Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

muha je napisal/a:
O, super, da si našel in zaščitil to sorto. Res bi bilo škoda, da bi se izgubila. Kaj veš, kako se jim pravzaprav reče? Kako jih imenuje stara teta?

Mi smo jim rekli Hlebčki, ime pa je Hlebčar. To sem zvedel v Kozjanskem parku, kjer mi je gospod tudi identificiral sorto. Žal je zelo malo informacij na voljo, ko sem iskal je nikjer nisem našel v prodaji._________________Iščem zanimive sadne vrste...
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Haha, prav take sorte jablano ima svak ob zidanici v BK in njega mnenje je, da ni uporabna za popolnoma nič :-o
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Taka bolj srednje nikakršna jabolka se lahko dobro uporabijo za povečevanje volumna kašic / marmelad iz jagodičja, na primer.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Jaz je še zdaleč ne smatram kot sorto, ki ni za nič. Meni je zelo dobra za jest, tudi sok je dober, zelo sladek. Je pa minus ta, da ni obstojno jabolko, ker zdrži do oktobra/novembra-dejansko ne vem koliko, ker sem jih do sedaj vse že prej pojedel._________________Iščem zanimive sadne vrste...
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

300L soka iz jabolk travniških jablan, pa nismo obrali niti polovice dreves . Letošnje leto je NORO!_________________NM
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Je tako ja Smile

Mi smo imeli skozi celo sezono cirka tono jabolk, nekje 450 litrov je soka, ostalo se je pojedlo, razdelilo...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hola!
Kar malo zatišja je tu med jablanami...

Ima mogoče kdo kake izkušnje s Koksovo oranžno reneto (Cox's Orange Pippin) oz. z njegovim otrokom Kidd's Orange Red?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Še ne, žal ...
( bo treba Igyja nafehtat Wink )
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Sem imel Koksovo 72 in pri tastu posadil Koks oranžno reneto (ter leta skrbel zanjo)

Koksova 72 je odlična ter lepša in boljša od standardne. Ni posebej občutljiva za škrlup in plesen. ZELO radi jo imajo črvi, tako da sejanec težko priporočam.

Po starejši literaturi ji zelo ustrezajo bolj zračne lege (torej ne kje v dolini).

V kleti ne zdrži dolgo ker smo jo prehitro pojedli.

Kids orange ne poznam._________________lp
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Na Koksovo 72 sem čisto pozabil, pa vem, da si od nje že pisal.
Zakaj "ste se razšli", pa zdajle tudi ne najdem ...

Tudi informacij je o Koksovi 72 nič ali pa zelo malo.

Kakšno povezavo naj bi imeli sejanec in črvi(vost)?
Odgovori