Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Moj skalnjak, ženine rože in vse kar leta in lazi naokoli

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nak, nima zob(kov), to so obustne nožice.
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Izgledajo kot sirkova metlica.😊
metuljc

Robertino je napisal/a:
Izgledajo kot sirkova metlica.😊

To pa ja, povsem ustrezne za njihovo funkcijo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Robertino, že nekaj časa opažam, da si se (verjetno) moderniziral - že kar nekaj časa so posnetki še bolj kot "na dlako" natančni Wink . Kakšno lečo si uporabil?
Robertino

Makro 100 mm. Je vedno in povsod z menoj. Že 2 leti.
Robertino

Še PIXEL z aparata na PIXEL monitorja. Nič povečano, nič ostreno, tole dobim pri slikanju iz roke in zadrževanju diha in v upanju, da bo posnetek uspel. Oddaljenost prednjega konca objektiva od čmrlja cca 20 cm.

Z "zobki" sem mislil tiste rumene dlačice v sredini in ne stranskih dveh "lopat".
Wink

metuljc

Tole pravi WIKI o njej:
ustnica (labrum), tudi zgornja ustna, tvori streho cevi, ki vodi do ust, in prekriva bazi spodnjih čeljusti (mandibul). Verjetno je nastala z zlitjem para okončin na prvem členu glave, kar je opazno tudi tekom embrionalnega razvoja žuželk. Njena vloga je zadrževanje hrane med žvečenjem in je homologna človeški ustnici.
Skratka, kot tvoja zgornja ustnica z brki Embarassed .
Robertino

Nekaj me zanima: ali se zunanje ptice, če ostanejo brez gnezda ali jajc, ki so jih valile, še enkrat parijo, ali pa je mogoče zanje leto izgubljeno?

V gnezdu, v katerem sta oba pridno valila, jajc ni več. Zadnji veter, ki je pri nas močan, jima je gnezdo izpraznil, jajca ležijo počena na tleh, v njih je bilo že nekaj živega. S tem se zdaj gostijo mravlje.
metuljc

Večina vrst, vsaj ptice pevke, zagotovo. 2 ali 3 legla so prej kot ne običajna. Torej, pričakuj, da bo gnezdo spet kmalu polno jajčk. katera vrsta ptice pa gnezdi?
Robertino

Nisem hodil preblizu, sta bila oba boječa, pa ne vem kdo sta bila. Nekaj drobnega, sivasto kavne barve, se mi zdi, da je imel eden izmed njiju črno progo čez oči, kot Zoro. Very Happy

Kar sem gledal, bi lahko bil drozg, menišček, gorska sinica... kaj pa vem.
Odgovori