Stran 12 od 13

Objavljeno: Pe Maj 22, 2015 2:55 pm
Napisal/-a figula
uf, uf, kakšne inšpekcije bi ti k meni poslal Shocked Laughing
Kriminalistična nima kaj delat, ker nimam prepovedanih substanc, sanitarna tudi ne, ker ne smrdi (tako zelo in tako pogosto Wink ), lahko pa pride kak laboratorij pogledat - pa še kaj opreme naj mi s seboj prinesejo Rolling Eyes

Nisi preveč časa bluzil s pripravki. Napotek 7-14 dni je okviren. Odvisno od temperature in materiala in mogoče še posode ..... na koncu radi pripišejo: dlje ko fermentira, bolje je. Ne pomeni pa to v nedogled, ker bi se kasneje stvar pokvarila, če ne bi zanjo poskrbeli. Tako da nič strahu Smile.
Končano je, ko se brbotanje ustavi, umiri.

Kisla nota pripravka ostaja, mislim, da je to OK. Pripravek itak redčiš in tudi večina rastlin je raje v rahlo kislem kot v alkalnem (se mi zdi).

Tisto pripravo za stiskanje krompirja sem jaz tudi preizkušala Smile. Je kar zadovoljivo. Pa vseeno nikar ne poskušaj pretrdo stiskat, se mi zdi, da se je meni nekaj zvilo (slaba roba Laughing )

Shranjevanje: v začetku imej pokrovčke nekaj časa priprte, če bi bil proces še živ, da ne bi kaj pokalo. Recimo da jih čez 1 mesec zapreš. Jaz jih potem še nekajkrat (ko se spomnim) odprem in opazujem in poslušam reakcije - če fino poči, ko zamašek odprem - je proces še aktivno živ in še malo pustim priprto. Če samo malo pokne ... običajno zaprem nazaj (odvisno koliko časa je minilo od prejšnjega odpiranja). Če nič ne pokne ... zašraufam nazaj, vse je mirno in vse spi Smile

Pripravke lahko hraniš tudi v hiši, na dnu kakšne omarice je vseeno dovolj hladno.

Sedaj bom zapisala prosto po luknjičastem spominu s sigurno nepravimi izrazi, zato me ne za ušesa: dlje ko pripravek stoji - boljši postaja. Ker se molekule/proteini/amino/blabla .... delci pač Embarassed vse bolj razgrajujejo in s tem postajajo vedno bolj dostopni za absorbcijo.

Uporaba: to še jaz tudi testiram. Ker ni le časovna komponenta pomembna, tudi vsebinska. Kateri dodatek dati rastlini - odvisno od njene faze rasti.
(saj veš kako gre obdelava s hormoni: najprej za gor, potem za stop, potem za cvetenje in plod, pa spet gor, pa stop, pa .... Laughing Laughing Laughing )
Ma ne morem sedaj še to zraven mešat, že tako pišem gigantske poste, da ne vem, kdo bo to bral Confused Confused

Generalno če rečem 2-4 žlice na 4 litre vode na 10 dni (recimo). In ja, lahko daš protigosenična sredstva zraven. Bodo hranila in minerali .... rastlini prav prišli, ko se bo tudi sama borila proti gosenicam Cool . Je mogoče čudno - ampak rastline same nočejo! biti obgrizljane Wink .

Kar pogumno! da bova kmalu obrnila smer vprašanj Razz odlično ti uspeva palec gor

Objavljeno: Pe Maj 22, 2015 10:46 pm
Napisal/-a juglans
O fino, hvala za pojasnila.

Na pravi poti praviš. Kako super slišati. Very Happy

Sem se pa nečesa spomnil še iz "prejšnjih" aktivnosti.

Nekako se je priporočalo ob tretiranju rastlin s sistemičnimi in delnosistemičnimi FFS, ali pa nekaterimi drugimi manipulativnimi sredstvi (rastni zaviralci a ne) poleg dodajati foliarno gnojilo. Rastlina ga zazna (gnojilo) ter odpre listne pore za maksimalen sprejem, hkrati pa nehote sprejme primarno sredstvo, recimo nek fungicid ali kaj podobnega. Vse skupaj kot nekakšen trik starih izkušenih mačkov.
Skratka, s tem se je dosegel čimboljši sprejem sredstva. ---> potemtakem bi tudi FPJ pomagal pri absorbciji drugih učinkovin, ki bi jih želeli nameniti rastlinam. No, za odganjanje škodljivcev ravno ne bo, saj razne česnove in podobno bio repelentne čarovnije ne delujejo ravno sistemično.
Torej, resnično nobene škode. Cool

