Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2018
Plamenka, če imaš krizo s kalitvijo ti lahko odstopim nekaj rastlinic. tudi rocoto yellow mini katere si mi velikodušno prinesla na zadnjem srečanju so se prijele in dovolj močne so, a zelo majhne. od 6-tih ti dam pol. sporoči in lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Corno di Toro Rosso Chilli
https://trgovina.kalia.si/sl/PARADIZNIK-PAPRIKA-FEFERONI/CILI-CORNO-DI-TORO-ROSSO/
Pred tedni sem vzel seme tega čilija. Se mi je hecno zdelo, da Semenarna prodaja znano italijansko sorto sladke paprike v sklopu njene ponudbe Barvitost Mehike. Na vrečki je podatek, da ima 500 - 2500 skovilov.
Na spletu sem našel to ime samo za nepekočo papriko, ampak probat ni greh . Je že kdo to nabavljal?_________________mfranc
https://trgovina.kalia.si/sl/PARADIZNIK-PAPRIKA-FEFERONI/CILI-CORNO-DI-TORO-ROSSO/
Pred tedni sem vzel seme tega čilija. Se mi je hecno zdelo, da Semenarna prodaja znano italijansko sorto sladke paprike v sklopu njene ponudbe Barvitost Mehike. Na vrečki je podatek, da ima 500 - 2500 skovilov.
Na spletu sem našel to ime samo za nepekočo papriko, ampak probat ni greh . Je že kdo to nabavljal?_________________mfranc
Pajo, hvala za nasvet in prijazno ponudbo, vendar ne vem ali jih bom ponovno prezimovala. jeseni sem jih pospravila, ker so bili še lepo obloženi s plodovi. Tako imamo sveže čilije še zdaj. Večino rastlin je pa tudi preživelo. Po večini so sicer izgubile liste, a v zalistkih se kažejo novi odganjki. Zato sem se odločila, da jih poskusim vzgajati naprej.
Verjetno pa bom pri obrezovanju upoštevala Biciklovo metodo zato, ker ne bi rada imela previsokih rastlin. Če bi bile previsoke, bi jih težje varovala pred hladom v jesenskem času.
Mravlja, tudi tebi hvala za nasvet. Zdaj moram samo počakati, da mi kdo "dvigne pritisk". Gospod Brbr za to ni preveč uporaben _________________naredimo svet lepši
Verjetno pa bom pri obrezovanju upoštevala Biciklovo metodo zato, ker ne bi rada imela previsokih rastlin. Če bi bile previsoke, bi jih težje varovala pred hladom v jesenskem času.
Mravlja, tudi tebi hvala za nasvet. Zdaj moram samo počakati, da mi kdo "dvigne pritisk". Gospod Brbr za to ni preveč uporaben _________________naredimo svet lepši
mfranc je napisal/a: |
Corno di Toro Rosso Chilli https://trgovina.kalia.si/sl/PARADIZNIK-PAPRIKA-FEFERONI/CILI-CORNO-DI-TORO-ROSSO/ Pred tedni sem vzel seme tega čilija. Se mi je hecno zdelo, da Semenarna prodaja znano italijansko sorto sladke paprike v sklopu njene ponudbe Barvitost Mehike. Na vrečki je podatek, da ima 500 - 2500 skovilov. Na spletu sem našel to ime samo za nepekočo papriko, ampak probat ni greh . Je že kdo to nabavljal? |
Jaz sem jih sejal predlani in so bile res zelo blage. Po velikosti ter rodnosti niso ravno kak presežek, zato sem to sorto opustil.
Pred 2 leti je bila objavljena reportaža v sredini prilogi časopisa Delo - Delo in dom o mojem konjičku - čilijih. Pridem pa nekje oktobra domov in že na daleč na pragu zagledam neko vrečko. Hu ne, da bi vedel, da se bo kdo oglasil.Torej oglasila se je gospa iz Ljubljane, ki je prebrala članek o meni in z pomočjo urednice prišla do mene. V vrečki je bilo nekaj kozarcev vloženih čilijev in in na vrvici posušeni čiliji enake velikosti. In potem še pismo. Da sta z možem brala vse kar je bilo zapisano... Skratka sta že v letih in doma iz Banata. Mož že 40 let goji 1 samo vrsta čilija za katero ne vesta ne imena ... skratka nič. Imata še 2 sinova, ki pa ju čili ne zanima. Kar sta dala semen in sadik sosedom nobenemu ni nič uspelo. Imela sta željo naj jih jest njima v spomin gojim dalje. Vsaj 1 sadiko na leto. Priznam, da sem naslednjo leto pozabil na to letos pa sem se le spomnil. Dal osem semen v zemljo in vseh 8 je skalilo. Probal posušene in niso bili napačni. Gospa pozabil kako vam je bilo ime... bom nadaljeval za kar ste me prosili.Mali so še ampak...
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Mrfranc: ker se jim ne posvečam prveč intenzivno, ne zrastejo in ne rodijo tako obilono kot pri vas... Tako jih je ravno prav za naše potrebe čez leto. No, nekaj sadik gre k prijateljem, pa tudi veliko kozarčkov z omakami konča kot priložnostna darila. Tako sem za dejavnost nič ne ostane Aja, pa še ta olajševalna okoliščina - na fotografiji so poleg čilijev tudi paprike, ene 20 sadik.
Pajo: čitala tvoj članek, hotela čestitati, pa pozabila. Če boš imel kakšno seme Banatčana jeseni viška, se priporočam. Jaz sem letos dobila nekaj posušenih čilijev od ene gospe iz Struge. Pravi, da pri njih gojijo samo te. Pograla sem seme, a sta vzklila samo dva, pa še ta bolj slabo kažeta..._________________naredimo svet lepši
Pajo: čitala tvoj članek, hotela čestitati, pa pozabila. Če boš imel kakšno seme Banatčana jeseni viška, se priporočam. Jaz sem letos dobila nekaj posušenih čilijev od ene gospe iz Struge. Pravi, da pri njih gojijo samo te. Pograla sem seme, a sta vzklila samo dva, pa še ta bolj slabo kažeta..._________________naredimo svet lepši