodnjega Arowa, ki mi je prezimil, čeprav ni za ozimnico. in to v garaži nad zemljo. Pokrivanje s kopreno se pozna samo pri zgodnji kalitvi oz. prej pride ven cima, potem pa nič več.
Rudolf naj bi bil odporen na vremenske ekstreme. Sem ga enkrat samkrat imela, pa na sušo ni odporen. Normalno._________________Lp, Živa
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
živa je napisal/a: |
To z mrzlo zemljo pri krompirju ne drži. Kmet iz sosednje vasi ga posadi celo njivo, ko ostali še sanjamo ne, da bi dali kaj v zemljo. Pokrije z ogromno kopreno, lep za slikanje.. |
živa: ni drugega, probaj. Če so pri tebi enaki pogoji bo super, če ne, bo pač še eno od razočaranj.
Dejstvo je, da se narava ne pusti prisiliti, treba jo je pozorno opazovati in se ji prilagajati.
-
Tole okrog krompirja me vedno bolj zanima, zato sem šla malo poglobit vedenje o Peruju, ki je zibelka krompirja.
Prečitala sem, da so Inki gojili krompir na nadmorski višini okoli 4000m. To je področje Altiplana, recimo, kjer leži tudi jezero Titicaca. Pred mnogimi leti sem se klatila tam okoli in se mi je zdelo precej hladno okolje.
Tako sem zdajle pogledala, kaj pravijo o klimi, ki vlada na Altilanu.
Takole gre: imajo sušno obdobje, ki traja od aprila do novembra in mokro obdobje, ki traja od novembra do marca. jaz sem bila tam v mokrem obdobju in se spomnim, da je vsak dan popoldne, proti večeru deževalo.
Temperature pa se gibljejo takole:
- poleti (november) so najvišje čez dan do 20st, najnižje čez noč pa -15st
- pozimi (junij) so najvišje čez dan 13st, najnižje čez noč pa -11st
Potem sem iskala podatke o tem , kje v Peruju pridelujejo krompir zdaj in našla podatke o krajih, kjer ga pridelajo največ. in glej ga zlomka - daleč največ ga pridelajo v Punu, ki leži ob jezeru Titicaca, kjer vlada zgoraj opisana klima.
Vedno bolj se mi dozdeva, da je za letošnjo slabo letino (govorila sem s prijateljico, ki je na Goričkem posadila 25kg, izkopala pa 50kg krompirja) kriva bolj vročina kot pomanjkanje dežja._________________naredimo svet lepši
Prečitala sem, da so Inki gojili krompir na nadmorski višini okoli 4000m. To je področje Altiplana, recimo, kjer leži tudi jezero Titicaca. Pred mnogimi leti sem se klatila tam okoli in se mi je zdelo precej hladno okolje.
Tako sem zdajle pogledala, kaj pravijo o klimi, ki vlada na Altilanu.
Takole gre: imajo sušno obdobje, ki traja od aprila do novembra in mokro obdobje, ki traja od novembra do marca. jaz sem bila tam v mokrem obdobju in se spomnim, da je vsak dan popoldne, proti večeru deževalo.
Temperature pa se gibljejo takole:
- poleti (november) so najvišje čez dan do 20st, najnižje čez noč pa -15st
- pozimi (junij) so najvišje čez dan 13st, najnižje čez noč pa -11st
Potem sem iskala podatke o tem , kje v Peruju pridelujejo krompir zdaj in našla podatke o krajih, kjer ga pridelajo največ. in glej ga zlomka - daleč največ ga pridelajo v Punu, ki leži ob jezeru Titicaca, kjer vlada zgoraj opisana klima.