Objavljeno: Pe Maj 22, 2015 11:43 pm
Napisal/-a figula
Kako se imenitno počutim, ko sem nekaj pametnega napisala .... no, pa je menda le (vse) res ! Cool Laughing

Sem sedajle nekaj ph indikatorjev žrtvovala. Takole je: v povprečju so FPJ pripravki okoli 4,5:
- iz nakaljenih semen lucerne (jan 15) = 4,5
- angelika korenina (nov 14) = 3
- česen/ingver (maj 14) = 5 (sem mislila, da sem delala bolj pozimi Confused)
- bio-encim = 4
- repinec, bezeg listi, bazilika, preslica .... (okt/nov 14) = cca 4,5 .... pripravki so malo potemneli in je listič preveč rjavkast
- kalcij/fosfor (nov 14) = 6

(mi je bazilika tako ven zadišala, da sem si privoščila 1 žličko - zakaj pa ne, sem sama delala in vem kaj je notri Wink skoraj je tako dobra kot žajbelj! )

Ob teh premetavanjih flašk sem ugotovila, da sem pozabila povedati koristen nasvet: na pripravek si seveda obvezno napišite kaj je notri, lahko tudi posebne ugotovitve pri fermentiranju in kdaj ste ga naredili. Pride prav za pozabljive glave Razz

Objavljeno: To Maj 26, 2015 5:43 pm
Napisal/-a rukola
Včeraj sem dal v "paco" eno ribjo glavo (losos 650g) drugo pa v zamrzovalnik za kasnejše čase Laughing .

Patrick ima doma narejen filter proti "smrdenju" samo je že leto naokoli od kar je obljubil, da bo prikazal izdelavo filtra, tako da bom moral sam nekaj naumiti.

Objavljeno: To Maj 26, 2015 6:03 pm
Napisal/-a figula
rukola, ali si mislil in spregledal tole: http://theunconventionalfarmer.com/how-to-make-your-own-air-filter/

Losos bo strašna papica! Meni niti ni tako zelo smrdelo, je pa tudi pri gotovem močnejši vonj kot pri "navadni" ribi.
Losos pač - ima izrazit vonj Smile tudi masten je bolj. Tri plasti so se pri meni izoblikovale, bom probala poslikat.

Naj ti dobro brbota in malo smrdi Smile

Objavljeno: Sr Maj 27, 2015 12:17 am
Napisal/-a rukola
To ja, sem iskal pa nisem najdel. Super. Hvala.

Objavljeno: To Jun 02, 2015 11:07 pm
Napisal/-a Lad20
Pozdravljeni,

Pred dobrim mesecem sem namočil koprive, ter jih pustil v vedru vode...Danes sem nameraval s tem gnojilom zaliti paprike, vendar sem opazil da notri plava polno malih črvov...Zanima me kaj bi to bilo, so škodljivi...

Na koncu imajo okoli 1cm repa... in jih polno plava v koprivovki....




Je pa v vodi in okoli koprivovke tudi polno teh:


Objavljeno: Sr Jun 03, 2015 12:16 pm
Napisal/-a rukola
figula je napisal/a:
...niti ni tako zelo smrdelo, ...

Ja prej, ko sem odprl je smrdelo kot recimo en prdec. Sedaj sem naredil filter in se super obnese. Flaškon s filtrom imam v garaži in čisto nič ne smrdi.

Objavljeno: Sr Jun 01, 2016 11:11 am
Napisal/-a andreja62
Za dva tedna sem namočila gabez v deževnico, da bi dobila gnojilo. Po vrhu se je naredila bela plesen. A je to škodljivo za zalivanje in škropljenje?
Enkrat se je pisalo, da naj bi bela plesen ne bila škodljiva._________________Andreja

Objavljeno: Sr Jun 01, 2016 11:38 am
Napisal/-a figula
Res je rečeno, da naj bi bela plesen ne bila škodljiva - vendar bolj v kontekstu pripravkov z zemljo in razmnoževanju dobrih drobnoživk.

Da imajo ti namočeni pripravki čimmanj plesni na vrhu, je dobro večkrat mešati, da jih proces fermentacije prečisti.

Jaz za škropljenje obvezno precedim - tudi iz praktičnih razlogov, da mi ne maši šprice. In tudi zato, ker se mi zdi, da mi listi ne bi bili hvaležni, ako jih oblečem z nepotrebnim ovojem.

Za zalivanje morda ne bi bil tak problem. Ker itak zemlja popije.

Sama osebno bi precedila, usedlino pa zakopala nekje na vrtu - recimo stran od paradižnikov ..... njih še posebej pazimo, mar ne? Smile