Stran 103 od 158
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 9:58 am
Napisal/-a Zelenc
Hm... Jest sem čilije narezal na drobno, počakal kak dan ali dva da so bili koščki nagrbančeni in suhi, potem pa enostavno dal v kozarec in zalil z olivnim oljem.
Je to uredu?
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 12:48 pm
Napisal/-a voda
dan, jaz sem nekaj čilijev različne barve očistila semena, zrezala na trakove in potem še na tenke rezine. to sem dala sušit v protvan (odprto-vmes vteknila kuhovnico) v pečico. 3x po 15 min na 175. večkrat premešala. potem stresla na papir, da se sušijo naprej. barve rumena, zelena oranžna in seveda rdeča so delno prešle v bolj rdeče.
zato je boljše zaradi barv najprej čilije prerezati na pol in jih tako sušiti (nanizane na konec), potem narezati in sušiti naprej. namreč te koščke dajem v kozarček med ostale "travnato" posušene začimbe na suho in je lepo za videt (kakšno darilo) in zelo okusno. v Dablinu so eni kemiki bodoči dohtarji na enem partiju pri nečeku, celo pest tako pripravljene začimbe pojedli stresujoč na rezine kruha.
še nekaj; čilije očistim semen tako, da jima ne uničim obliko in jih prepečen na močnem ognju z nekaj olja, ter stalno mešam. (vmes kašljem kiham in komaj živim). potem jih polagam v nižje posodice, če je višja dam vmes najelon, da jih kasneje iz zmrzovalnika vzamem koliko pač želim. lahko jih ješ tako, lahko jih narežeš v solate, v drugo hrano ali filaš kot sem nekje pri receptih že opisala.
seveda delam tudi pasto, katera je tudi že opisana. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 3:34 pm
Napisal/-a mfranc
Malo sem brskal po spletu; tema sveži čiliji v oljčnem olju, ali katera koli druga sveža zelenjava v oljčnem olju je precej obravnavana; na različne načine .
Na eni skrajni strani so navdušenci; ki v olje namočijo razno razne sveže začimbe (npr. rožmarinove vejice). Lepo, atraktivno v steklenici in sigurno okusno, vendar bi bilo pošteno omeniti rok uporabe; o čemur pa tak profil ljudi niti ne razmišlja!
Isti profil ljudi napiše; "vzemi posušene čilije in jih daj v olivno olje; lahko pa posušene čilije zamenjaš s svežimi!" ...
Na drugi strani so previdneži, ki take sestavke termično obdelajo_ na žalost pa vemo, da to ni to
Največ prahu pa dviga kombinacija česen v oljčnem olju, tu pa so baje resni problemi in možnost za botulizem.
Ameriška zvezna agencija za prehrano FDA priporoča za takšne domače pripravke, da se porabijo v desetih dnevih; daljši rok imajo (po specifikaciji) kupljeni pripravki, ki vsebujejo določene preventine adetive ...
Hja, tole je precej previdno ; sam se že tudi imel kak oljčni proizvod dalj časa v hladilniku. Ampak to je res na lastno odgovornost, ne bi pa se upal s tem hvaliti .
Osebno sem s temi pripravki, oziroma bolje rečeno, z rokom porabe kar malo obremenjen. Pred tedni sem že imel viška Rocoto čilijev, ki so kar klicali da jih nafilam in dam v oljčno olje, pa jih nisem
Sem pa mimogrede našel zanimivo materijo za premislek; nekateri ne marajo oljčnega olja zaradi močnega okusa, pač želijo da tudi v tej obliki čiliji obdržijo čimveč okusa in arome, ne samo skovile. Uporabljajo bolj nevtralna olja, npr. repično.
In sem se spomnil, da me pri "polivanju" pice z čilioljem vedno moti vonj toplega oljčnega olja ...
Probat ni greh, moram čimprej nekaj namešati .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 3:44 pm
Napisal/-a Plamenka
mfranc je napisal/a: |
Največ prahu pa dviga kombinacija česen v oljčnem olju, tu pa so baje resni problemi in možnost za botulizem.
|
Je mišljen samo navaden česen ali tudi čemaž - divji česen?
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 4:38 pm
Napisal/-a mfranc
Huh, Plamenka, nekako sem čital samo problematiko česna.
Sedajle na hitrico vidim, da se omenja tudi čemaž (divji česen) .
Npr. tule tudi za čemaž opozarjajo http://www.eatweeds.co.uk/wild-garlic-in-oil
http://multimedia.food.gov.uk/multimedia/pdfs/Acm562.pdf
Tule pojejo slavo čemažu http://wildandslow.com/wp-content/uploads/2011/03/Wild_Garlic.pdf sploh v oljčnem olju .
Sam se s tem malo ukvarjam, smo pa že imeli čemaž o olju, brez da bi se spomnil v detalje, koliko časa smo ga imeli.
Se pa skozi tekste/recepte precej vleče konzervacija s kisom, pa dodajanje kislin, npr. citronske v olje. Kisline znižajo pH in preprečujejo razvoj patogenih nikrobov.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Avg 21, 2014 6:05 pm
Napisal/-a pajo
Imam 10 kozarčkov po 370 ml v olivnem oljunz česnom in rožmarinom. Kaj naj sedaj vse skupaj vržem stran ali kaj? Dam nekomu in se zagifta pa sem na koncu vse samo človek ne. Žena pravi , se botolizem pojavi samo v konzervah. Mesnih konzervah. Dela v zdravstvu in ne trosi nekaj v tri dni._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Pe Avg 22, 2014 12:37 am
Napisal/-a metuljc
pajo, bi kar pritegnila tvoji ženi.
Objavljeno: Pe Avg 22, 2014 12:43 am
Napisal/-a Spiridon
pajo je napisal/a: |
Imam 10 kozarčkov po 370 ml v olivnem oljunz česnom in rožmarinom. Kaj naj sedaj vse skupaj vržem stran ali kaj? Dam nekomu in se zagifta pa sem na koncu vse samo človek ne. Žena pravi , se botolizem pojavi samo v konzervah. Mesnih konzervah. Dela v zdravstvu in ne trosi nekaj v tri dni. |
@Pajo, vaša žena ima vsekakor prav, sicer povsod prisotna bakterija Clostridium botulinum ob ustreznih pogojih najpogosteje ravno v slabih konzervah tvori konzumentom usodni botulin.
Pa vendar - a ni tudi kozarec z v olju vloženimi čiliji nekakšna "konzerva"?
Ne samo meso, tudi zelenjava je pri tem lahko problematična.
Za konec še še link, kaj o botulizmu navaja zdravstvo:
http://www.zzv-nm.si/default.cfm?Jezik=&Kat=050101&Bes=14
LP
Objavljeno: Pe Avg 22, 2014 1:09 am
Napisal/-a pajo
Bicikelj se je že javil za 1 kozarček,da ga poje. Bo šlo hitro v promet._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: So Avg 23, 2014 2:58 pm
Napisal/-a Spiridon
Danes dopoldan, ko je žena še spala, sem se malo igral s kuhanjem...
Sladka Habanero pekoča omaka
Testna serija, kakšnih 600 ml hudičevega zvarka...
Prijetno sladka, a hinavska omakica. Ravno, ko sem pa začetnem okušanju dobil željo, da bi dal v usta še eno žličko, je sledil krut udarec in kakšnih 15 minut me je potem pošteno žgalo po ustih.
Bo treba krepko paziti pri doziranju tega "strupa"