Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Radič - Cichorium intybus

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Včeraj sem v Kaliji nabavil AMYLO –X. "BIOTIČNI fungicid & baktericid za zatiranje rastlinskih bolezni" , brez karence. Ga je kdo že probal?

Te dni moram špricati radič. Prekletstvo barja; čeprav je radič že dolgo v plastenjaku, tunelu, na eni strani še odprt in v sončnih dnevih dobro pregret, je notri vlažno, kot da bi ga ravnokar zalival .... Twisted Evil .
Včeraj sem ga šprical z Natur-F; v preslico sicer verjamem, vendar bi jo moral že zdavnaj uporabiti Rolling Eyes .

češnca je napisal/a:
Castelfranco se je v naših koncih najbolj obnesel, kar se tiče vzdržljivosti v mrazu. Rdeče sorte so prej počrnele na robovih.

Ja, tudi to opažam, Castelfraco je bistveno bolj odporen.

Je možno, da so vsi svetlejši radiči bolj zdrave narave?_________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem sejala radiče in endivije. Ali ste jih vi že posejali? Ali jih morda kasneje?
Eno rundo, bolj probno, sem sejala 16.6. Če se setvi ne bosta obnesli, bom ponovno sejala v juliju.

Sejala sem v multi lončke po dva semenčka._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Gospa Fanči Perdih pravi, da je kar pravi čas, še najbolj v začetku julija. Po njenem je najbolje sejati direktno v zemljo, v vrste in potem redčiti, ker se s tem najbolj okrepi korenina._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moj je že vzklil. Tudi jaz sem pristašica sejanja direktno na vrt. Izjema je bil le radič Indigo, ker je bilo seme strašansko drago (čez 4 € za manj kot 50 semen) in sem skrbno pazila na vsako semence, da ja ne bi propadlo. Sedaj za prvo silo kupim raje sadike, za kasneje mu je pa Palla Rossa povsem enakovreden.

Direktno sejanje mi je tako pri radiču, kot pri solati, všeč tudi zato, ker tiste sadike, ki ostanejo na mestu sejanja, razvijejo res globoke in lepe korenine, tudi, če jih presajamo, se lepše vrastejo. Pri onih, vzgojenih v multiploščah in lončkih, se pa korenine v zemlji včaih kar nekako ne znajdejo.
mfranc

Na začetku te zadnje deževne "runde" so se ta rdeči hudički izživeli na gredi s prezimnim radičem Evil or Very Mad . Kar precej sadik so poradirali do tal.

Šel sem v nabavo novih sadik, imeli pa so samo Castelfranco. Vzel sem dva platojčka, 2x9 sadik, in čez vikend premišljeval, kaj narediti z njim.
Vem, da ni ravno 100% odporen na zimo. Včeraj sem se odločil da ga na gredo ne bom presajal.

Samo presadil sem ga v večje lončke, kot začasno fazo, in ga pustil na terasi.
Za naprej imam na umu dve varianti. Ali bom vsega pozneje še enkrat presadil v večje, končne lončke in ga gojil na terasi;

ali pa ga bom presajal v večje lončke samo za tedensko porabo, po nekaj komadov. Presajene radiče bi dal na toplo, v dnevno sobo.

Vem da je radič napram solati bolj zahteven za presajanje. Doma imam veliko loncev izrazito globokih, da lahko požene močno korenino.

Ima kdo izkušnje z radičem v loncih?_________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moje zimske izkušnje s Castelfrancom so prav dobre. Sadim ga vrsto let in prezimi prav dobro (pod lokom s kopreno. Kadar je hud mraz položim še eno kontaktno). Zato bi ga jaz posadila na gredo. Sicer je že malo pozno in do zime (verjetno) ne bo dovolj zrastel. A za obtrgovanje zunanjih listov bi bil.

Če ga misliš gojiti v loncih, bi ga jaz takoj presadila v končni lonec. Lonce pa hranila nekje zunaj, ob hiši, v zavetju. Notri mu bo gotovo prevroče, ga znajo pestiti kakšne nadloge... Radiči imajo raje mraz kot toploto, se mi zdi.

