Krompir - Solanum tuberosum L.
-
- Prispevkov: 2733
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
Brbr, poznam to situacijo in sočustvujem s teboj. to sem jaz imela kar nekaj let zaporedoma, manj ven kot v zemljo.
Odločila sem se, da krompir sadim marca, zgodnjo sorto, kajti aprila in maja je nekaj dežja. Moja Adora je bila letos zelo debela, vendar številčno ni bilo veliko gomoljev. Tehtala nisem, ga bo dovolj za nas in še koga, pa smo veliki krompirjejedci._________________Lp, Živa
Odločila sem se, da krompir sadim marca, zgodnjo sorto, kajti aprila in maja je nekaj dežja. Moja Adora je bila letos zelo debela, vendar številčno ni bilo veliko gomoljev. Tehtala nisem, ga bo dovolj za nas in še koga, pa smo veliki krompirjejedci._________________Lp, Živa
-
- Prispevkov: 9728
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
-
- Prispevkov: 5405
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 2733
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
jaz imam Adoro v neogrevani garaži, ki je nad zemljo in z dvema oknoma. Torej nimam dobrih pogojev skladiščenja. Naloženega imam v gajbicah, ki so pokrite s starim debelim prtom, da ne pride svetloba noter.
Odlično se skladišči do junija naslednjega leta. zato sem tudi izbrala ta krompir, ker se dobro skladišči. letos sem sadila svoje gomolje kifeljčarja in arrowa, ki sta ravno tako obstala v garaži.
Moja Adora ima letos sive obročke na gomoljih. Do sedaj jih nisem nikoli imela in bom videla, kako se bo obnesel krompir. Na srečo niso vsi gomolji taki, jih je pa vseeno polovica. Gnilih je bilo samo par, ko sem ga prebirala._________________Lp, Živa
Odlično se skladišči do junija naslednjega leta. zato sem tudi izbrala ta krompir, ker se dobro skladišči. letos sem sadila svoje gomolje kifeljčarja in arrowa, ki sta ravno tako obstala v garaži.
Moja Adora ima letos sive obročke na gomoljih. Do sedaj jih nisem nikoli imela in bom videla, kako se bo obnesel krompir. Na srečo niso vsi gomolji taki, jih je pa vseeno polovica. Gnilih je bilo samo par, ko sem ga prebirala._________________Lp, Živa
- Lpmami
- Prispevkov: 8995
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:

Tole je moj drugi letošnji balkonski pridelek. Sadila sem enkrat sredi poletja, ko je pač bil prostor (mogoče potem, ko sem pobrala čebul(ic)o). Slabe četrt kile ... Kožo sem zlahka olupila in ga spekla na oljčnem olju. Mmmm, se je prilegel

Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- Lpmami
- Prispevkov: 8995
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
brbr je napisal/a: |
Lpmami, tole tvoje balkonsko kmetijstvo je prav od sile. Če bi imeli tekmovanje v tej kategoriji, bi gotovo zasedla prvo mesto. Čestitke. |
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- Lpmami
- Prispevkov: 8995
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:

Ponosno pokažem še drugi izkop. Dobrih 20 dag, zelo lepi krompirčki, bodo jutri za kosilo.
"Gredica" je pripravljena za motovilec.
Našla sem pa tudi eno drobno česnovo glavico. Skoraj gotovo bo med motovilcem tudi kaj česna._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 18008
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Redno kupujem krompir Bellarossa. Običajno direktno pri pridelovalki, tokrat sem naredila izjemo in sem eno vrečko, neopranega, kupila v Šparu, meneč, saj je to eno in isto le prihranila si bom pot do kmetije.
Presenečenje: Ko sem krompir olupila in razrezala, je površina, ki je gledala iz vode, v kateri je čakal na kuhanje, dobila opazno modro-vijoličen nadih. Enako se je zgodilo s krompirjem v pečeci. Prav nič okusno ni izgledalo, vsi krhlji so bili modrikasti, tudi okus ni bil pravi. Običajno olupljen in razrezan krompir, če čaka na suhem, le malček posivi ali še to ne, če je naknadno dobro opran.
Kaj neki bi to bilo? Preveč ohlajen v hladilnici? Neprimerno zalivan (gomolji so bili nadpovprečno veliki)? S čim obdelan? Opran ni bil, mehaničen vpliv torej odpade.
Je imel še kdo podobne izkušnje?
Presenečenje: Ko sem krompir olupila in razrezala, je površina, ki je gledala iz vode, v kateri je čakal na kuhanje, dobila opazno modro-vijoličen nadih. Enako se je zgodilo s krompirjem v pečeci. Prav nič okusno ni izgledalo, vsi krhlji so bili modrikasti, tudi okus ni bil pravi. Običajno olupljen in razrezan krompir, če čaka na suhem, le malček posivi ali še to ne, če je naknadno dobro opran.
Kaj neki bi to bilo? Preveč ohlajen v hladilnici? Neprimerno zalivan (gomolji so bili nadpovprečno veliki)? S čim obdelan? Opran ni bil, mehaničen vpliv torej odpade.
Je imel še kdo podobne izkušnje?