Vedno bolj se mi dozdeva, da je za letošnjo slabo letino (govorila sem s prijateljico, ki je na Goričkem posadila 25kg, izkopala pa 50kg krompirja) kriva bolj vročina kot pomanjkanje dežja._________________naredimo svet lepši
- muha
- Site Admin
brbr je napisal/a: |
Tole okrog krompirja me vedno bolj zanima, zato sem šla malo poglobit - poleti (november) so najvišje čez dan do 20st, najnižje čez noč pa -15st - pozimi (junij) so najvišje čez dan 13st, najnižje čez noč pa -11st . |
Tudi tekom njihovega poletja (november) ponoči minus 15 °C ? Tole najbrž ne bo štimalo, če je celo med njihovo zimo "le" minus 11 °C.
Tile podatki se mi zdijo bolj verodostojni, a za krompir bi bile za naše sorte temperature verjetno prenizke. Domnevam, da so njihove bolj trpežne, ker še niso scrkljane. Pa plesen ob takih temperaturah kljub dežju nima šans.
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
Ja, tudi meni se zdijo tisti minusi ekstremni, a mraz je vsekakor. Če se mi bo dalo, bom spremljala temperature v Punu. Danes ob 2.33 zjutraj so imeli 3st. No, zdaj so še v zimi.
Gotovo pa drži, da minus krompirju v zemlji ne škodi, ker drugače ne bi "pozabljenčki" spomladi veselo kukali na plano (in ABju postregli z zavidljivimi krompirčki)
_________________naredimo svet lepši
Gotovo pa drži, da minus krompirju v zemlji ne škodi, ker drugače ne bi "pozabljenčki" spomladi veselo kukali na plano (in ABju postregli z zavidljivimi krompirčki)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
- muha
- Site Admin
Sveže iz včerajšnje debate z mojo dobaviteljico krompirja: tudi pri njej je letos pridelek manjši, več drobnega krompirja, bolje se je obnesel tisti, sajen v težjo zemljo.
Ugotovitev kmetijskega pospeševalca: dosti boljši pridelek so imeli tisti, ki so ga letos sadili šele maja. Pa bodi pameten, ko je toliko odvisno od vsakoletnih vremenskih razmer.
brbr: na mojem linku imaš že zbrane, domnevam da uradne, podatke o temeperaturah po mesecih za tisto področje.
Ugotovitev kmetijskega pospeševalca: dosti boljši pridelek so imeli tisti, ki so ga letos sadili šele maja. Pa bodi pameten, ko je toliko odvisno od vsakoletnih vremenskih razmer.
brbr: na mojem linku imaš že zbrane, domnevam da uradne, podatke o temeperaturah po mesecih za tisto področje.
-
Muha, sem našla povprečne letne temperature in padavine po mesecih. Na hitro sem jih primerjala z ljubljanskimi...
Zasledila sem, da v Peruju krompir sadijo od oktobra do decembra, ko se začne deževno obdobje. Torej v teh mesecih je padavin primerljivo z našim marcem, aprilom in majem. Nočne temperature pri nas naj bi bile v času sajenja krompirja višje, kot v Punu. Dnevne temperatue pa naj bi bile precej višje v Punu kot v Ljubljani.
Tole primerjanje je bolj zaradi firbca. Ne obetam si kakšne uporabne vrednosti.
Trenutno sta v Punu 2st. Bolj zares bom začela temperaturam slediti od oktobra naprej. Da vidimo v kakšnem mrazu uspeva krompir. Potem bi mogoče lahko prilagodili čas sajenja._________________naredimo svet lepši
Zasledila sem, da v Peruju krompir sadijo od oktobra do decembra, ko se začne deževno obdobje. Torej v teh mesecih je padavin primerljivo z našim marcem, aprilom in majem. Nočne temperature pri nas naj bi bile v času sajenja krompirja višje, kot v Punu. Dnevne temperatue pa naj bi bile precej višje v Punu kot v Ljubljani.
Tole primerjanje je bolj zaradi firbca. Ne obetam si kakšne uporabne vrednosti.
Trenutno sta v Punu 2st. Bolj zares bom začela temperaturam slediti od oktobra naprej. Da vidimo v kakšnem mrazu uspeva krompir. Potem bi mogoče lahko prilagodili čas sajenja._________________naredimo svet lepši