Lani je svoje radiče v loncih hranila Bodika, da jih je pozimi ubranila pred srnami. Kot vem, so se odlično obdržali._________________naredimo svet lepši
mfranc

Hvala, Brbr, za tele podatke.

Seveda lahko še kaj spremenim v moje planu (zato tudi sprašujem Wink); začasne lončke sem izbraal da se korenine ne drenjajo v čisto premalem prostoru.
Ena varianta za naprej je tudi končna presaditev v korita, ampak mi je zelo neugodna.

Variant res nimam veliko, ena je še spalnično okno, vsaj za to prvo fazo, potem je takoj premajhno; podvariantno izkoristim vrata na balkon.
To sem že koristil pred leti, ko sem k balkonskim vratom v spalnici postavil takle rastlinjak https://www.agronet.si/image.ashx?id=62525&categoryId=919&.jpg

Spalnica ni ogrevana in temperatura v spalnici ne niha preveč, tudi če zunaj sije sonce. Terasa je pozimi zelo neprijazna; ob sončnem dnevu takoj 30 in plus stopinj,
brez sonca, ob zunanjem minusu, pa samo nekaj stopinj nad nulo. Take temperaturne skoke nobena rastlina ne mara!
Da o škodljivcih in boleznih, ki se razpasejo pri 30 stopinjah, ne govorim.

Se strinjam, da je zunaj, ob fasadi, dobra lokacija, ampak edina uporabna fasada, jugozahodna, je že leta zasedena z lonci.
Tu res uspešno prezimujem razne lončnice Wink , od borovnic, hibiskusov, itd.

Je pa tu kruta varianta, ki jo dostikrat uporabim na vrtu, da nabavim novo rastlino, gre ena od hiše ...

Vrtne grede pa so na žalost pri meni neuporabne. Že lansko sezono sem prezimoval radiče. Vendar so grede tako namočene od takšnega obilnega jesenskega deževja,
da mi radič obvezno zgnije! Voda pride preko korenin in imam hidroponiko.
Spomladi sem "jamral" o tem; grede ob sončnih dnevih odprte na prepih, zemlja in radič pa gnilobno mokra Twisted Evil .

No, radič je presajen, imam še nekaj časa za končno odločitev kje bo dozorel Wink_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Meni ga zlepa ne uspe prezimiti, dosledno zgnije večina, ne glede na sorto. Ilovica in izgleda tudi barjanska zemlja v zvezi z jesensko-zimsko močo nista najbolj prijazni koreninam radiča. Na rahlejši in bolj odcedni zemlji pa ja, tam se da.

mfranc: kaj pa, če bi na vrtu improviziral eno malo visoko gredo, ki bi jo napolnil z ostanki zemlje iz loncev od plodovk? Poskusno, da veš za naprej.
mfranc

Muha, visoke grede se mi pojavljajo že v sanjah. In res dosti ne manjka da mi na gruntek ne pridejo gradbeni stroji Cool Laughing .

Če se bom odločil, bo zopet zaradi pomanjkanja prostora veliko "odletelo" na vrtu. Tole z kupljenimi sadikami bom še nekako speljal,
pa čez zimo razmišljal o konkretnih rešitvah .... Rolling Eyes

Ravno letos na začetku sezone, mi je sosedov poba (zdaj že odrasel možakar :-) prinesel nekaj solat; ko smo jo mi še stradali.

Se je preselil nekaj km stran, pa je še vedno na barju. Kot poslovni mož, direktor uspešne firme, pa nima veliko časa za vrt,
samo nekaj visokih gred si je omislil. In z njimi dela čudeže.

Sva zmenjena že celo sezono da se oglasim pri njemu, pa nikakor ne najdem časa za to. Klasičen, zaposlen penzionist Cool Wink ._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

mfranc: za probo ne rabiš gradbenih strojev. En kompostnik, lahko Obijev za malo več kot 10 €, polivinil znotraj, noter pa letošnjo zemljo od lončnic z nekaj dodanega gnojila. Za začetek ne več kot pol metra v višino. To streseš z leve roke v uri-dveh. Dovolj za takojšnji poskus, kaj resnejšega pa spomladi. Take, sicer malo višje, delam vsako leto za čajote.
Odgovori