Stran 12 od 15
Objavljeno: Ne Feb 23, 2020 12:50 pm
Napisal/-a greeny
Na Tržaški cesti v Ljubljani sem opazil majhno trgovinico z imenom "Kis in kvas" s fermentiranimi živili, pa sem se spomnil na to temo. Sicer radi eksperimentirate doma, ampak za kakšno novo idejo ali primerjavo?
https://kisinkvas.si/
(mimogrede, lastnikov ne poznam in ni mišljeno kot reklama)
Objavljeno: To Avg 18, 2020 12:13 am
Napisal/-a Peter
Pozdravljeni,
A je kdo že poskusil fermentirat čajote?
Letos jih je več kot ponavadi in smo razmišljali, da poskusimo.
Uporabil bi samo čajote, mogoče malo popra v zrnju, lovor in sol.
Če sem prav razumel po prebranem:
Naribam čajote, posolim 2 čajni žlički na pol kile, dobro pregnetemo, da spusti vodo, s tem napolnimo kozarce 2cm pod robom. Tekočina mora prekrivat vsebino. Čez damo krpo in na sobno temperaturo 2-3tedne. Ko se neha brbotanje pa zapremo pokrovčke in v klet.
Poskusil bi samo par kozarcev, da vidimo, če nam bo všeč.
Kaj pravite?
Objavljeno: To Avg 18, 2020 7:44 am
Napisal/-a bojanp
Vlagal kot murke že,pa so zelo dobre,če so mlade jih niti lupit ni potrebno
Objavljeno: To Avg 18, 2020 2:59 pm
Napisal/-a Peter
Jaz jih bom lupil, ker vlaknasti olupki nam ne teknejo preveč.
Zanima me, od tistih, ki ste že poskusili druge zelenjave, a je razmerje soli pravo ali kdo priporoča kaj drugega?
Glede na to, da bo samo preizkus, sem odprt tudi za druge predloge in načine.
Objavljeno: To Avg 18, 2020 3:43 pm
Napisal/-a figula
Objavljeno: Če Okt 01, 2020 12:20 pm
Napisal/-a brbr
Ali pri vas že kaj brbota? Pri meni trenutno samo čiliji in paprike. Ćiliji so po enajstih dneh že kar lepo klisli in tudi čvrsti so še.
Kisati nameravam še steblno zeleno, samo da najedm čas._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Ne Okt 04, 2020 2:05 pm
Napisal/-a brbr
Danes sem zaključila kisanje prvih čilijev, čeprav so fementirali šele 14dni. So kisli in še lepo čvrsti. Brbotanje se je skoraj ustavilo. ker so bili lani kar v nekaj kozarcih povsem zmehčani in sem prečitala, da je to lahko posledica predolge fermentacije, sem se danes odločila, da kozarce popolnoma zapram in spravim na hladno. Če je odločitev prava, bo pokazal čas..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Okt 24, 2020 5:49 pm
Napisal/-a brbr
Čiliji, kisani samo 14dni, so odlični in že gredo polno v promet.
"Nastavila" sem tudi dva kozarca tabasca, po Tončkovem postopku. V enem so razne sorte rdečih čilijev, v drugem pa samo Karolince.
_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Dec 03, 2020 1:59 pm
Napisal/-a brbr
Tako, za letos je pa res konec mojega fermentiranja. Včeraj sem nastavila zadnja dva kozarca čilijev, ki sem jih prej zorila v kozarcu, na toplem. Lepo so se obarvali in upam, da bodo tudi dobri kisančki. Zaloga kozarcev je kar številčna, a mislim, da ji bomo kos, ker so taki čiliji postali všeč tudi gospodu in gospodični Brbr.
Poleg paprik in čilijev, sem kisala še korenje, steblno zeleno in spomladi česnove pske.
Česnovi pski me niso prepričali - so nekam praznega okusa in trdi. Verjetno bi jih morala prej blaširati. Mogoče poskusim drugo leto-
Tudi mladi korenčki mi niso ne vem kako všeč. Tudi bolj pustega okusa. Mogoče bi morala fermentiranju dodati kakšne začimbe. pa malo predolgo sem jih kisala in so na poršini mehki.
Steblna zelena pa mislim, da bo v redu za izdelavo kakšnega namaza ali v kombinaciji s "plesnivim" sirom._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Okt 06, 2021 11:34 am
Napisal/-a brbr
Včeraj sem nastavila glavnino čilijev. Med čilije sem dajala tudi mini paprike - so nam bolj všeč mešane s čiliji, kot same. Med zrele sem dala tudi nekaj zelenih plodov. Upam, da se bodo ravno tako uspešno skisali.
Do konca sezone se bo plodov nabralo še za nekaj kozarcev - upam.
_________________naredimo svet lepši