Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Odgovori
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Miljon taužentkrat hvala Zuf. Saj lahko kar pustim v šajtrgi. Pa tudi kar v garaži.
A mogoče s čim narahko pokrijem= Morda s kopreno, da se ne bi preveč izsuševalo.
Zuf mnogo nazaj smo komu rekli, da je važen, kot marela brez šprikel.
Ta trenutek sem pa jaz tako važna. Še zrastla sem od pohvale.
Še enkrat ti hvala Zuf. Preveč te ne bi hvalila, ker velik si že dovolj, pameten si tudi, da o prijaznosti sploh ne govorim.
Lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Very Happy Very Happy Very Happy

ammm, jaz ne bi nič pokrival, v tej fazi je dobro, da se malo "osuši". Pa čez en teden z vilami malo prezrači. In ja, bo v šajtrgi to najlažje, tako da lahko kar not pustiš.
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

A bo ta bokashi uporabil za kompostiranje v šoli, za deževnike futrat potem?

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

250 litrov kuhinjskih odpadkov se bo bokashiralo na teden. Kaj bodo s fermentiranimi odpadki pa ne vem. Del njih bi lahko deževniki predelali, zagotovo.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Dokaj pomembni detajli za tiste, ki delajo posip doma:

"muha": Zuf, meni je bokaši s tvojim EM žal propadel in ne upam še enkrat riskirat z njim. Bi, če bi ga vsega lahko hitro porabila za kompost, ne pa, ker ga delam na zalogo enkrat za celo leto za Organko.


"Kravzlj": Kako veš da je pokvarjen?


"muha": Postane sajasto črn, pacast in dobi čuden vonj po gnitju. Jaz sem ga močno natlačila kar v posodo za Organko, ki zaprmej tesni. Potem me je pa zuf pregorovil, da sem šla pokukat, kako izgleda. Takrat je bilo samo malo bele plesni ob robovih. Ko sem čez par dni spet pogledala, je bio pa že vse čezinčez črno Rolling Eyes . Za vsak slučaj sem dala posodo na mraz, da po možnosti vsaj zaustavim proces, upajoč, da je pa morda od spodaj še kaj "užitnega". Od sedaj dalje ga bom delala samo še poleti in ga posušila na soncu. Tak posušeni se mi je super obnesel, tudi po 2 letih.


"zuf": Super, "dobra novica", bela plesen pomeni, da je stvar uspela in da pripravek dela tudi pri drugih.
Jaz sem mislil, da je bilo že v osnovi kaj narobe, pa ni!
Oprosti za zavajanje, izpustil sem pomemben podatek in namreč to, da če odprem in pogledam kako je uspel, vedno dam takoj na mrzlo, da se ustavi.
V nasprotnem primeru pride do sekundarne fermentacije, ki stvar pokvari.
Oprosti še enkrat.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Tole je moja coprnija. Sem jo premešala in dala malo na kompostni kup. Pa v toplo gredo sem dala malo k solati. Bom videla ali bo to dobro, ali bo požgalo. Se učim.

Zuf ali je to normalno, da je bila tako visoka vročina?



Danes sem v korito malo posejala peteršilj. Ker nimam še njive zorane, sem kar vv tiste stiroporaste luknje nasadila seme (grahece) od česna. Potem bom kar posadila, kadar bo nared.
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
forest727
Prispevkov: 582
Pridružen: Sr Mar 26, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Čisto možno je... Kompost, ki kompostira, dosega temperature do 80 stopinj (in še čez!)...
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Danes sem pogledala, po enem mesecu, kaj je v 10l kanti ratalo. Naredila posip po receptu Ala Zuf
.

Sedaj me pa zanima, kako naj jaz ta posip hranem. Ali ga naj posušim, ali naj takega v vrečke dam po cca 1 kg.
Svetujte mi prosim. Zuf, če me bereš, ti naj povem, da tako lepo diši. Tako rahlo kiselkast vonj. Pa tam na sredini je za 50 centov velika bela plesen.
-----------
Žal mi pa je, da nisem tiste listavke presejala, preden sem zmešala z otrobi.
Pa drugič. Se učim.
Hvala za nasvete in
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

zuf, pokorno javljam, da sem bila preveč pesimistična Embarassed Rolling Eyes Rolling Eyes . Danes sem odprla posodo z bokašijem. Plesen, bela, je bila samo na vrhnjih 2 cm, spodaj pa vsebina vzorno zdrave rjave barve in zdravega vonja Very Happy Very Happy Very Happy . Še tisto, kar sem takrat videla črno, je sedaj sivo Confused (Ja, ko te enkrat piči kača, se bojiš še zvite vrvi)

Je pomagalo, da sem jo imela od odprtja dalje na mrzlem. Kar nisem porabila danes, gre v podzemno shrambo, kjer je trenutno stalna temperatura 4 °C, nad 8°C se še dolgo ne bo ogrelo. Bom prej porabila ali posušila .
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

cinija1, hrani ga na čim bolj hladnem, če ga ne boš posuišla.
Sušenje je seveda najboljša možnost.

muha, juhej! Smile
Odgovori