Stran 108 od 145

Objavljeno: Sr Sep 13, 2017 11:05 pm
Napisal/-a Optimist
meni se ne zdi da bi blo kaj narobe z njimi. Si jih pa morda mal zgodaj odvil. Mislim da velja po 5 tednih..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....

Objavljeno: Če Sep 14, 2017 12:12 am
Napisal/-a AndrejK
Optimist je napisal/a:
meni se ne zdi da bi blo kaj narobe z njimi. Si jih pa morda mal zgodaj odvil. Mislim da velja po 5 tednih...


Meni se zdita očesi na 2. in 4 sliki zelo v redu. Se pa strinjam z Optimistom, še za nekaj časa je dobro poviti, da se ne bo lubje razprlo.

Lp, Andrej

Objavljeno: Pe Sep 15, 2017 9:52 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Lansko jesen posajena asimina je letos pri meni zrasla za dobrih 20 centimetrov v višino + en stranjski poganjek ( vejica ).
Če sem prav spremljal, se je praktično vsa rast zgodila v obdobju do približno konca junija.
Senčenje z dvojno zimsko kopreno je bilo kar učinkovito, saj so listi še vedno lepo zeleni, kljub temu, da je sadika na 100% sončni legi.

Lani sem jo 2 meseca po sajenju, na začetku decembra, za vsak slučaj malo zaščitil pred mrazom. Bi bilo tudi letos to smiselno ali ni potrebe ?
Verjetno kar bom, ker je še vedno majhna sadika, niti mi ne bo to vzelo veliko časa.

Mika me, da bi posadil še eno. Po možnosti čimbolj zgodnjo sorto. Razmišljam o NC-1 ali Rappahannock. Morda še kakšen predlog ?

Objavljeno: Pe Sep 15, 2017 10:49 pm
Napisal/-a turnogo
Jaz do sedaj nisem senči, pa so listi temno zeleni, kljub temu, da je cel dan na soncu. Zaščita v zimskem času ni potrebna, saj rastlina dobro prenaša mraz._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.

Objavljeno: So Sep 16, 2017 11:02 am
Napisal/-a vinkoz
No, plodovi asimine Overleese so že v užitni zrelosti.(NA drevesu)
Res sem konzumiral v preteklosti le 5 vrst asimin, me ta vrsta ne prepriča v okusu.
Ima me firbec, kako bi se obnašala kot (SUHO SADJE).
lp. Vinkoz

Objavljeno: So Sep 16, 2017 12:07 pm
Napisal/-a AndrejK
Andrej Banko je napisal/a:
Lani sem jo 2 meseca po sajenju, na začetku decembra, za vsak slučaj malo zaščitil pred mrazom. Bi bilo tudi letos to smiselno ali ni potrebe ?
Verjetno kar bom, ker je še vedno majhna sadika, niti mi ne bo to vzelo veliko časa.


Dobro je zaščiti tla okrog mladih asimin z debelo plastjo zastirke, zato da korenine ne zmrznejo v hudi zimi brez snega. Pri starejših drevesih te nevarnosti ni.

Andrej Banko je napisal/a:
Mika me, da bi posadil še eno. Po možnosti čimbolj zgodnjo sorto. Razmišljam o NC-1 ali Rappahannock. Morda še kakšen predlog?


NC-1 je dobro izbira, tudi zaradi velikosti plodov. Rappahannock ni tako zgodnja, ima pa za asimine nenavadno rast (navpična rast, veliko pokončnih vej, verjetno bo potrebna rez). Zelo zgodnja je Summer delight, vendar se je letos še ne dobi. Zgodnje so še Pa Golden, Georgia in Shenandoah.

vinkoz je napisal/a:
Ima me firbec, kako bi se obnašala kot (SUHO SADJE).
lp. Vinkoz

Lansko leto sem poskusil s sušenjem sorte Overleese. Sorta ni primerna za sušenje, saj posušeni krhlji povzročijo dolgotrajno slabost in neprijeten okus v ustih, ki traja in traja. Kolikor sem bral, je problem v asimicinu, ki se nahaja tudi v plodovih. Ob sušenju popokajo celične stene in ves asimicin je takoj aktiven (če uživamo svež plod, se postopno sprosti in razgradi v prebavnem traktu). Za sušenje naj bi bilo primernih zgolj nekaj sort, ki imajo vsebnost asimicina v plodu minimalno.

