Stran 107 od 125

Objavljeno: To Avg 09, 2016 3:07 pm
Napisal/-a Rade
Tako na samo pa ga spet ni treba saditi. Jaz ga posadim na nekje 70 do 80 cm narazen, eno sadiko elbe, potem eno datljevega ali češnjevega pa spet elbo in še en datljev ali češnjev in tako dalje do konca vrste. Ker elba zraste nizko, datljev pa do 2 metra, potem porabim kolle od elbe, da na višini nad metrom na te kole privežem datljeve stranske veje. Tako izkoristim prostor tudi na višini._________________kar zraste pač zraste

Objavljeno: To Avg 09, 2016 3:12 pm
Napisal/-a tajana
Rade, ce ni prepozno, te se jaz prosim za par semenk paradiznika Elba. V zameno ti lahko ponudim razlicne sorte domace solate za celoletno vzgojo. Hvala._________________CARPE DIEM

Objavljeno: Sr Avg 10, 2016 9:37 pm
Napisal/-a brbr
Danes, ko sem prišla s počitnic, sem med pošto našla zaklad - pismo s semeni Elbe 1 in 2. Rade, iz srca hvala._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Avg 11, 2016 3:07 pm
Napisal/-a MARIJAV
Rade, hvala, tudi do mene je včeraj prišla kuverta Very Happy_________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Pe Avg 12, 2016 1:26 pm
Napisal/-a Rade
Prilagam današnjo sliko dateljevega paradižnika Caprese in na sliki je tudi klasična šibična škatlica, da lahko lpmami (pa tudi ostali, heheh ) primerja in vidi, kakšna je približna velikost plodov. Super paradajz, sočen in rahlo kiselkast, samo problem je, ker rabi res ogromno kalcija, drugače začnejo konice plodov na višjih etažah dobivati črne konice in so fuč.
Bom drugo leto ob sadiko dal kar kakšno kilo jajčnih lupih (hecam se...) pa bo! Wink

_________________kar zraste pač zraste

Objavljeno: Pe Avg 12, 2016 2:15 pm
Napisal/-a lpmami
Rade, lahko pa narediš pripravek s kalcijem (in fosforjem) iz jajčnih lupin, vode in kisa.
Pri meni je Black moor imel na prvi etaži vse plodičke spodaj črne in gnile. Letos ga imam prvič in nisem bila pozorna, da bi ga gledala od spodaj. Šele ko sem ga hotela poskusiti, sem videla, da so vsi rdeči nagniti.
Pošpricala sem s tem pripravkom. Od tedaj so vsi plodički povsem zdravi, obolele sem pa odstranila.
Preventivno sem pošpricala po listih še ostale paradižnike drugih sort._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Avg 14, 2016 8:49 am
Napisal/-a sqjam
Andrej Banko je napisal/a:

Sumim, da je ravno ta sorta od vseh, ki jih imam, najbolj občutljiva in je recimo "gostitelj", oziroma jedro, kjer se je vse začelo in se sedaj širi še na druge.


Imaš prav Andrej.
Yellow Pear je stara sorta popolnoma neodporna na bolezni. Tudi sam sem sam jo sadil samo eno leto in nikoli več. Okus dober, plodovi radi padajo če se jih dotakneš ampak neodporen na plesen, da je joj.


V nekem momentu se je potrebno odločiti ali se bo vztrajalo pri neodpornih sortah in tvegati ali ne?
Sam sem se odločil, da ni vredno.
Glede količine pridelka in odpornosti na bolezni. Veliko raje imam nove križance in trenutno mi delajo zelo dobro.

Objavljeno: Ne Avg 14, 2016 10:11 am
Napisal/-a Danilo
Škoda, ker se odpovedujete tej sicer odlični sorti. Sam jo imam že kar nekaj let in bo tudi vnaprej tako. Kot tudi ostale pa zahteva "streho nad glavo" vsaj v celinskem delu Slovenije.
Nekako se mi iz leta v leto potrjuje tudi, da se lastno semenjenje sort obnese tudi zaradi nekakega semenskega spomina in prilagajanja na določeno okolje. Ko se pogovarjamo o posameznih sortah ali jih primerjamo recimo na Paradajzmaniji, so razlike kar opazne. Večkrat sem prav zato dal kaki sorti "še eno leto" in se je včasih obneslo.
Je pa res, da je ponudba ogromna in tudi Yellow Pear ima precej konkurence.

Lep pozdrav

Danilo

Objavljeno: Po Avg 15, 2016 6:13 pm
Napisal/-a Rade
No, pa je tukaj druga runda pelatov Elba in pa kopica češnjevih in dateljevih, sedaj zorijo na polno...





pelati so končali v 16 kozarčkih omake, češnjevi in dateljevi paradižniki pa bodo za zobat..._________________kar zraste pač zraste

Objavljeno: Po Avg 15, 2016 11:17 pm
Napisal/-a Plamenka
Robertino, tvoj prispevek sem prestavila v Bolezni in škodljivce, tule sem ga pa pobrisala.