Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

papasmrk je napisal/a:
Pozdravljeni,

ima kdo idejo zakaj so na eni asimini listi precej bolj svetlo zelene barve kot na ostalih. Je posredi pomanjkanje kakšnih hranil ali je pač odvisno od sorte.

Prilagam sliko za primerjavo (levo Rebecca's Gold, desno Prima)

Moje tri imajo svetlo zelene liste. Mogoce zato, ker je zemlja z obilico apnenca ali pa jih susa matra. V zacetku sem zalival, letos nic vec. Naj prezivijo ali pa bom posadil kaksno staro sorto jablane (bobovc, krivopecelj,...), ki je ni potrebno skropiti in je tudi ptici ne napadajo._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

https://goo.gl/photos/HysANAo3SRcz4G5N9
Mi je gospa Nada (krizantema) podarila semena asimine. Je to običajno da tako pozno kali ali sem kje zamočil?
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Dajmar asimine potrebujejo toplo zemljo in vsaj 5 tednov, da pokukako na plano. Je pa še dovolj časa za rast. Samo pazi, da se ne bodo pregrele ali presušile. So pa na sliki 3 asimine, zgornja rastlina v spodnjem lonču je nekaj drugega.

mravlja je napisal/a:

bi te prosil - enkrat, ko ti bo cas dopuscal - za opis posledic letosnje aprilske pozebe pri tebi. Kako so jo odnesle asimine, kaj ti je "slo", kaj ti je ostalo, kako si reseval situacijo?

Letošnja pozeba je bila temeljita, prav nobena od mojih mikro lokacij ni bila izjema. Obraščati so se začele po 3 tednih, cvetov je bilo res malo. Opraševal sem ročno, samo ne vem, če je kaj uspeha, saj sedaj, ko je vse v listju, ne vem več, kje so bili cvetovi. Poškodbe debla (razpoka 10-20cm) sem opazil na 3 asiminah, 5 večjih se je popolnoma posušilo (naredile so samo nekaj majhnih listkov). Letošnji davek je vzela tudi huda zima brez snega, tako da je odmrlo še nekaj asimin sajenih jeseni. Drugače je stanje trenutno vzpodbudno, rast je lepa, ožiga tudi na enoletnih ni opaziti, polžev je manj in ne delajo več škode.

Trenutno preučujem možnosti za trajno rešitev pred pozebo in urejam namakanje, ko bo kaj časa, bom naredil še nekaj slik.

Lp, Andrej
Dajmar

Spomladi 2016 sem kupil dve rastlini. Jeseni sem jih posadil na stalno mesto
in spomladi 2017 je bilo nekaj cvetov.nisem nič zavijal in ščitil pred pozebo.
en plodič je preživel pozebo.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Dajmar, tudi pri meni so šele pred kratkim začele kukati iz zemlje, mogoče so se ustrašile giberlinov, čeprav se mi zdi da jim nisem nudil zadostne stratifikacije.
AndrejK

Dajmar je napisal/a:
Spomladi 2016 sem kupil dve rastlini. Jeseni sem jih posadil na stalno mesto
in spomladi 2017 je bilo nekaj cvetov.nisem nič zavijal in ščitil pred pozebo.
en plodič je preživel pozebo.

V večini meni poznanih primerov so zgodnji plodovi (prvo ali drugo leto rasti na prostem) zelo oslabili rastlino, v nekaterih primerih so jo celo uničili - propad v naslednjem letu ali dveh. V svojem nasadu te prehitre plodovo odstranjujem, če jih le opazim dovolj zgodaj.

LP, Andrej
Dajmar

Andrejk, hvala za odovor zdaj je v velikosti malo debelejšega lešnika, jo še lahko odstranim, ni prepozno.
AndrejK

Ja, lahko. Plod še ni pobral veliko hranil.
Dajmar

Sem ga odstranil.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Pozdravljeni,

pri meni se je na štiri leta stari asimini pojavila neka razjeda na dnu stebla in me zanima ali je kdo že imel kaj podobnega in kako je ukepal. Jaz sem s cepilnim nožem izrezal gnilo lubje in na koncu premazal s cepilno smolo.

Še slika
Odgovori