Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
To je čisto normalno za dober kompost, poln je življenja, vidnega in nevidnega.
O, hvala, Zuf, to me je zanimalo, sem si oddahnila
zuf je napisal/a:
ni ravno primeren za setev, v ta namen je bolje izbrati kaj bolj "sterilnega". V začetku rastline itak ne rabijo hranil..
Ja, to pa vem. Ampak kot sem napisala zgoraj, sejala sem v kompost čisto za hec, da vidim, kaj bo, čeprav vem, da je v njem preveč hranil za začetek in da ni sterilen. Saj tale setev ni bila z namenom vzgoje sadik iz nje, ampak izključno za učenje, spoznavanje. Res sem hotela videti to, kar vem Za zaresno sejanje (brez komposta ) čakam tale torek
Edino kar sem lahko videla v bližnjih trgovinah 10km naokoli za sejanje in pikiranje rastlin je HUMOVIT setveni. Proizvajalec je Cinkarna Celje in to me je ustavilo, da ga nisem kupila. Kaj menite o tej zemlji, oziroma kakšne so vaše izkušnje? lp
Kako prijetno so me presenetile lubenice. Temperatura 25-30°C. Substrat: VERMIKULIT - odlično za setveni namen. Brez predhodnega namakanja sem jih dal v vermikulit 22. januarja zvečer. Takole so me pričakale na jutro 26. januarja. Na sliki so že ob oknu na sončenju. Testna runda...
Edino kar sem lahko videla v bližnjih trgovinah 10km naokoli za sejanje in pikiranje rastlin je HUMOVIT setveni. Proizvajalec je Cinkarna Celje in to me je ustavilo, da ga nisem kupila. Kaj menite o tej zemlji, oziroma kakšne so vaše izkušnje? lp
Nekako se še spomnim, ko so nekje prodajali mivko za vrtce s precejšnjo vsebnostjo svinca in kadmija........skoraj nisem mogel verjeti, da je to možno. Različni strokovnjoki celo pravijo, da bi bilo potrebno prepovedati vrtnarjenje na širšem območju Celja. Malo me je strah, da del zemlje pakirajo in prodajajo v mešanici substratov, kar bi bila, če bi se izkazalo za res, velika neumnost in precej neverjetna zgodba: http://www.cinkarna.si/si/izdelki/zemlje--substrati
Je pa zadeva aktualna (del citiram): ........Komisija Slovenijo toži zaradi velike količine onesnažene zemlje, ki izvira s 17-hektarskega onesnaženega degradiranega območja Cinkarne v Celju. Odpadki se odlagajo na dveh odlagališčih, eno je samo 500 metrov oddaljeno od središča Celja, drugo pa je v bližnjem kraju Bukovžlak. Na obeh odlagališčih so izmerili visoke ravni strupenih težkih kovin..........
No, zdaj bom pa še javno napisala mojo izkušnjo. Pred kakimi 15 leti, ko sem še gojila mačehe v lončkih sem kupljenih kakih 2000 pikirančkov nasadila v to cinkarniško zemljo. Drugi dan so vse rastlinice padle kot pokošene oz. kot polite s kislino. Od takrat sejem in sadim še v samo preizkušene substrate. Škoda zaradi neprave zemlje je lahko gromozanska. Da ne govorima o tem, kaj lahko zastrrupljena zrak in zemlja povzročita človeku. Tudi moj mož je od blizu vdihaval te strupe kakih 30 let _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Je kdo letos že nabavljal substrat Potgrond na Barju - Cvetlice dornig? Imajo tudi letost popust, če nabaviš več kot 6 vreč? Lani ste nekateri po tistem, ko sem jaz že kupila navadnega, nabavljali BIO-potgrond. Kako ste bili zadovoljni z njim?
Sem tudi jaz potem klicala tja in so mi isto rekli. Škoda, se kar pozna v ceni, če vzameš malo več vreč. Razen, če vzameš celo paleto, to je 35 ali 36 vreč. V tem primeru je 10% popusta. Ampak mislim, da je to manj, kot je bilo lani za najmanj 6 vreč.
Jaz sem si popust naštimala tako, da sem naenkrat vzela toliko, kot mislim, da bo dovolj za vse - in prišparala na bencinu . Od mene do Gašperlina ali do Črne vasi je kar daleč, bliže pa Neuhausa nisem dobila. Najdraže je, če kupujem zadnji hip in zagrabim, kar dobim, ne glede na ceno .
Še cene: Neuhaus 8 = 9,49 € za vrečo 70 l
Neuhausa za sejanje niso imeli, sem kupila Asef 20 litrov, ta je bil pa 8,20 €.
Na skupen nakup 46,16 € sem dobila še bonus za naprej 1,15 €, ki ga pa verjetno ne bom uspela izkoristit. Večjega nakupa ne predvidevam, za malenkosti pa stane že bencin do tja več.