Stran 102 od 124

Objavljeno: So Jan 16, 2021 1:09 pm
Napisal/-a mravlja
Hojla.

Gala... Fuji... Jonagold...
... imajo cel kup "pod-kultivarjev" s podobnimi imeni, a različnimi, običajno bolj rdečimi barvami. O ostalih razlikah, lastnostih (okus...) pridelovalci in prodajalci ne povedo prav veliko.
Večina modifikacij jonagolda ima baje slabši okus od originala.

Ima kdo kaj izkušenj s tem?

Objavljeno: So Jan 16, 2021 3:22 pm
Napisal/-a elstar
Gala je meni nasplošno presladka, v katerikoli varianti.
Pri Fujiju je po mojem okusu na prvem mestu kiku 8.
Jonagold je res standard po svoje kar okusen.
Mi je pa Jonagored zelo okusen. Je čvrst, hrustljav in sočen, sicer gre za križanec med Jonagoldom in Idaredom. V Avstriji ga tretirajo kot samostojno sorto.
Intenzivnost obarvanosti pa s starostjo drevesa popušča, mišljeno za vse sorte.

Objavljeno: So Jan 16, 2021 10:09 pm
Napisal/-a mravlja
Pišejo, ja, da je Jonagored zelo okusen. Imaš kakšno izkušnjo z Red Jonaprincem? Sem ga pred leti imel priliko poizkusiti, pa mi ne gre iz glave.

Objavljeno: So Jan 16, 2021 10:21 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Kakšne dve ali tri leta nazaj sem obe sorti ugledal v Mečkatorju.
Mislim, da sem Jonagored celo kupil. Sicer se ne spomnim okusa; verjetno me potem že ni nekaj ekstra navdušil ...

Objavljeno: Ne Jan 17, 2021 11:07 am
Napisal/-a elstar
mravlja je napisal/a:
Pišejo, ja, da je Jonagored zelo okusen. Imaš kakšno izkušnjo z Red Jonaprincem? Sem ga pred leti imel priliko poizkusiti, pa mi ne gre iz glave.

Ne, taga pa ne poznam.

Objavljeno: Ne Jan 17, 2021 11:52 am
Napisal/-a mravlja
Hvala za napisano, elstar.

Objavljeno: Ne Jan 31, 2021 10:26 am
Napisal/-a Andrej Banko
Včeraj sem pojedel zadnjega ( domačega ) Rdečega boskopa. Ostalo je le še nekaj plodov Sirius in Topaz, ki se mi je za razliko od lanskega leta najbolje skladiščil.
Do decembra sem jih imel na balkonu, potem pa so šli v garažo, kjer niso ravno najbolj ugodni pogoji.

Vseeno sem kar zadovoljen s sezono, nič se ne bom pritoževal. Morda v prihodnosti naredim še kaj v smeri boljšega in daljšega skladiščenja.
Vsekakor bo treba tudi nacepiti nekaj vej s sortami, ki imajo že genetsko pogojeno daljšo obstojnost.

Kot zanimivost ... lansko leto enkrat februarja ali marca je oče kupil v trgovini nekaj jabolk Fuji-Kiku.
Dva plodova sta se malo založila/skrila. Ko jih je na začetku poletja spet našel, se mu je zdelo zanimivo, da sta še vedno brezhibna. Je rekel, naj se pusti za test, koliko dolgo bosta zdržala.
Takole sta izgledala ta teden, skoraj eno leto po nakupu, verjetno potemtakem kakšnih 15 mesecev po obiranju.
Pozor, shranjeno v neidealnih pogojih, pod stopnicami, ki vodijo v garažo. Poleti je tam nekje med 15 in 20 stopinj.



------

Objavljeno: Ne Jan 31, 2021 11:08 am
Napisal/-a elstar
Nekaj je verjetno prispeval SmarFresh, nekaj sortna lastost dolgega obstoja, nekaj pa skrbno ravnanje, v smislu, da niso obtolčena ipd.

Objavljeno: Ne Jan 31, 2021 4:00 pm
Napisal/-a Optimist
Tvoj domač Kiku po vsej verjetnosti ne bi obstal...._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....

Objavljeno: Ne Jan 31, 2021 6:42 pm
Napisal/-a babaco
Obstane tudi domače jabolko, meni Idared do maja, 17 mesecev.