Stran 102 od 158

Objavljeno: Sr Avg 20, 2014 10:50 pm
Napisal/-a pajo
Ja določeni se res sušijo 16h! Sem jih pa potem danes dal v kavni mlinček in... Celo stanovanje je božansko dišalo. Super! Metuljc pravi posušeni čili v olivno olje, da ne bo vrelo. Raje malo brišem . Danes jajca z čilijem v olivnem olju. Za bogove hrana._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: Sr Avg 20, 2014 11:01 pm
Napisal/-a mfranc
Pajo, sveži čiliji v olivnem olju zdržijo samo nekaj mesecev, največ tri. Sam sem nekaj variant ala čili, sir, česen pospravil v enem mesecu.

Vretje pomeni razkrajanje s strupenimi posledicami.

LP_________________mfranc

Objavljeno: Sr Avg 20, 2014 11:04 pm
Napisal/-a pajo
mfranc je napisal/a:
Pajo, sveži čiliji v olivnem olju zdržijo samo nekaj mesecev, največ tri. Sam sem nekaj variant ala čili, sir, česen pospravil v enem mesecu.

Vretje pomeni razkrajanje s strupenimi posledicami.

LP

Strupenimi posledicami? Shocked resno to ?Bo treba kje kaj več prebrati._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: Sr Avg 20, 2014 11:04 pm
Napisal/-a metuljc
mfranc je napisal/a:


Vretje pomeni razkrajanje s strupenimi posledicami.



Mislim, sicer, da niso strupene, so pa neokusne in neužitne. Vem, kaj pišem pajo, verjemi mi, no. Embarassed

Objavljeno: Sr Avg 20, 2014 11:10 pm
Napisal/-a pajo
metuljc je napisal/a:
mfranc je napisal/a:


Vretje pomeni razkrajanje s strupenimi posledicami.



Mislim, sicer, da niso strupene, so pa neokusne in neužitne. Vem, kaj pišem pajo, verjemi mi, no. Embarassed

Dobesedno neužitno? Grenko ali kaj? No ta je pa dobra._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: Sr Avg 20, 2014 11:41 pm
Napisal/-a voda
pravijo, da je boljše za daljši čas vložiti jih v navadno olje, a morajo biti popolnoma suhi. če so v olivcu so za kratek čas v uporabi ali pa jih moraš držati v frižiderju. nisem probala tako da ne eno ne drugo ne morem potrditi. res pa je če se začnejo fermentirati je to isto kot če pozabiš olive in so popolnoma neokusne, zdrizaste in fliskaste. ni pa strupeno se strinjam z Metuljc. saj take, več kot probati ne moreš zaužiti. lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Če Avg 21, 2014 1:12 am
Napisal/-a papasmrk
Kaj pa naslednji način konzerviranja:
- sveže čilije zmeljem v mezgo in mezgi dodam sol
- to mezgo cvrem za cca 10 minut v rastlinskem olju
- ko se zmes čilijeve mezge in olja ohladi pa jo nalijem v nek kozarček
- ta kozarček s to zmesjo na koncu napolnim z olivnim oljem da dobim neke vrste namaz

To zadevo sem že poskusil in mi je fajn, ker z žličko namažem to zmes na kos kruha, dodam še kakšno salamo in voila imam okusen aromatičen in pekoč sendvič.

Me pa vseeno zanima kako je pa kaj z oporečnostjo take zmesi? Ne bi rad, da se stvar pokvari in dejansko zaužijem telesu nevarne toksine, ker za olja, zelenjavo in mesne izdelke je znano, da lahko povzročijo razne zastrupitve kot je npr. botulzem.

Ve kdo kaj o tem ?

