Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
dan, jaz sem nekaj čilijev različne barve očistila semena, zrezala na trakove in potem še na tenke rezine. to sem dala sušit v protvan (odprto-vmes vteknila kuhovnico) v pečico. 3x po 15 min na 175. večkrat premešala. potem stresla na papir, da se sušijo naprej. barve rumena, zelena oranžna in seveda rdeča so delno prešle v bolj rdeče.
zato je boljše zaradi barv najprej čilije prerezati na pol in jih tako sušiti (nanizane na konec), potem narezati in sušiti naprej. namreč te koščke dajem v kozarček med ostale "travnato" posušene začimbe na suho in je lepo za videt (kakšno darilo) in zelo okusno. v Dablinu so eni kemiki bodoči dohtarji na enem partiju pri nečeku, celo pest tako pripravljene začimbe pojedli stresujoč na rezine kruha.
še nekaj; čilije očistim semen tako, da jima ne uničim obliko in jih prepečen na močnem ognju z nekaj olja, ter stalno mešam. (vmes kašljem kiham in komaj živim). potem jih polagam v nižje posodice, če je višja dam vmes najelon, da jih kasneje iz zmrzovalnika vzamem koliko pač želim. lahko jih ješ tako, lahko jih narežeš v solate, v drugo hrano ali filaš kot sem nekje pri receptih že opisala.
seveda delam tudi pasto, katera je tudi že opisana. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
zato je boljše zaradi barv najprej čilije prerezati na pol in jih tako sušiti (nanizane na konec), potem narezati in sušiti naprej. namreč te koščke dajem v kozarček med ostale "travnato" posušene začimbe na suho in je lepo za videt (kakšno darilo) in zelo okusno. v Dablinu so eni kemiki bodoči dohtarji na enem partiju pri nečeku, celo pest tako pripravljene začimbe pojedli stresujoč na rezine kruha.
še nekaj; čilije očistim semen tako, da jima ne uničim obliko in jih prepečen na močnem ognju z nekaj olja, ter stalno mešam. (vmes kašljem kiham in komaj živim). potem jih polagam v nižje posodice, če je višja dam vmes najelon, da jih kasneje iz zmrzovalnika vzamem koliko pač želim. lahko jih ješ tako, lahko jih narežeš v solate, v drugo hrano ali filaš kot sem nekje pri receptih že opisala.
seveda delam tudi pasto, katera je tudi že opisana. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Malo sem brskal po spletu; tema sveži čiliji v oljčnem olju, ali katera koli druga sveža zelenjava v oljčnem olju je precej obravnavana; na različne načine .
Na eni skrajni strani so navdušenci; ki v olje namočijo razno razne sveže začimbe (npr. rožmarinove vejice). Lepo, atraktivno v steklenici in sigurno okusno, vendar bi bilo pošteno omeniti rok uporabe; o čemur pa tak profil ljudi niti ne razmišlja!
Isti profil ljudi napiše; "vzemi posušene čilije in jih daj v olivno olje; lahko pa posušene čilije zamenjaš s svežimi!" ...
Na drugi strani so previdneži, ki take sestavke termično obdelajo_ na žalost pa vemo, da to ni to
Največ prahu pa dviga kombinacija česen v oljčnem olju, tu pa so baje resni problemi in možnost za botulizem.
Ameriška zvezna agencija za prehrano FDA priporoča za takšne domače pripravke, da se porabijo v desetih dnevih; daljši rok imajo (po specifikaciji) kupljeni pripravki, ki vsebujejo določene preventine adetive ...
Hja, tole je precej previdno ; sam se že tudi imel kak oljčni proizvod dalj časa v hladilniku. Ampak to je res na lastno odgovornost, ne bi pa se upal s tem hvaliti .
Osebno sem s temi pripravki, oziroma bolje rečeno, z rokom porabe kar malo obremenjen. Pred tedni sem že imel viška Rocoto čilijev, ki so kar klicali da jih nafilam in dam v oljčno olje, pa jih nisem
Sem pa mimogrede našel zanimivo materijo za premislek; nekateri ne marajo oljčnega olja zaradi močnega okusa, pač želijo da tudi v tej obliki čiliji obdržijo čimveč okusa in arome, ne samo skovile. Uporabljajo bolj nevtralna olja, npr. repično.
In sem se spomnil, da me pri "polivanju" pice z čilioljem vedno moti vonj toplega oljčnega olja ...
Probat ni greh, moram čimprej nekaj namešati .
LP_________________mfranc
Na eni skrajni strani so navdušenci; ki v olje namočijo razno razne sveže začimbe (npr. rožmarinove vejice). Lepo, atraktivno v steklenici in sigurno okusno, vendar bi bilo pošteno omeniti rok uporabe; o čemur pa tak profil ljudi niti ne razmišlja!
Isti profil ljudi napiše; "vzemi posušene čilije in jih daj v olivno olje; lahko pa posušene čilije zamenjaš s svežimi!" ...
Na drugi strani so previdneži, ki take sestavke termično obdelajo_ na žalost pa vemo, da to ni to
Največ prahu pa dviga kombinacija česen v oljčnem olju, tu pa so baje resni problemi in možnost za botulizem.
