Čili 2014

Odgovori
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Hm... Jest sem čilije narezal na drobno, počakal kak dan ali dva da so bili koščki nagrbančeni in suhi, potem pa enostavno dal v kozarec in zalil z olivnim oljem.

Je to uredu?
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

dan, jaz sem nekaj čilijev različne barve očistila semena, zrezala na trakove in potem še na tenke rezine. to sem dala sušit v protvan (odprto-vmes vteknila kuhovnico) v pečico. 3x po 15 min na 175. večkrat premešala. potem stresla na papir, da se sušijo naprej. barve rumena, zelena oranžna in seveda rdeča so delno prešle v bolj rdeče.
zato je boljše zaradi barv najprej čilije prerezati na pol in jih tako sušiti (nanizane na konec), potem narezati in sušiti naprej. namreč te koščke dajem v kozarček med ostale "travnato" posušene začimbe na suho in je lepo za videt (kakšno darilo) in zelo okusno. v Dablinu so eni kemiki bodoči dohtarji na enem partiju pri nečeku, celo pest tako pripravljene začimbe pojedli stresujoč na rezine kruha.

še nekaj; čilije očistim semen tako, da jima ne uničim obliko in jih prepečen na močnem ognju z nekaj olja, ter stalno mešam. (vmes kašljem kiham in komaj živim). potem jih polagam v nižje posodice, če je višja dam vmes najelon, da jih kasneje iz zmrzovalnika vzamem koliko pač želim. lahko jih ješ tako, lahko jih narežeš v solate, v drugo hrano ali filaš kot sem nekje pri receptih že opisala.

seveda delam tudi pasto, katera je tudi že opisana. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
mfranc
Prispevkov: 4689
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Malo sem brskal po spletu; tema sveži čiliji v oljčnem olju, ali katera koli druga sveža zelenjava v oljčnem olju je precej obravnavana; na različne načine Cool .

Na eni skrajni strani so navdušenci; ki v olje namočijo razno razne sveže začimbe (npr. rožmarinove vejice). Lepo, atraktivno v steklenici in sigurno okusno, vendar bi bilo pošteno omeniti rok uporabe; o čemur pa tak profil ljudi niti ne razmišlja!
Isti profil ljudi napiše; "vzemi posušene čilije in jih daj v olivno olje; lahko pa posušene čilije zamenjaš s svežimi!" ... Rolling Eyes

Na drugi strani so previdneži, ki take sestavke termično obdelajo_ na žalost pa vemo, da to ni to Wink

Največ prahu pa dviga kombinacija česen v oljčnem olju, tu pa so baje resni problemi in možnost za botulizem.

Ameriška zvezna agencija za prehrano FDA priporoča za takšne domače pripravke, da se porabijo v desetih dnevih; daljši rok imajo (po specifikaciji) kupljeni pripravki, ki vsebujejo določene preventine adetive ...

Hja, tole je precej previdno Wink ; sam se že tudi imel kak oljčni proizvod dalj časa v hladilniku. Ampak to je res na lastno odgovornost, ne bi pa se upal s tem hvaliti Cool .

Osebno sem s temi pripravki, oziroma bolje rečeno, z rokom porabe kar malo obremenjen. Pred tedni sem že imel viška Rocoto čilijev, ki so kar klicali da jih nafilam in dam v oljčno olje, pa jih nisem ne, hvala Very Happy

Sem pa mimogrede našel zanimivo materijo za premislek; nekateri ne marajo oljčnega olja zaradi močnega okusa, pač želijo da tudi v tej obliki čiliji obdržijo čimveč okusa in arome, ne samo skovile. Uporabljajo bolj nevtralna olja, npr. repično.
In sem se spomnil, da me pri "polivanju" Laughing pice z čilioljem vedno moti vonj toplega oljčnega olja ...

Probat ni greh, moram čimprej nekaj namešati Cool .

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9813
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

mfranc je napisal/a:

Največ prahu pa dviga kombinacija česen v oljčnem olju, tu pa so baje resni problemi in možnost za botulizem.



Je mišljen samo navaden česen ali tudi čemaž - divji česen?
mfranc
Prispevkov: 4689
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Huh, Plamenka, nekako sem čital samo problematiko česna.

Sedajle na hitrico vidim, da se omenja tudi čemaž (divji česen) Rolling Eyes .

Npr. tule tudi za čemaž opozarjajo http://www.eatweeds.co.uk/wild-garlic-in-oil

http://multimedia.food.gov.uk/multimedia/pdfs/Acm562.pdf

Tule pojejo slavo čemažu Wink http://wildandslow.com/wp-content/uploads/2011/03/Wild_Garlic.pdf sploh v oljčnem olju Rolling Eyes .

Sam se s tem malo ukvarjam, smo pa že imeli čemaž o olju, brez da bi se spomnil v detalje, koliko časa smo ga imeli.

Se pa skozi tekste/recepte precej vleče konzervacija s kisom, pa dodajanje kislin, npr. citronske v olje. Kisline znižajo pH in preprečujejo razvoj patogenih nikrobov.

LP_________________mfranc
pajo
Prispevkov: 1807
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Imam 10 kozarčkov po 370 ml v olivnem oljunz česnom in rožmarinom. Kaj naj sedaj vse skupaj vržem stran ali kaj? Dam nekomu in se zagifta pa sem na koncu vse samo človek ne. Žena pravi , se botolizem pojavi samo v konzervah. Mesnih konzervah. Dela v zdravstvu in ne trosi nekaj v tri dni._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
metuljc
Prispevkov: 9655
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

pajo, bi kar pritegnila tvoji ženi.
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

pajo je napisal/a:
Imam 10 kozarčkov po 370 ml v olivnem oljunz česnom in rožmarinom. Kaj naj sedaj vse skupaj vržem stran ali kaj? Dam nekomu in se zagifta pa sem na koncu vse samo človek ne. Žena pravi , se botolizem pojavi samo v konzervah. Mesnih konzervah. Dela v zdravstvu in ne trosi nekaj v tri dni.

@Pajo, vaša žena ima vsekakor prav, sicer povsod prisotna bakterija Clostridium botulinum ob ustreznih pogojih najpogosteje ravno v slabih konzervah tvori konzumentom usodni botulin.
Pa vendar - a ni tudi kozarec z v olju vloženimi čiliji nekakšna "konzerva"?
Ne samo meso, tudi zelenjava je pri tem lahko problematična.

Za konec še še link, kaj o botulizmu navaja zdravstvo:

http://www.zzv-nm.si/default.cfm?Jezik=&Kat=050101&Bes=14


LP
pajo
Prispevkov: 1807
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Bicikelj se je že javil za 1 kozarček,da ga poje. Bo šlo hitro v promet._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Danes dopoldan, ko je žena še spala, sem se malo igral s kuhanjem...

Sladka Habanero pekoča omaka



Testna serija, kakšnih 600 ml hudičevega zvarka...
Prijetno sladka, a hinavska omakica. Ravno, ko sem pa začetnem okušanju dobil željo, da bi dal v usta še eno žličko, je sledil krut udarec in kakšnih 15 minut me je potem pošteno žgalo po ustih.
Bo treba krepko paziti pri doziranju tega "strupa" palec gor
Odgovori