Stran 107 od 158

Objavljeno: Če Avg 28, 2014 10:17 pm
Napisal/-a seba993
A se kuha brez kisa al z kisom?_________________LP seba993

Objavljeno: Če Avg 28, 2014 10:25 pm
Napisal/-a Plamenka
Kis dodam bolj na koncu, potem še malo pokuham. Ampak jaz delam po svoje, brez receptov.

Objavljeno: Če Avg 28, 2014 10:34 pm
Napisal/-a metuljc

Objavljeno: Pe Avg 29, 2014 12:14 am
Napisal/-a Spiridon
seba993 je napisal/a:
Zanima me kakšen je postopek za pripravo pekoče omake? Ne zanimajo me sestavine ampak postopek kdaj in kako dati kaj v posodo? Uporabil bi paradižnik, papriko, čili, začimbe... Je bolje uporabiti jabolčni kis ali bo dobro tudi z domačim vinskim?

En tak, čisto splošen postopek za kuhanje čili omakice:

Na malo olja prav na rahlo popražimo narezano čebulo in drobno nasekljan česen (res čisto rahlo, samo toliko, da čebula malo postekleni, sicer bo na koncu omaka imela premočan okus po čebuli, česen pa lahko pogreni), dodamo očiščene drobno narezane čilije, po želji še nariban korenček, očiščeno nasekljano papriko, olupljen paradižnik brez semen... ter še kakšno minuto - dve popražimo (ves čas mešamo!).
Zalijemo s polovico predvidenega kisa (jabolčnega uporabimo malo več, alkoholnega za vlaganje manj - konzervans!).
Nato kuhamo na srednje močnem ognju kakšnih deset - petnajst minut in po potrebi vmes dolivamo po malo vode, da se ne zapeka.
Odstavimo, pustimo da se ohladi nato pa vržemo v mikser in pošteno zmiksamo. Ko je zmes popolnoma gladka jo pretočimo nazaj v posodo za kuhanje, dodamo vodo, preostanek kisa, sol, začimbe, po želji tudi sladkor, sok limone ali limete... ter na majhnem ognju kuhamo še kakšne pol ure. Gostoto uravnavamo z dodajanjem vode med kuhanjem.
Ko je omaka kuhana jo je priporočljivo pustiti, da se ohladi in malce "stabilizira". Nato preverimo harmoničnost sestavin (da okus kakšne sestavine ali začimbe slučajno neželjeno ne izstopa) ter samo gostoto omake (ob ohlajanju se nekoliko zgosti!). Po potrebi "popravimo"...
Ko smo zadovoljni z rezultatom, omako ponovno pristavimo na ogenj, zavremo, nato pa vročo nalijemo v prej sterilizirane stekleničke/kozarčke, zapremo in damo v pečico ogreto na 80°C ter pustimo, da se v njej ohladijo.

Tako, to je vse. Za kakšno uro dela. Laughing

LP

Objavljeno: Ne Avg 31, 2014 9:42 am
Napisal/-a pajo
Tako končal še zadnjo omako in ta je bila res pekoča. Morugina. Že samo rezanje plodov v sekalnik je povzročalo težave. Ko pa se je vse skupaj zmlelo in potem ko sem odprl je pa dobesedno usekalo. Sledilo je še vse skupaj z paličnim mešalnikom Confused nov udarec v nos. Pri kuhi ni bilo težav so pa sledile ko je bilo treba vse skupaj pomiti. In ravno včeraj je pomivalni stroj dokončno spustil dušo. Ko je posoda prišla v stik z toplo vodo me je pa res dušilo. Skratka omake so dobre različno močne. Za konec sem pa probal še frišno Morugo. Dobro diši priznam ko jo prerežeš peče pa prav tako.
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: Ne Avg 31, 2014 11:02 am
Napisal/-a Plamenka
To pa mora peči! Ravno v petek sem v Leclercu gledala čilijeve omakce. Iz Habanera je bila oznaka ostrine 8/10, iz Bhut Jolokie 9/10, Hot sun omaka, ki je iz Bhut Jolokie in nekega Scorpiona, pa 10/10. Najbrž je tudi tvoja 10/10, če bi primerjali s Hot Sun.Wink
Si nalepke za na steklenice sam naredil?
Pa če nam enkrat predstaviš to Morugo s slikami v posebni temi.

Objavljeno: Ne Avg 31, 2014 2:18 pm
Napisal/-a pajo
Bom probal. Nalepke je naredila hči, ki se z tem poklicno ukvarja._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: Ne Avg 31, 2014 3:19 pm
Napisal/-a Spiridon
pajo je napisal/a:
Tako končal še zadnjo omako in ta je bila res pekoča. Morugina. Že samo rezanje plodov v sekalnik je povzročalo težave. Ko pa se je vse skupaj zmlelo in potem ko sem odprl je pa dobesedno usekalo. Sledilo je še vse skupaj z paličnim mešalnikom Confused nov udarec v nos. Pri kuhi ni bilo težav so pa sledile ko je bilo treba vse skupaj pomiti. In ravno včeraj je pomivalni stroj dokončno spustil dušo. Ko je posoda prišla v stik z toplo vodo me je pa res dušilo. Skratka omake so dobre različno močne. Za konec sem pa probal še frišno Morugo. Dobro diši priznam ko jo prerežeš peče pa prav tako.


Lepo narejeno, edino zamaške bi še bilo treba zarobit na spodnjem delu.
Sam že kar nekaj časa razmišljam kako bi to izvedel, a se nisem še nič pametnega domislil... Embarassed

LP

Objavljeno: Ne Avg 31, 2014 4:03 pm
Napisal/-a pajo
Če ti uspe sporoči._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: Ne Avg 31, 2014 5:55 pm
Napisal/-a mfranc
Pajo, tole je pa že zelo profesionalno! palec gor

Ti želim, da ti zadeva uspe; konec koncev, tudi rastlinjak je stal kar nekaj denarja ... Rolling Eyes .


Majčken nasvet, če še sam nisi razmišljal; splača se ti še dodatno zaščititi pokrovček.

Takole se dela s kupljeno skrčljivo folijo https://www.youtube.com/watch?v=if8YlufZqYw#t=38

Takole pa se da narediti amatersko Wink https://www.youtube.com/watch?v=Iphp4Nc6WAs&feature=youtu.be

kot je to delal naš TwityPity - sicer pa več zveš tule http://forum.gartlc.si/gartlc-about2046-0-asc-15.html

LP_________________mfranc