Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aronija - Aronia melanocarpa

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

orhy je napisal/a:
Kako pa bi se obnesla cepitev aronije na ribez ? Je kdo to že probal ?

Ne bi se, ribez je iz povsem druge botanične družine kot aronija.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Juglans.
Mogoče bom staknil kakšen moj fot Aronije cepljene na jerebiko. Grm pa je grm, redčiš poganjke, odstranjuješ večletni les, oziroma pomlajuješ. Pri cepljenki pa je omejitev rasti,število brstov v osnovi je majhno,pridelek je skromen. Po pravici povedano- cepil sem zaradi firbca na višini 60 cm od tal.
Lp. Vinkoz
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kaj narediti s temi prisilno dozorelimi jagodami, ki so ze zdaj povsem crne? Verjetno od tega, da ostanejo na grmu, ne bodo nic izboljsane? Ali?
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Lahko jih posušiš za dodatek čaju.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Je sicer plod po vsebini blizu normalno dozorelemu ali je bistveno slabši?

Pri nas to v šnops namakamo Smile
metuljc

crtj je napisal/a:
Kaj narediti s temi prisilno dozorelimi jagodami, ki so ze zdaj povsem crne? Verjetno od tega, da ostanejo na grmu, ne bodo nic izboljsane? Ali?

Ne vem, če so res prisilno dozorele. Mislim, da je to za aronijo normalno, da je vsaj mesec dni pred resnično zrelostjo obarvana črno. Zaščiti jo pred ptiči in pusti zoreti še naprej. Po moje sploh še niso dozorele.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Vseeno se mi zdi sredina julija zgodnja. Šel sem iskat lanske zapiske o tem, kdaj je bila zrela, pa jih nekako ni :(
metuljc

V soboto sem bila v Krškem in je bila aronija, ki je na travi (še mlada sadika), zaščitena s hišo in češnjo, skratka, ne raste v ekstremnih razmerah, tudi že s povsem črnimi plodovi. Tako da, letos je pač tukaj že 3. vročinski val, ne pozabi.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Aronija ga letos zaradi vročine malo lomi. Na enem kobulu sem našel popolnoma črne in tudi zelene jagode. Pojedel sem par črnih,pa še niso ta prave.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Tako je tudi pri nas, v istem kobulu zelooo različne stopnje zrelosti (ali vsaj obarvanosti).

Nekatere vejice pa so se sploh kar posušile, čeprav to je lahko tudi posledica mojega pristopa k vzgoji (daj v zemljo, malo počohaj in kar bo sposobno tukaj rasti, super, ostalo več sreče kje drugje).
Odgovori