Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

http://forum.gartlc.si/gartlc-about2441.html_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

No, pa vpadam še na sadjarski del foruma=).

Slučajno sem našel tole zadevo, ki se mi zdi zelo zanimiva. Jo že kdo ima? Very Happy

APISTAR
Optimist

@greeny imam v hladilniku, letos bom žlahtnil...._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
ivipiči

Odgovor Napisal/-a ivipiči »

Ja Greeny ivipičijeva že kaže zvezdice.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Letos bo malo več so pa kar okusne in za konzumacijo šelej za Božič._________________Veselo na delo !
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Optimist je napisal/a:
@greeny imam v hladilniku, letos bom žlahtnil....

Optimist.
Na kaj pa boš cepil to jablano.Tudi pri meni je ena vejica v hladilniku.
Firbec pač, za začetnike kot sem jaz. .
Lp. Vinkoz.
Optimist

@ vinkoz, na gruntu lanske podlage še niso godne za pomladno ceplenje. Tako, da jo bom prilimal na eno vejo jablane v mestu, k ostalim cepom ki čakajo na selitev....
Misliš da bi potrebovala kako extra podlago? Na netu nisem zasledil kakih odstopanj glede zahtevnosti...._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Ivipiči, ta tvoja nima tako zelo izrazitih reber, kot na fotografiji. Je tudi v tem primeru malo pretirano?

Sicer pa se letos pri izbirnem predmetu počasi učim sorte sadja in cepljenje, pa me zanima, saj to sorto, kot ostale se da cepiti ka navadno recimo na jablane, ki so že v sadovnjaku, ni treba na posebno/novo podlago, da bo potem svoje drevo. Če cepimo na že normalno zraslo drevo, je lahko tudi pomembno, katere sorte je ali je v glavnem vse kompatibilno?
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Optimist je napisal/a:
@ vinkoz, na gruntu lanske podlage še niso godne za pomladno ceplenje. Tako, da jo bom prilimal na eno vejo jablane v mestu, k ostalim cepom ki čakajo na selitev....
Misliš da bi potrebovala kako extra podlago? Na netu nisem zasledil kakih odstopanj glede zahtevnosti....

Optimist.
V preteklosti sem ostanke zanimivih cepičev cepil na Rdeči boskop, katera mi služi kot "MATIČNJAK" tudi sedaj.Glede na to, da je na njej že čez šest vrst različnih jablan ,nisem zasledil inkopatibilnosti.
Spraševal sem za podlago B9 v drevesnici, vendar je za njih to novost.Opcija je MM 106, da greš v nakup le ene podlage in nato (SAMOOSKRBA), saj to vrsto lahko uspešno razmnožuješ s potaknjenci, katere tretiraš s IBA.Sem pa pred dvemi leti dobil podlage ukoreninjenih potaknjencev jablan (NO NAME) iz MS, izvor iz Avstrije. Obnesle so se nad pričakovanji, saj sem vse vrhe pri odstranjevanju zaradi cepljenja tretiral z IBA.Izplen ukoreninjenja je bil 100%. Obstajajo tudi podlage Poljskega izvora, ki so križanci med Antonovko in Malling, a za nas verjetno zaenkrat "pobožna želja".Lahko pa le ugibam, če ima to kaj skupnega z podlagami iz Avstrije, saj so prišle brez označitve.
lp. Vinkoz
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Posredujem link na stran s slikami kar lepega števila starih
sort jablan:

http://www.zdravozivljenje.eu/sl/Poznate_jaboka_1/
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

res lepa zbirka elstar!_________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Odgovori