Lp, Andrej

Objavljeno: So Sep 16, 2017 3:31 pm
Napisal/-a mravlja
Rappahannock nima samo "problematicne" rasti, ima tudi neko "nerodnost" okoli nastavljanja in zorenja plodov - si pa nisem dobro zapomnil kaj in kako (vir - gardenweb). Skratka, bodite pozorni tudi na to.

Objavljeno: So Sep 16, 2017 4:43 pm
Napisal/-a papasmrk
vinkoz je napisal/a:
No, plodovi asimine Overleese so že v užitni zrelosti.(NA drevesu)
Res sem konzumiral v preteklosti le 5 vrst asimin, me ta vrsta ne prepriča v okusu.
Ima me firbec, kako bi se obnašala kot (SUHO SADJE).
lp. Vinkoz


Čudno...kolikor sem bral po forumih naj bi sorta Overlease sodila med bolj okusne sorte. Kolikor sem imel do sedaj izkušenj (pravzaprav zelo malo Very Happy) s plodovi asimine je pomembno, da so plodovi čimvečji, ker tako je večji izplen užitnega dela ploda. Ravno danes sem probal neke male plodove asimine in sem bil rahlo razočaran, ker je užitnega bolj malo, večina pade na semena in lupino.

Objavljeno: So Sep 16, 2017 6:53 pm
Napisal/-a AndrejK
Eden od kriterijev pri izbiri novih sort je tudi razmerje med semeni in mesom plodov. Divje sorte imajo tipično manjše, bolj podolgovate plodove, polne semen. Pri novih sortah pa poskušajo dobiti plodove odličnega okusa, z nizkim deležem semen, po možnosti take, da se iz posameznega cvetu razvije samo en plod (zato da na zrelem plodu ostane pecelj, kar podaljša čas skladiščenja). Želja je tudi lepo obarvano meso in lastnost, da plod spremeni barvo lupine, ko je zrel. Vse te posamezne lastnosti že imajo določene sorte, sedaj pa s križanjem poskušajo dobiti sorto, ki bo imela čimveč teh lastnosti.

Semena asimin so dokaj specifična, velika, z njimi je potrebno ravnati drugače, kot z večino meni poznanih semen. Prvo pravilo je, da se ne smejo presušiti. Ko jih izločimo iz sadeža, jih očistimo in pustimo največ en dan na sobni temperaturi, da se zgolj površinsko osušijo. To zmanjšuje možnost razvoja plesni pri skladiščenju. Shranimo jih v zaprti posodi (lahko tudi zip vrečki) v hladilniku, saj potrebujejo dolgo stratifikacijo (minimalno tri mesece). Občasno preverimo, če se je razvila plesen in jo očistimo. V hladilniku lahko ostanejo tudi več kot leto dni. Pri tako opisanem postopku ravnanja dosežemo kaljivost 80% in več.

Letos bo zaradi pozebe manj pridelka, tako da so semena toliko bolj dragocena. Kdor jih ne potrebuje, naj jih prosim ne zavrže. Z veseljem jih prevzamem, v zameno pa lahko ponudim kakšen sejanec (cepljenih letos še nimam), cepiče (imam preko 50 sort) ali kaj drugega po dogovoru.

LP, Andrej

Objavljeno: So Sep 16, 2017 8:24 pm
Napisal/-a muha
AndrejK je napisal/a:
Prvo pravilo je, da se ne smejo presušiti. Ko jih izločimo iz sadeža, jih očistimo in pustimo največ en dan na sobni temperaturi, da se zgolj površinsko osušijo. To zmanjšuje možnost razvoja plesni pri skladiščenju. Shranimo jih v zaprti posodi (lahko tudi zip vrečki) v hladilniku, saj potrebujejo dolgo stratifikacijo (minimalno tri mesece). Občasno preverimo, če se je razvila plesen in jo očistimo. V hladilniku lahko ostanejo tudi več kot leto dni. Pri tako opisanem postopku ravnanja dosežemo kaljivost 80% in več.

Plesen manj grozi, če damo vmes še suhe papirnate brisačke. Popijejo morebitni višek vlage. Preizkušano na raznoraznih sadežih in tudi semenih asimine v hladilniku.