Objavljeno: Če Avg 21, 2014 2:01 am
Napisal/-a Spiridon
Plamenka je napisal/a:
V čem naj bi bila prednost sušilnika sadja in zelenjave pred sušenje v pečici na 50 stopinjah? V manjši porabi energije? Čeprav jo v 16 ali 20 urah najbrž tudi nekaj porabi. V pečici sem na 50 stopinjah posušila čilije do hrustljavosti v nekaj urah (4 ali 5 ur, nekaj takega). Nekatere bi morala sušiti kako urico dlje, več pa ne. Sušilnik imam že precej let, vendar ga ne uporabljam ravno zaradi dolgotrajnega sušenja in zdaj seveda radovedno spremljam to debato, da vidim, če bi morda le uporabila sušilnik.


@Plamenka, nekih ne vem kako velikih izkušenj s sušilnikom ravno nimam (posušil sem le eno rundo Vocher bomb čilijev, ki so relativno mesnati) in sem sušilnik pravzaprav več ali manj le preizkusil, če je izpraven, če mi ne bo kar takoj "crknil" (se je že marsikomu zgodilo!), vendar so mi nekatera dejstva okoli sušenja čilijev logična.

Sušilnik kot tak ni neka vesoljska tehnika. Majhen grelni element (običajno do 75°C), ventilator, pri dražjih modelih še termostat za uravnavanje temperature, plastično ohišje in to je to. Kakšna je poraba elektrike sicer ne vem, a glede na majhno vatažo po moje ni ravno ne vem kako velika. Res je, da tudi štedilniki zvečine niso za "v vesolje", imajo pa močnejše grelne elemente, ki so večji porabniki elektrike. Bi bilo treba pri obeh na elektro števec pogledat in potem kaj več z gotovostjo reč... verjetno pa bi se štedilnik pokazal kot večji "požeruh".

Večina gojiteljev čilijev, ki plodove suše v pečici električnega štedilnika trdi, da je treba imeti vrata pečice priprta zaradi boljšega in hitrejšega odvajanja vlage. Meni se to zdi samo po sebi umevno...
Zdaj pa vprašanje: a si predstavljate, da takole v pečici sušite kakšne pol kile Bhut Jolokije? Ves čas sušenja bodo kar pošteno tekle solze...

Da se vrnem k električnemu sušilniku sadja in zelenjave - tega lahko med sušenjem postavimo na balkon, teraso... kamorkoli izven stanovanja in ob še ne vem kakšnih divjakih ne bo nobenih solz zaradi kapsaicina.

LP

Objavljeno: Če Avg 21, 2014 8:44 am
Napisal/-a Plamenka
Čilije sem sušila prvič in izbrala sem samo take s tanko kožico, zato so se očitno v pečici posušili hitro tudi pri zaprtih vratcih. Bolj mesnatih letos najbrž ne bom sušila, ampak bom raje uporabila za omake.
Tvoj argument, da se sušilnik uporabi pri močno pekočih čilijih izven bivalnih prostorov, se mi zdi smiseln.

Objavljeno: Če Avg 21, 2014 9:35 am
Napisal/-a metuljc
papasmrk je napisal/a:
Me pa vseeno zanima kako je pa kaj z oporečnostjo take zmesi? Ne bi rad, da se stvar pokvari in dejansko zaužijem telesu nevarne toksine, ker za olja, zelenjavo in mesne izdelke je znano, da lahko povzročijo razne zastrupitve kot je npr. botulzem.

Ve kdo kaj o tem ?

Olja in zelenjava (razen zrnatega fižola in sosordnikov, ki vsebujejo veliko beljakovin) nikakor niso nevarni v tej smeri.
Bakterija Clostridium botulinum, ki povzroča botulizem ( s strupom botulinom), živi v okolju brez kisika, zato so termično premalo obdelani, predvsem visoko belkjakovinski shramki, lahko nevarni. Pri tvojem načinu shranjevanja ne vidim nič spornega. Če si v dvomih, podaljšaj obdobje praženja, da se bo meso čilijev zanesljivo dobro pregrelo. Če naliješ mrzlo olivnoi olje na shranek, po daljšem obdobju, če hraniš izdelke na toplem, tvegaš, da bo olje psotalo žarko. Drugih težav sama ne vidim.(nisem sicer živiska tehnologinja)