Ameriška zvezna agencija za prehrano FDA priporoča za takšne domače pripravke, da se porabijo v desetih dnevih; daljši rok imajo (po specifikaciji) kupljeni pripravki, ki vsebujejo določene preventine adetive ...
Hja, tole je precej previdno ; sam se že tudi imel kak oljčni proizvod dalj časa v hladilniku. Ampak to je res na lastno odgovornost, ne bi pa se upal s tem hvaliti .
Osebno sem s temi pripravki, oziroma bolje rečeno, z rokom porabe kar malo obremenjen. Pred tedni sem že imel viška Rocoto čilijev, ki so kar klicali da jih nafilam in dam v oljčno olje, pa jih nisem
Sem pa mimogrede našel zanimivo materijo za premislek; nekateri ne marajo oljčnega olja zaradi močnega okusa, pač želijo da tudi v tej obliki čiliji obdržijo čimveč okusa in arome, ne samo skovile. Uporabljajo bolj nevtralna olja, npr. repično.
In sem se spomnil, da me pri "polivanju" pice z čilioljem vedno moti vonj toplega oljčnega olja ...
Probat ni greh, moram čimprej nekaj namešati .
LP_________________mfranc
Huh, Plamenka, nekako sem čital samo problematiko česna.
Sedajle na hitrico vidim, da se omenja tudi čemaž (divji česen) .
Npr. tule tudi za čemaž opozarjajo http://www.eatweeds.co.uk/wild-garlic-in-oil
http://multimedia.food.gov.uk/multimedia/pdfs/Acm562.pdf
Tule pojejo slavo čemažu http://wildandslow.com/wp-content/uploads/2011/03/Wild_Garlic.pdf sploh v oljčnem olju .
Sam se s tem malo ukvarjam, smo pa že imeli čemaž o olju, brez da bi se spomnil v detalje, koliko časa smo ga imeli.
Se pa skozi tekste/recepte precej vleče konzervacija s kisom, pa dodajanje kislin, npr. citronske v olje. Kisline znižajo pH in preprečujejo razvoj patogenih nikrobov.
LP_________________mfranc
Sedajle na hitrico vidim, da se omenja tudi čemaž (divji česen) .
Npr. tule tudi za čemaž opozarjajo http://www.eatweeds.co.uk/wild-garlic-in-oil
http://multimedia.food.gov.uk/multimedia/pdfs/Acm562.pdf
Tule pojejo slavo čemažu http://wildandslow.com/wp-content/uploads/2011/03/Wild_Garlic.pdf sploh v oljčnem olju .
Sam se s tem malo ukvarjam, smo pa že imeli čemaž o olju, brez da bi se spomnil v detalje, koliko časa smo ga imeli.
Se pa skozi tekste/recepte precej vleče konzervacija s kisom, pa dodajanje kislin, npr. citronske v olje. Kisline znižajo pH in preprečujejo razvoj patogenih nikrobov.
LP_________________mfranc
Imam 10 kozarčkov po 370 ml v olivnem oljunz česnom in rožmarinom. Kaj naj sedaj vse skupaj vržem stran ali kaj? Dam nekomu in se zagifta pa sem na koncu vse samo človek ne. Žena pravi , se botolizem pojavi samo v konzervah. Mesnih konzervah. Dela v zdravstvu in ne trosi nekaj v tri dni._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
pajo je napisal/a: |
Imam 10 kozarčkov po 370 ml v olivnem oljunz česnom in rožmarinom. Kaj naj sedaj vse skupaj vržem stran ali kaj? Dam nekomu in se zagifta pa sem na koncu vse samo človek ne. Žena pravi , se botolizem pojavi samo v konzervah. Mesnih konzervah. Dela v zdravstvu in ne trosi nekaj v tri dni. |
@Pajo, vaša žena ima vsekakor prav, sicer povsod prisotna bakterija Clostridium botulinum ob ustreznih pogojih najpogosteje ravno v slabih konzervah tvori konzumentom usodni botulin.
Pa vendar - a ni tudi kozarec z v olju vloženimi čiliji nekakšna "konzerva"?
Ne samo meso, tudi zelenjava je pri tem lahko problematična.
Za konec še še link, kaj o botulizmu navaja zdravstvo:
http://www.zzv-nm.si/default.cfm?Jezik=&Kat=050101&Bes=14
LP
Danes dopoldan, ko je žena še spala, sem se malo igral s kuhanjem...
Sladka Habanero pekoča omaka
Testna serija, kakšnih 600 ml hudičevega zvarka...
Prijetno sladka, a hinavska omakica. Ravno, ko sem pa začetnem okušanju dobil željo, da bi dal v usta še eno žličko, je sledil krut udarec in kakšnih 15 minut me je potem pošteno žgalo po ustih.
Bo treba krepko paziti pri doziranju tega "strupa"
Sladka Habanero pekoča omaka
Testna serija, kakšnih 600 ml hudičevega zvarka...
Prijetno sladka, a hinavska omakica. Ravno, ko sem pa začetnem okušanju dobil željo, da bi dal v usta še eno žličko, je sledil krut udarec in kakšnih 15 minut me je potem pošteno žgalo po ustih.
Bo treba krepko paziti pri doziranju tega "strupa"