Stran 110 od 158
Objavljeno: Če Sep 04, 2014 12:47 am
Napisal/-a marmel
Danes sem jo še enkrat poskusil, v upanju, da bo z dnevi prišel habanero na plano Pa žal nič od skovilov
Ja, vaja dela mojstra...res sem bil preveč previden. No, je pa vsaj marmelada dobra, pač nepekoča.
Drugače pa prej še pomislil nisem, da bi k sladkemu mešal čili (čeprav sem že videl, da nekateri delate marmelade in da Pip dela celo bonbone)...nekako se mi je zdelo, da "paprika" pa sladkarije ne gredo skupaj. Potem sem pa zadnjič, ko sem pojedel en svež čili, takoj za tem pa hčerki sunil en sadni žele bonbon, ugotovil, da je to božanska kombinacija-zame.
In tako sem prišel do navadne breskove marmelade...ampak drugič gre vsaj en cel habanero not.
Ker sem pa od vsega sladkega najbolj nor na čokolado, že razmišljam (s polnimi usti sline), kako bi pasal čili v domači čokoladi...
Objavljeno: Če Sep 04, 2014 9:18 am
Napisal/-a marmel
Ja, obvezno bo treba poskusit s čokolado. Za začetek s kakšno kupljeno.
Ampak v trgovini je še nisem opazil. Bom danes malo bolj pogledal. Ali jo imajo samo v določenih trgovinah (z googlom sem jih nekaj našel)?
Objavljeno: Če Sep 04, 2014 12:05 pm
Napisal/-a mfranc
Hm, tole kupim v Leclercu http://www.planet-lepote.com/forum/richedit/upload/2kf0adea34fe.jpg
Bolje kot nič
Sem pa ravno pozobal eno s čilijem in višnjami; prava topla voda, čili so dali samo na ovitek .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Sep 05, 2014 4:44 pm
Napisal/-a Trocki
Evo, tudi pri meni se nekaj dogaja. Prvi doma vzgojeni habaneroti v mojem življenju.
Kaj popolnoma zreli so že ko se dokončno obarvajo? Zaenkrat na otip delujejo zelo trdi plodovi, verjetno je to normalno.
Objavljeno: Pe Sep 05, 2014 9:29 pm
Napisal/-a pep
Pravkar sem napravil namaz po Mujinem receptu pol pol(EN ZAJEC EN KONJ) en mali čili in ena velika paprika, sol olivno olje, to zmiksam brez kuhanja, baje pomaga tudi proti prehladu. Če bi bil na forumu eno uro prej bi dodal tudi čokolado, bo pa pri drugi rundi.
Objavljeno: So Sep 06, 2014 10:29 am
Napisal/-a Zelenc
Meni letos narava ni bila naklonjena, zato imam zunaj v teglcih le dva habanera (2cm plod) in po eno Jolokio in Carolino (1cm plod). Dejte mi prosim povedat, a lahko teglce počasi že noter pomikam in ali bodo plodovi sploh dozoreli?
Imam zadevice tudi na vrtu, kjer pa ni ne duha, ne sluha o plodovih...
In še: zgoraj je bilo nekaj govora o čilijih in feferonih, pa me zanima a Jalapeno sodi med čilije ali feferone?
Objavljeno: So Sep 06, 2014 12:54 pm
Napisal/-a mfranc
Zelenc, če imaš zaprt, svetel prostor, bi jih moral imeti že notri . Letos so pogoji zunaj, na čistini, res slabi .
Evo, zopet ščije , meni pa propadajo paprike, pa čiliji gredo tudi bolj nazaj kot naprej .
Čili-feferoni, meni se zdi najbolje, da ime feferoni (sladki, polpekoči, pekoči) uporabljamo za na našem Balkanu oprijeto ime za te dolge, ozke paprike, podobne Cayenne čilijem.
Razlika; ime čili (chili, chilli, chille) so nam s spletom prinesli Američani in je postalo kar najbolj uporabljeno ime. Njim v zagovor, so vsaj tako pošteni, da so posvojili lokalno ime za pekoče papričice; se pa ne spomnim od kje . Praktično so vsa imena, ki jih uporabljamo na spletu (npr. Rocoto, Aji itd.) lokalna ali malo bolj širša imena iz južne in srednje Amerike, vključno z Mehiko.
Ime čili se je prijelo za vse variante paprik, v načelu za pekoče iz celega rodu Capsicum, kjer je pet glavnih vrst in še nakaj zraven.
Feferoni pa so iz vrste Capsicum annuum. Samo ime je po mojem vedenju tako razumljeno v državah bivše Juge, ko gremo okrog, se že zakomplicira . V Italiji, Nemčiji, Madžarski so pomeni in opisi že drugi. Pa če samo izhajam iz njihove, lokalne Wikipedije ...
Pepperoni so lahko v Italiji navadne špičaste paprike, v Nemčiji, Madžarski pa celo klobase, pa pica s klobasmi ...
http://galileosalame.com/sites/default/files/styles/product-enlarge/public/product-galileo-pepperoni-sliced.png?itok=v7Za13Ps
LP_________________mfranc