Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2016

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Upss, ja. Mi je glava ostala v enem od prejšnjih stanj Rolling Eyes
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

lani in tudi letos so se stranski vršički mojega česna kaj kmalu rahlo sušili. niso bili nič kaj lepi za videt. lanski pridelek ni bil nič kaj slabši od prejšnjih let. skladiščenje na pravi tem in prepihu se je pokazalo enako dobro kot prejšnja leta. glavice so trde in ne izraščajo. tistim v kuhinji, kjer niso na hladnovlažni klimi in prepihu se že kažejo, tu in tam kalčki. špricala nisem nič,edino 2x posula s pepelom. prvič ko sem ga posadila (novembra), drugič (marca) ko je bil visok prib 20-25 cm.

ko neha deževati in se zemlja malo posuši bom vmes še enkrat potegnila z rogovili, odstranila plevel in ko pride čas še pobrala pridelek. namreč proti koncu dozorevanja je rastline česna in luka dobro pustiti pri miru, tudi če so zapleveljeni. če je slučajno preveč suho po možnosti zaliti.

kako preveriti, da je česen zrel. za pokušino izpuliš enga in če ima izrazite "izbokline" strokov ga moraš v enem tednu pobrati, ker se drugače osiplje in glavice niso za shranjevanje, ker razpadejo. pri zrelem česnu torej ne čakamo, da se listje povsem posuši, ampak je vodilo glavica v zemlji.

jaz ga obvezno ko ga zjutraj izpulim pustim cel tisti dan kar izpuljenega na njivi na soncu in še tri dni enako tako sušim na mreži. vsakokrat preden sonce zapade nazaj pod streho.

če listi niso povsem posušeni je tudi lažje splesti česnovo kitko, katero obesiš v shrambi. pri glavicah samo porežem koreninice pa ne "v živo" in ga nikakor ne čistim umazanih vrhnjih lusk, ker se mi zdi, da je to njegova zimska zaščita in zato se moja česnova kita ne blešči belo.

verjetno to vse že veste a vseeno sem napisala in lpvoda.

PS: lani je bilo tudi nekaj rje, a več na čebuli kot na česnu._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

dodala bom še nekaj, ker si ti brbr povedala, da si v apotekarnici za rastline dobila nekaj za špricati.

tukaj v I. pri meni, kmetje pravijo temu gnojilu sol (zakaj ne vem, a verjetno zaradi tega, ker ga posuješ ko so rastline česen, čebula, krompir in ostalo v fazi odraščanja. torej tisto kaj dopolni okus, pomaga rastlini, da je zboljša-tako si jaz mislim.) v resnici gre za FLORIN 6. ta ima (prepisala sem navedeno na vrečki) KAN N (Mgo)27 (4,8), granulirani. kalcijev, amonijev nitrat 27 (4,8) EZ gnojivo.

za posipanje se je potrebno držati navodil. jaz sem ga nabavila, nič potrosila po zemljici z česnom in čebulo ampak v posodice z rastlinami paprik, paradižnika in čilijev (saj so bile zelo uboge). hja verjetno bi morala po največ 4 mičkene sive kroglice dati v eno posodico. bilo je že zvečer, pa na dež se je spravljalo tako da nisem bila preveć pozorna in v marsikateri posodici je bilo več kroglic-gnojila. o joj že drugi dan so bile nekateri listi ofurjeni, sparjeni, ožgani. kolikor sem mogla sem jih izvadila, druge vkopala, dodala zemlje čez lonček in obilno zalivala 2 dni. nekaj že itak ubogih rastlinic je šlo, druge so se sčasoma privadile in sedaj so krepke in zadovoljne, tako da jih bom po dežju vsadila v zemljo (prvič tako zelooo pozno-a vse je enkrat prvič- tudi to gnojenje). zaradi tega vam piham na dušo, da se je pri teh stvarih potrebno držati navodil. lpvoda

PS: ne vem zakaj mi se pokažejo smeškoti. tam kjer so je št. 8 in zaklepaj_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:

PS: ne vem zakaj mi se pokažejo smeškoti. tam kjer so je št. 8 in zaklepaj

Včasih se zgodi, da napišemo točno tako kombinacijo črk, kot je koda za smeška.

V takih primerih samo odkljukaj vrstico: Izklopi Smeške v tem sporočilu .

Tokrat ti jih bom izklopila kar jaz.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Voda, hvala za izčrpno poročanje.
Ja, sem se že kar odločila, da ostanem pri mojih zvarkih in bo kopljena vrečka ostala zaprta. Naredila bom še kompostni čaj in bom poškropila še z njim. Potem pa bo, kar bo. Saj je bilo tudi lani polovico česna kar lepega...

Torej me po deževnem obdobju čaka kar nekaj špricanja._________________naredimo svet lepši
voda

muha hvala.
brbr, ko sem opisovala situacijo pri meni, si opazila, da nisem nič špricala z nobenimi zvarki in je na koncu česen bil lep. tako da mislim, da špricanje pomaga izredno malo. a ne daj se zmotiti in opravi tako kot se tebi zdi najboljše. veliko uspeha ti želim._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Veš, voda, srce me boli, ko vidim revčke na njivi, kako se matrajo in bi jim rada na nek način pomagala (če sem jih že prisilala, da rastejo tam)_________________naredimo svet lepši
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

muha je napisal/a:
voda je napisal/a:

PS: ne vem zakaj mi se pokažejo smeškoti. tam kjer so je št. 8 in zaklepaj

Včasih se zgodi, da napišemo točno tako kombinacijo črk, kot je koda za smeška.

V takih primerih samo odkljukaj vrstico: Izklopi Smeške v tem sporočilu .

Ja, voda - tako je, kot pravi muha.
Druga varianta pa je še, da za št. 8 napraviš en presledek in šele nato zaklepaj in ni treba nič izklapljat smeškov.

p.s. odebeljeno je zato, da bi bilo lažje razumljivo !_________________
voda

tudi tebi hvala Orhy za razlago. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Po včerajšnji inšpekciji stanja ugotavljam, da zgodnji Portugalc že poganja pske. Tudi slonji česen jih je nastavil, ampak ti itak zrastejo tja do 1,5m ali še več. Ostali bodo na vrsti kasneje, ko bo topleje. Sicer pa je hladnejše in dovolj vlažno vreme v fazi rasti kar dobro za česen.

Brbr, si že kaj škropila s preslico? Tole vreme do sedaj ni bilo ravno naklonjeno škropljenju, a ne?
Odgovori