Stran 12 od 47

Objavljeno: Sr Jul 23, 2014 9:37 pm
Napisal/-a lpmami
Zanimiva oddaja. Mene je seveda zanimal tudi začetek, kjer ga. Srblinova pokaže in razlaga, kako volneno zastirko izdelujejo. Vprašljiv mi je del, ko surovo umazano volno odpeljejo v pranje. Tu se lahko dogaja marsikaj in je volna lahko deležna različnih tretmajev, ne le vode.
Sicer mi je pa ideja o filcani zastirki močno pri srcu. Če volna namreč ni sfilcana, jo poleg vetra ptiči vso raznesejo - prav ven iz zemlje so mi jo pulili, če ni bila dobro zagrnjena, in jo nosijo v gnezda, da mehko posteljejo svojim mladičem Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Če Jul 24, 2014 1:03 am
Napisal/-a MARIJAV
Danes zvečer sem paradižnik v plastenjaku zastrla s slamo, imam pa še 3 bale za zunaj pa kolebam ali naj zastrem paradižnike ali paprike? Za oboje slame ne bo dovolj._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Če Jul 24, 2014 1:11 am
Napisal/-a lpmami
Glede na verjetnost bolj mokrega kot suhega poletja - če se hudo ne motim - bi mogoče zastrla bolj na tanko in tako imela za oboje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Če Jul 24, 2014 1:14 am
Napisal/-a MARIJAV
lpmami je napisal/a:
Glede na verjetnost bolj mokrega kot suhega poletja - če se hudo ne motim - bi mogoče zastrla bolj na tanko in tako imela za oboje.

Bingo! Very Happy Tako bom tudi naredila._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Če Okt 30, 2014 4:17 pm
Napisal/-a tajana
Na razpolago imam večjo količino sveže žagovine in oblovine. Iščem idejo, kako jo bi lahko uporabila npr. kot zastirko. Ali ima mogoče kdo kakšne izkušnje z uporabo sveže žagovine za zastirko._________________CARPE DIEM

Objavljeno: Pe Okt 31, 2014 11:12 pm
Napisal/-a voda
jaz jo malo vržem na kompost, malo pa rastresem kar po gredicah, ne glede kateri čas je in ne glede če so gor že rastline. nisem opazila, da katerokoli rastlino to kaj moti. plast žagovine ne sme biti debela, podobno tako kot če kaj seješ pa lahko večkrat greš žez ta isto površino. za sigurno, čez čas malo potegneš z vražjim zobom, da razbiješ skorjo če se ta naredi. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: So Nov 01, 2014 1:15 am
Napisal/-a figula
Sem še jaz vprašala googla - kot pravi voda - malo! potresi po zemlji.
Žaganje naj bi bilo bolj za "kislo-ljubne" rastline, recimo borovnice in pod drugo - jemlje dušik iz zemlje.

Ga pa priporočajo za potresanje po potkah.

Objavljeno: So Nov 01, 2014 1:36 am
Napisal/-a tajana
Hvala obema za odgovor.
Tudi sama sem iskala po googlu. In prisla do spoznanja, da malo ze lahko potresem kot zastirko, drugace pa sveza ni najboljsa. Verjetno se bom odlocila, da jo kar vso stresem v en kompostnik in zalivam z prevrelkami ali pa tudi s tekocino od organkota ter potem spomladi uporabim okrog sadik ribeza in malin._________________CARPE DIEM

Objavljeno: So Nov 01, 2014 7:17 am
Napisal/-a figula
Lahko bi naredila še posip za bokashi. Ni idealno, ampak bi šlo Smile.

Objavljeno: So Nov 01, 2014 11:25 am
Napisal/-a tajana
Figula, ne vem ce prav razumem. A je to misljeno, da bi posip (nekaj ga imam narejenega ) pomesala med zagovino in potem natlacila v posodo ter zaprla. Verjetno bi bilo dobro dodati se vir sladkorja in mogoce listavko. Samo razmisljam. Ideja mi je vsec. Ja, nekaj takega bom naredila. Porocam cez en mesec kaksen bo rezultat. En del oblovine pa bom dala v kompostnik in zalivala. Nikakor ne morem sprejet dejstva, da se oblovine ne da porabit in jo mizar, kjer sem jo dobila, strehe na kup in zakuri. Razmisljala sem tudi o pripravi oglja iz oblovine. Ta preizkus nameravam se danes narediti z kuhalnikom biocar. O rezultatu porocam zvecer._________________CARPE DIEM